Vágólapra másolva!
A belga Germinal Beerschot 2-0-ra nyert a Nike Premier-kupa lisszaboni európai döntőjében a cseh FK Zlin csapata elen a kilencedik éve megrendezett tornán, a magyar színeket képviselő Újpest a tizedik lett. A szintén a portugál városban, július 16-19 között megrendezendő Világkupára a két első helyezetten kívül a Rapid Wien és a szlovén FC Maribor utazik, ahol az olasz Roma, a német Hertha, a spanyol Atlético Madrid, az angol West Ham, a kínai Shandong Rueneng, a brazil Sao Paulo, a chilei Colo-Colo, a kolumbiai Deportivo Estudiantil, a mexikói Monterrey és a portugál Sporting csapatai mérkőznek egymással.

A Nike Premier-kupa - amely 1993-ban tizenöt ország részvételével európai tornának indult - mára világméretű eseménnyé nőtte ki magát, 100 ezer játékos részvételével, akik több, mint 40 országból jelentkeznek. A torna első négy évében megduplázódtak a résztvevők, 1300-ra emelkedett a nevezett csapatok száma, ami több mint száz meccset jelentett huszonöt országban. 1996-ra Európa legjobb csapatai - a spanyol Sevilla, a szlovén Jarenina, a cseh Zlin és a portugál Sporting Capetownba, Dél-Afrikába utaztak az első világbajnoki döntőre, ahol dél-afrikai, dél-amerikai, ázsiai és amerikai csapatok közül az argentin Platense került ki győztesen.

1998-ban a felnőtt focivébé lázában élt a Nike Premier-kupa is, mivel vele egy időben és egy helyen, Párizsban rendezték a döntőket. Az itteni helyekért 3200 csapat versengett és végül a spanyol Athletic Bilbao nyert a bolíviai Academica Tahuichi előtt. Az 1999-es világdöntő a százéves születésnapját ünneplő Barcelonában volt, mely a Barcelona győzelmével végződött - 25 ezres tömeg előtt - a Nou Camp Stadionban. A Nike Premier-kupában szereplő játékosok közül sokan sikeresen folytatják felnőtt pályafutásukat, Ferdinando Torres például az Atlético Madriddal nyerte meg az 1998-as európai döntőt, mára a "nagy" Atlético legújabb sztárja és a 21 év alatti spanyol válogatott tagja.

Magyarországon a tornát az 1996-97-es idényben szervezték meg először nyolc csapattal Budapesten, ami mára országos tornává nőtte ki magát. Ma ez az egyetlen lehetőség a tizenöt év alatti korosztálynak arra, hogy ne csak a saját megyéjükből érkezett csapatokkal játsszanak, hanem a megyei selejtezőkön való túljutás után az ország bármely pontjáról érkezett játékosokkal összemérhessék felkészültségüket. A meccsek ugyanis először megyei szinten, majd regionális szinten folynak, így az idén országosan nevezett 126 csapat közül hatkerült az április 6-ai, győri döntőbe: a Matáv Sopron, az Előre SC Békéscsaba, a ZTE, a DVSC, az UTE és az MTK. A magyar győztes az Újpest lett, amivel kivívta a Lisszabonban rendezett európai tizennyolcas versenybe jutás jogát.

Mezey György - aki Nike Premier-kupa magyarországi döntőjén díjátadó - elmondta: szerinte ezek a tornák kellenek ahhoz, hogy a gyerekek fejlődési útját megtalálják, ilyen hallatlan motivációra lenne szükség a többi korosztálynál is. "Sajnos, ha csak a megyén belüli csapatokkal való játékra van lehetőség, akkor gyakran előfordul, hogy a jobb képességű együttesek otthon nyolc-tíz góllal nyernek. Nagyon szimpatikus, ahogy a Nike a gyerekekkel törődik, nagy feladatot lát el ezzel, és a játékosok is érzik, hogy valami fontosat tesznek, kezdenek profikká válni" - tette hozzá a szakember.

A lisszaboni döntőben a Germinal Beerschot Stanley Aboraa lövésével szerezte meg a vezetést, és ő lőtte a második gólt is. Stanley júliustól az Ajax Amsterdam játékosa lesz, de a Világkupát még régi csapatával játssza. A második-harmadik helyért folytatott mérkőzés 0-0-ra végződött rendes játékidőben, majd a Rapid 8-7-re nyert a Maribor ellen egy nagyon hosszú, de izgalmas tizenegyes párbajban. A lisszaboni torna sajnos csalódást hozott a házigazda Bragának és a Nike Premier-kupa címvédő AFG Aarhusnak is, mert ötödik, illetve hatodik helyen végeztek és így nem jutottak ki a Világkupára.

A Bragát "az ág is húzta", mivel a csoportmérkőzéseket a második fordulóban holtversenyben a Mariborral harmadikként zárta, de mivel minden mutatójuk megegyezett, gólkülönbség sem volt, pénzfeldobás döntött, amit a Braga elvesztett. A legjobb góllövő Filip Burkhardt, a lengyel UKS Maczki Poznan játékosa lett öt góllal.

A második napra megérkezett Tomo Sokota, a Portugal Benfica csatára, aki a cseh válogatott tagja is és a Dynamo Zagreb utánpótlás csapatában fedezték fel a Nike Premier-kupán. "Én is sokat játszottam tizenéves koromban Spanyolországban és Olaszországban, és nagyon fontos élményeket szereztem, amelyek segítettek a későbbi profi pályafutásom során" - mondta Sokota. "Máig emlékszem azokra a tanulságokra, amit a más, nagy európai csapatok elleni meccsek jelentettek, mert ezek növelték az önbizalmamat, motivációt jelentettek, segítettek hinni a képességeimben, és még jókat is szórakoztunk barátaimmal karrierünk kezdetén. Szerintem a Nike Premier-kupa egy nagyon jól szervezett torna, és olyan élményt jelent a fiúknak, amire sokáig emlékezni fognak, és természetesen nagyon örülök, hogy a régi csapatom ilyen jól játszott."

Ajánlat:

Korábban:

Az Újpest nyerte a Nike Premier-kupát