Vágólapra másolva!
Hétvégén tovább folytatódnak az angol bajnokság küzdelmei, ezúttal különösebben nagy rangadó nélküli (kivétel talán a Leeds - Chelsea mérkőzés) játéknap következik, ám azért így sem panaszkodhatnak Anglia és Európa Premier Liga-szerelmesei. Hiszen egy olyan bajnokságban, ahol az Arsenal, a Leeds, a Liverpool vagy éppen a Manchester United lép pályára, ott még ha nem egymással játszanak az "ászok", akkor sem valószínű, hogy egy Fradi - Újpest rangadóról álmodoznának az angliai focirajongók (nálunk épp fordított a helyzet, hiszen nap mint nap találkozhatunk olyan hirdetésekkel, mint például "útiársakat keresünk Manchester United - Liverpool futballmérkőzésre").

A Manchesterre visszatérve, Angliában még mindig nem csitultak a Barthez körüli viták, megszólaltatták Fergusont és a vörös ördögök néhány játékosát, hogy mit is gondolnak a francia tar kapus teljesítményéről. Mind a skót csodatréner és a csapattársak is (Dennis Irwinnel az élen) a védelmükbe vették Barthezt mondván, hogy amióta Manchesterbe érkezett, nem volt gond a játékával, mindenki elégedett vele, s a BL-vereség sem az ő hibája volt: a fű csúszós volt, Brown pedig "csukott szemmel" próbált védekezni, tehát a világbajnok kapus végül is - mint mondják - nem tekinthető bűnbaknak. Szemben Fergusonnal, akit bár Istenként tisztel fél-Anglia (pedig skót a tréner), mégis úgy gondolják a "szakértők", hogy a holland betonhátvéd Stamot nem kellett volna "elcserélni" a már kissé öregecske Laurent Blancra (a világ- és Európa-bajnok gall játékos már 35 éves.)

Hétvégén a bajnokságot parádésan kezdő, majd kissé visszaeső Bolton Wanderers látogat az Old Traffoldra. A vendégek 50%-os teljesítménnyel (három győzelem, három döntetlen és ugyanennyi vereség a csapat mérlege, gólkülönbségük nulla) jelenleg kilencedik a tabellán. A múlt héten a Newcastle igencsak helyben hagyta a újonc gárdát, Shearerék négy gólt rámoltak be a Bolton kapujába.

A csapat házatáját mégis optimizmus uralja: "idén már megvertük a Middlesbrough-t, a Leicestert sőt, a Liverpoolt is, így most is meglepetést okozhatunk. Kevés helyzetünk lesz, azokat viszont könyörtelenül ki kell majd használnunk." - mondta bizakodó hangon Nicky Southall, a Bolton középpályása. Alex Ferguson pihentetni fogja néhány sztárjátékosát a jövő heti Olimpiakosz elleni BL-meccsre, Roy Keane amúgy is hiányozna, az ír középpályás hárommeccses eltiltása miatt nem játszhat.

A bajnokságban az utolsó helyen álló Leicesterhez az öt kupát birtokló Liverpool látogat. Minden "vörös-szívű" szurkolót két dolog foglalkoztat manapság. Az egyik: hogyan érzi magát a szívműtéten átesett Gerrard Houllier. A másik: mikor tér vissza a csapatba a ma már kicsiszolt gyémánt, Michael Owen. Nos, Houllier jobban van, már viccelődni is volt kedve: "amikor meglátogattam a kórházban, ezzel a szarkasztikus megjegyzéssel fogadott: sajnos nem hiszem, hogy veletek tarthatok a Boavista elleni meccsre" - mesélte Phil Thompson, a francia szakember ideiglenes helyettese.

S hogy mikor játszhat Owen? Hétvégén még nem, de a jövő heti Boavista elleni BL-rangadóra valószínűleg felépül: "ha a következő napokban nem történik váratlan esemény, akkor Michael velünk utazik a Boavista elleni portugáliai mérkőzésre" - nyugtatta meg a 'Pool szurkolókat Thompson.

Dave Bassett, a Leicester új edzője számára (Peter Taylort váltotta a hetekben Bassett) nem mennek túl könnyen az első hetek: "új játékosok kellenek, mert egyébként komoly problémáink lehetnek." - mondta az edző, aki igen nehéz helyzetben van, hiszen sérülési hullámok, eltiltások tizedelik az amúgy sem túl erős csapatát. Amely öt gólt rúgott és tizenkilencet kapott eleddig az angol bajnokságban, s öt ponttal az utolsó helyen áll.

A Derby County - Charlton Athletic mérkőzésen először léphet pályára a hazaiaknál a második vonalban játszó Bradfordtól kölcsönbe érkezett olasz irányító, Benito Carbone: "Igaz, a tizennyolcadik helyen állunk, ám egy olyan kerettel, amilyen a Derby-é, még csak gondolnunk sem szabad a kiesésre. Ha pozitívan gondolkozunk, könnyedén feljebb léphetünk a táblázaton". Honfitársa volt a fő mozgatórugója annak, hogy Carbone "átigazolt" az első osztályba: "Fabrizio (Ravanelli - a szerk.) nagyon fontos játékos és sokat segített nekem, hogy a Derbyhez jöhessek. Most már csak egy célunk lehet: együtt minél jobb eredményt elérni." - mondta a 30 éves új szerzemény.

S végül egy hír az Aston Villa házatájáról: Lee Hendrie John Gregory és a szurkolók legnagyobb örömére egy újabb, ötéves szerződést írt alá a klubbal, s szavai is bizonyítják, nem véletlenül mondott igent a "fél évtizedes" kontraktusra: "Örülök, hogy megegyeztünk. Én már korábban is mondtam, hogy imádom az Aston Villát és ez az egyetlen klub, ahol játszani akarok."

A Premier League 10. fordulójának mérkőzései:

Arsenal - Blackburn Rovers
Derby County - Charlton Athletic
Everton - Aston Villa
Leicester City - Liverpool FC
Manchester United - Bolton Wanderers
West Ham United - Southampton FC (október 20., szombat)
Fulham - Ipswich Town
Leeds United - Chelsea
Newcastle United - Tottenham Hotspur (október 21., vasárnap)
Middlesbrough - Sunderland (október 22., hétfő)

Juha Pál

Ajánlat:

Az angol bajnokság állása

Korábban: