Vágólapra másolva!
Mintegy 500 millió fontos gazdasági bevétellel, és közel négyszázezer turistával számol az a tanulmány, amely Skóciában látott napvilágot. Az ország szívesen megpályázná a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság megrendezését, ráadásul helyzeti előnye abban áll, hogy a többi kandidálóval ellentétben (leszámítva Oroszországot) egyedüli házigazda lenne.

Hivatalosan május 29-én juttatta el pályázatát az UEFA-hoz a Skót Labdarúgó Szövetség (SFA), amelyben megírta: szívesen megrendezné a 2008-as Európa-bajnokságot. A szervezőbizottság úgy vélte, Skócia alkalmas lenne egy ilyen esemény megrendezésére, bár többen úgy vélték, nagyobb lenne a sansz, ha Wales vagy Írország is "beszállna". Ám Jack McGinn elnök úgy vélte, éppen azért lenne esélye Skóciának, mert a hagyományokhoz hűen egyedül pályázna, nem úgy, mint a vetélytársak: Ausztria-Svájc, Görögország-Törökország vagy éppen a skandináv országok. Skócián kívül egyedül Oroszország gondolja úgy, hogy egymaga is képes lebonyolítani az eseményt.

Az UEFA azt írja elő az Eb-rendezéssel kapcsolatban, hogy 8-10 stadionnal kell rendelkezni. A csoportmeccseket minimum harminc-, a megyed- és elődöntőket minimum negyven-, a finálét pedig ötvenezres létesítményben kell rendezni. Skócia jelenleg négy stadionnal bír: a Hampden Park, a Celtic Park és az Ibrox Park mellett a skót rögbiunió murrayfieldi pályája jöhet szóba. Ehhez lehetne még építeni például Aberdeenben és Dundee-ban

A legújabb számítások szerint egy skót Eb mintegy 500 millió fontos fellendülést adna a brit gazdaságnak. A tanulmány szerint a potenciális befektetők tömegével vonzanák magukkal a különféle tőkét, ráadásul mintegy 375 ezer turista látogatna el az Egyesült Királyságba, míg a tévén keresztül közel 500 millióan látnák az eseményt.

Henry McLeish miniszterelnök szerint azonban sok mindent át kell gondolni: "Nehéz időket élünk. Tény, a 2008-as Európa-bajnokság sok örömet okozna Skóciának és gazdaságilag is fellendülést adna."

Érdekes, hogy edzői részről érkezett az első "támadás": Dick Advocaat, a Rangers mestere szerint az Eb a skót futball halálát jelentené, hiszen így házigazdaként nem kellene selejtezőket játszania, megakadna a csapatépítés.

Pincési László

Korábban: