Vágólapra másolva!
Az idei Premier League sok mindenben különbözött az előző évek versengéseitől: tíz év óta először fordult elő, hogy a Manchester United leszorult a dobogó első két fokáról, és hosszú idő után ismét nem csak két klub versengett az elsőségért, hanem több gárda is esélyes volt az aranyérem megszerzésére. Sokak szerint a mostani pontvadászat volt a legjobb, amióta az angol élvonalat Premier League-nek hívják. Ezzel persze lehet vitatkozni, de az tény, a bajnokság most sokkal több izgalmat hozott, mint az elmúlt években.

Fotó: DPA
Henry, Wiltord, Pires - három francia gólöröme Angliában

Arsenal: megérdemelt elsőség

Az azonban kétségtelen, hogy a londoni gárda valóban megérdemelte az aranyérmet. Noha nem az Ágyúsoké volt a legjobb védelem (a 'Pool kevesebb gólt kapott), nem az övék volt a leggólerősebb támadósor (a manchesteriek többször voltak eredményesek), ugyanakkor a csapatrészek egyensúlya tökéletes volt, és majd mindegyik poszton világklasszis focistával rendelkezik a klub. Arséne Wengernek minden bizonnyal már elege volt abból, hogy egymás után háromszor is a második helyen végzett a MU mögött, és a nyáron tökéletesen mérte fel a helyzetet: elsősorban az egykori legendás, ám már kiöregedőben lévő Arsenal-védelem felfrissítésére van szükség.

Ennek érdekében szerződtette az ősi rivális Tottenham Hotspurtől a válogatott Sol Campbellt, akit az Arsenal fanatikusai eleinte kissé gyanakodva fogadtak, de a játékos kiváló teljesítményével gyorsan közönségkedvenc lett. Nagyon fontos volt még a francia idegenlégiósok szerepe, a "négy muskétás" (Patrick Vieira, Thierry Henry, Sylvain Wiltord és Robert Pires) közül az első kettő már az előző idényben is csúcsformában futballozott, utóbbiak - különösen Pires, akit az újságírók az év játékosának választottak - azonban csak most nyújtotta azt, amiért megvették őket.

Érdemes egyébként megnézni az Arsenal mutatóit: az Ágyúsok mindössze egy góllal rúgtak többet, és csupán kettővel kaptak kevesebbet, mint egy évvel korábban, de tizenhéttel (!) több pontot szereztek, mint az előző idényben. Arról nem is beszélve, hogy az FA-kupát is megnyerték, vagyis 1998-hoz hasonlóan ismét dupláztak. A visszavonuló középhátvéd, Tony Adams így méltóképpen fejezhette be majd' húszéves karrierjét, Wenger pedig kitűzhette a következő célt, amely nem mást, mint a Bajnokok Ligája megnyerése.

Manchesterben kudarc a harmadik hely

Fotó: EPA
Fotó: EPA
A legnagyobb manchesteri esemény Ferguson szerződés-hosszabbítása volt

Ezt követően viszont alaposan összekapta magát a gárda, s volt, hogy még a vezetést is átvette a tabellán, végül nem tudta bepótolni a bajnokság elején elhullajtott pontokat. A balszerencse mellett (David Beckhamnek, Ryan Giggsnek és Roy Keane-nek is több mérkőzést ki kellett hagynia sérülés miatt) azonban a MU csak klubon belül keresheti a kudarc (mert a harmadik hely annak számít) okait: a csapat csak lassan rázódott bele a Ferguson által elképzelt új taktikába, és az igazolások sem váltották be egytől egyig a hozzájuk fűzött reményeket. Egyedül Ruud van Nistelrooyra nem lehet panasz, Juan Sebastián Verónról már nagy vita zajlik az angol közvélemény berkeiben is, míg Laurent Blanc egyértelműen nem tudta pótolni Jaap Stamot a védelem tengelyében.

