Vágólapra másolva!

Rendőröket okolnak a ghánai stadionkatasztrófáért

A ghánai kormány hat rendőr letartóztatását indítványozta a tavaszi, ghánai stadionkatasztrófával kapcsolatban. Májusban az Accra Stadion 126 szurkolója halt meg, amikor rendőrök könnygázt dobtak közéjük és kitört a pánik.

Május kilencedikén az apróbb nézőtéri rendbontást a rendőrök könnygáz bevetésével próbálták megakadályozni, ennek következtében pánik tört ki és ez 126 ember életébe került. A letartóztatásokra eddig azért nem kerülhetett sor, mert a rendőrségen belüli konspirációk miatt nem lehetett kideríteni, mi is történt valójában. Először egy fiatal rendőrt állítottak elő, aki azt vallotta: csak parancsra cselekedett. A vizsgálatot folytatók így jutottak el hat magas rangú rendőrtisztig

A vizsgálat lezárultával a kormány azt javasolja, hogy vasárnap a két csapat (Asante Kotoko - Hearts of Oak,), amely szerepelt a tragikus napon, ismét mérkőzzön meg egymással. Hosszú távú tervek között pedig szerepel az accrai stadion modernizálása, valamint egy emlékmű felállítása a halottak emlékére.

Pincési László

Ajánlat:

A ghánai stadionkatasztrófa (2001.05.09.)