Vágólapra másolva!
A Middlesbrough ebben a szezonban a Manchester United mumusa lett, hiszen a gárda előbb az FA-kupából verte ki a Vörös Ördögöket, most pedig idegenben győzte le a bajnoki címvédőt a Premier League-ben. A mérkőzés egyetlen gólját a Boro horvát csatára, Alen Boksic szerezte, aki sérüléséből felépülve ismét remek formában játszik, és minden bizonnyal a vébén is a horvátok fő erőssége lesz.

Boksic 1970. január 31-én született a horvátországi Makarskában, a Hajduk Splitben kezdte pályafutását. Az élvonalban még az egységes jugoszláv bajnokságban mutatkozott be 18 esztendősen, és hamar korosztályos válogatott lett, 1990-ben például az utánpótlás Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett Jugoszlávia csapatával. Az 1991-es jugoszláv kupa döntőjén győztes gólt szerzett a Crvena Zvezda ellen, és ennek hatására leigazolta őt az Olympique Marseille, ám mivel ötödik külföldi játékosnak számított az OM-ben, ezért egy évre kölcsönadták a Cannes-nak, de itt csak egy meccsen szerepelt, mert a francia liga szabálytalannak minősítette az ügyletet.

A következő szezonban viszont már Marseille-ben szerepelt, nem is akárhogyan, hiszen 23 találattal gólkirályi címet szerzett, ráadásul a BEK-ben hatszor volt eredményes. A csapat megnyerte a legrangosabb európai kupát, de a vesztegetési botrány miatt a másodosztályba kellett folytatnia a küzdelmeket, így Boksic 1993 novemberében az olasz Lazióhoz igazolt. Ekkor már horvát válogatottnak számított. A rómaiaknál mér nem volt ilyen eredményes, ám az 1996-os Európa-bajnokságot követően megvette őt a Juventus. Torinóban még annyira sem ment neki jól a játék, mint Rómában, így egy év múlva visszatért a Lazióba, ahol első szezonjában kiválóan futballozott, de utána kikerült a kezdő tizenegyből.

Az 1998-as világbajnokságról sérülése miatt lemaradt, és úgy tűnt, hogy karrierje leáldozóban van, ám 2000 nyarán az angol Middlesbrough-ba szerződött, és ez a döntés jónak bizonyult. A Boróval az előző idényben 12 gólt ért el, visszakerült a nemzeti tizenegybe, és a belgák elleni vébéselejtezőn sorsdöntő gólt szerzett. Noha egyre többször bajlódik sérüléssel, klasszisával még mindig meccseket tud eldönteni.

Ajánlat:

Korábban:

Tiko (Athletic Bilbao)