Liverpool: Az erős védelem és a kiváló támadósor "csak" ezüstöt ért

Owen
Fotó: EPA
Az Aranylabdás Owen volt a Liverpool kulcsjátékosa

Az Anfield Roadon elsősorban a középpályán voltak gondok, ahol csak Steven Gerrard tudott egyenletesen jó teljesítményt nyújtani, ő viszont rengeteget volt sérült. Danny Murphy és Dietmar Hamann csak néha-néha villantotta fel valódi tudását, a többiek (Vladimír Smícer, Patrik Berger, Nick Barmby, Gary McAllister) pedig kevés lehetőséget kaptak, és akkor sem tudtak élni vele. Mindettől függetlenül a Vörösök nem elégedetlenek az ezüstéremmel, hiszen az elmúlt tíz évben egyszer sem tudtak ilyen jó helyen végezni, és a fejlődés jelei tagadhatatlanok.

Newcastle: az év meglepetése

A negyedik BL-helyet végül a Newcastle United kaparintotta meg, pedig a Szarkáktól ezt kevesen várták volna a bajnokság előtt. Bobby Robson azonban tökéletesen igazolt a nyáron, Craig Bellamy, Laurent Robert és Sylvain Distin is telitalálatnak bizonyult, ám a sikerhez elengedhetetlen volt, hogy Alan Shearer megtalálja régi formáját. Az egykori háromszoros angol gólkirály kis híján a negyedik koronáját is megszerezte, és egy egyedülálló rekordot is elért: túllépte a kétszázas határt a Premier League-ben szerzett gólok tekintetében. A jelenlegi élmezőnyből talán csak Fowlernek vagy Owennek van esélye arra, hogy ezt valaha is megdöntse.

Hanyatlóban a leeds-i csodacsapat

A Leeds United David O'Leary irányítása alatt még sosem végzett ilyen rossz pozícióban, és könnyen lehet, hogy a következő idényben a klub még lejjebb csúszik majd a tabellán, hiszen a csapat sztárjátékosai közül többen is távozni készülnek. Egészen januárig a leedsiek is ott voltak a bajnoki esélyesek között, ám akkor jött Lee Bowyer és Jonathan Woodgate emlékezetes bírósági ügye, amely alaposan felkavarta a kedélyeket, és a játékosok teljesítményét is visszavetette.

Erőn felül teljesített a West Ham, UEFA-kupában indulhat a Blackburn

A Chelsea FC tulajdonképpen tartotta a hatodik helyet Claudio Ranierivel, de a Kékek teljesítménye mindenképpen biztató lehetett a szurkolók és főleg a vezetőség számára, hiszen a klub mindenható tulajdonosa, Ken Bates négyéves szerződést ajánlott fel az olasz mesternek, aki ezt el is fogadta.
A szezon egyik kellemes meglepetése mindenképpen a West Ham United volt, pedig a Kalapácsosoktól az előző tréner, Harry Redknapp távozása után azt várták, hogy a csapat teljesítménye visszaesik. Eleinte így is tűnt, de a vezetőség továbbra is bizalmat szavazott az új mesternek, Glenn Roedernek, aki összeszedte a gárdát, és végül az Intertotó-kupa-indulást érő hetedik helyre vezényelte az együttest.

Ott lesz a nemzetközi kupában, mégpedig az UEFA-ban az újonc Blackburn Rovers is, amely a ligakupa megnyerésével vívta ki ezt az elismerést. Graeme Souness persze valószínűleg nem lett volna elégedett, ha a kupa megnyerése mellett csapata kiesik a legjobbak közül, de a Rovers végül megkapaszkodott az élvonalban, vagyis a szurkolók jó emlékekkel tekinthetnek vissza az idényre.

Így vannak ezzel a másik két újonc, a Fulham FC és a Bolton Wanderers drukkerei is, hiszen ez a két klub is megtartotta helyét az élvonalban, márpedig a Premier League történetében arra még nem volt példa, hogy mindhárom újonc bennmaradjon.

A Premier League végeredménye

Bajnokok Ligája-induló: Arsenal FC, Liverpool FC

BL-selejtezőt játszik: Manchester United, Newcastle United

UEFA-kupa-induló: Leeds United, Chelsea FC, Blackburn Rovers

Kiesett: Ipswich Town, Derby County, Leicester City

Feljutott: Manchester City, West Bromwich Albion, Birmingham City.

