Vágólapra másolva!

Fenyegető levelek a Leeds edzőjének

A lakosság segítségét kérte a brit rendőrség annak az ismeretlen személynek a felkutatásában, aki hónapok óta fenyegető levelekkel bombázza David O'Learyt, az élvonalbeli angol Leeds United labdarúgó-csapatának vezetőedzőjét.

Az ügyben eljáró illetékes rendőrkapitányság főnyomozója szerdai sajtóértekezletén közölte, hogy a szakvezető hét fenyegető levelet kapott eddig. A névtelen feladó a felesége ellen helyezett kilátásba kegyetlen megtorló akciót, ha O'Leary nem teljesíti követeléseit.

Ezekről a főnyomozó nem közölt részleteket, de brit lapok már korábban tudni vélték, hogy ismeretlenek a klubhoz érkezett különféle fenyegetésekben a csapatösszeállítás megváltoztatását sürgették, követelve, hogy végleg menesszék a minap rendbontásban való részvétel miatt bíróság által bűnösnek talált Jonathan Woodgate-et, valamint a perben érintett társát, Lee Bowyert. Utóbbit a bíróság felmentette.

A Leeds játékosai és két barátjuk ellen amiatt folyt büntetőeljárás, mert 2000 januárjában egy éjszakai mulatozás nyomán megtámadtak és megvertek egy színes bőrű egyetemistát, aki az utcán szóváltásba keveredett velük. A sértett a verekedésben súlyos sérüléseket szenvedett.

O'Leary vezetőedző az eset után azonnal felfüggesztette Woodgate és Bowyer játékjogát, de a bírósági ítéletet követően visszavette őket a csapatba. A brit rendőrtiszt nem volt hajlandó megerősíteni, hogy a fenyegetések velük lennének összefüggésben. Felfedte viszont, hogy az első levél tavaly a két játékos perének megkezdésekor érkezett a klubhoz, a legutolsó pedig közvetlenül a decemberi bírósági ítélet után. Mivel a levelek kézzel íródtak és Yorkshire megyében adták fel őket, a rendőrség arra kérte a lakosságot, segítsen azonosítani a kézírást, hogy a fenyegető nyomára bukkanjanak.

A kérés nem egyedülálló. Legutóbb egy brit kiskereskedelmi üzletlánc ellen hosszú hónapokon át folyó zsarolás tettesét fülelte le a brit rendőrség, amikor annak kézírását egy szomszédja véletlenül felismerte.