Rekordok, érdekességek

A bajnokság álomcsapata az Optaindex szerint:
D. James (West Ham United) - Carragher (Liverpool FC), Rio Ferdinand (Leeds United), Hyypiä (Liverpool FC), Riise (Liverpool FC) - Beckham (Manchester United), Roy Keane (Manchester United), Scholes (Manchester United), Pires (Arsenal FC) - Solskjaer (Manchester United), Henry (Arsenal FC).

A legjobb kapusok:
1. D. James (West Ham United)
2. Seaman (Arsenal FC)
3. Van der Sar (Fulham FC)
4. Dudek (Liverpool FC)
5. Kiely (Charlton Athletic)
6. Sullivan (Tottenham Hotspur)
7. Given (Newcastle United)
8. Sörensen (Sunderland FC)
9. Martyn (Leeds United)
10. Friedel (Blackburn Rovers)

A legjobb védők:
1. Hyypiä (Liverpool FC)
2. R. Ferdinand (Leeds United)
3. Riise (Liverpool FC)
4. Harte (Leeds United)
5. Ash. Cole (Arsenal FC)
6. Desailly (Chelsea FC)
7. Carragher (Liverpool FC)
8. Dabizasz (Newcastle United)
9. Terry (Chelsea FC)
10. Stubbs (Everton FC).

A legjobb védekező középpályások:
1. Roy Keane (Manchester United)
2. Hamann (Liverpool FC)
3. Gerrard (Liverpool FC)
4. Vieira (Arsenal FC)
5. Butt (Manchester United)
6. Speed (Newcastle United)
7. Collins (Fulham FC)
8. Lampard (Chelsea FC)
9. Tugay (Blackburn Rovers)
10. Izzet (Leicester City).

A legjobb támadó középpályások:
1. Pires (Arsenal FC)
2. Beckham (Manchester United)
3. Scholes (Manchester United)
4. Verón (Manchester United)
5. Giggs (Manchester United)
6. Ljungberg (Arsenal FC)
7. Duff (Blackburn Rovers)
8. Dunn (Blackburn Rovers)
9. L. Robert (Newcastle United)
10. Malbranque (Fulham FC).

A legjobb csatárok:
1. Henry (Arsenal FC)
2. Solskjaer (Manchester United)
3. Van Nistelrooy (Manchester United)
4. Hasselbaink (Chelsea FC)
5. Bellamy (Newcastle United)
6. Wiltord (Arsenal FC)
7. Owen (Liverpool FC)
8. Bergkamp (Arsenal FC)
9. Andy Cole (Manchester United, Blackburn Rovers)
10. Shearer (Newcastle United).

A legtöbb kapuralövés:
1. Phillips (Sunderland FC) 138
2. Henry 134
3. Hasselbaink 123.

A legtöbb átadás:
1. Roy Keane 2420
2. Batty (Leeds United) 2162
3. Finnan (Fulham FC) 2145.

A legtöbb sikeres átadás:
1. Roy Keane 2163
3. Batty 1780
3. Vieira 1730.

A legtöbb szabálytalanság:
1. Boateng (Aston Villa) 93
2. Vieira 87
3. Shearer 85.

A legtöbbször szabálytalankodtak velük szemben:
1. Saha (Fulham FC) 97
2. Vieira 93
3. Duff 88.

A legtöbb beadás:
1. Solano (Newcastle United) 345
2. Robert (Newcastle United) 340
3. Harte 295.

A legtöbb párharcot vívta:
1. Vieira 202
2. Hamann 186
3. Boateng 180.

A legtöbb lesrefutás:
1. Phillips 72
2. Van Nistelrooy 64
3. Ravanelli (Derby County) 63.

A legtöbb védés:
1. Kiely 140, 2. Friedel 126, 3. Given 124.

Harmos Zoltán

Ajánlat:

Korábban:

Bajnok az Arsenal, Henry a legjobb góllövő

Fórum:

Foci fan klub