Vágólapra másolva!
A macedón futballisták egészen októberig szinte teljességgel ismeretlenek voltak Angliában, akkor azonban a volt jugoszláv tagállam válogatottja a háromoroszlánosok ellen lépett pályára, és nagy meglepetésre idegenben 2-2-es döntetlent ért el. Könnyen lehetséges, hogy januártól mindkét macedón gólszerző a Premiershipben folytatja pályafutását: Artim Szakiri iránt a West Bromwich Albion, míg Vancso Trajanov iránt a Manchester City érdeklődik.

Alig valamivel több mint egy esztendővel ezelőtt a magyar válogatott sima, 5-0-s győzelmet aratott a macedónók felett a Megyeri úton. Októberben a többé-kevésbé ugyanazokból a focistákból álló macedón csapat 2-2-es döntetlent ért el az angolok ellen Európa-bajnoki selejetezőn, ami a kvalifikációs sorozat egyik legnagyobb meglepetése volt eddig. A kelet-európai gárda kétszer is vezesét szerzett Beckhamék ellen, és a briteknek alaposan meg kellett küzdeniük az egy pontért is. Nem meglepő, hogy az angol klubok felfigyeltek a macedón játékosokra, és mindkét akkori gólszerző iránt van érdeklődés a Premiershipből.

A válogatott mérkőzés egyik legjobbja a macedón csapatkapitány, Artim Szakiri volt, aki a vendégek első találatát szerezte - mégpedig szögletből, érintés nélkül. A támadó középpályás meglehetősen kacskaringós pályafutást tudhat a háta mögött: futballozott már a svéd Halmstads BK-ben, a német Tennis Borussia Berlinben, a török Malatyasporban, jelenleg pedig a bolgár CSZKA Szófia játékosa, ahová a nyáron igazolt, és karrierje talán legjobb időszakát éli. A bolgár klubbal ugyanis a bajnokságban 13 fordulóból 13 mérkőzést nyert, és a nemzeti tizenegyben is kiválóan futballozott, ami az angolok elleni találkozón csúcsosodott ki.

Ez utóbbi találkozón az angol közvélemény figyelmét is felhívta magára, és a West Bromwich Albion a bolgár pontvadászat befejeztével próbajátékra hívta. Szakiri nem hivatkozott arra, hogy ő már ötvenszeres válogatott, és nem derogált neki, hogy teszteljék a bit klubnál, hanem egy héten keresztül a csapattal edzett, pályára lépett pár edzőmeccsen, és meggyőzte a klub vezetőségét arról, hogy érdemes őt leigazolni. A West Brom meg is tette ajánlatát a CSZKA Szófiának, amit a bolgárok megfelelőnek találtak, és már csak pár apró részletet kell tisztázni ahhoz, hogy a transzfer véglegesen megvalósuljon.

Lehet magyar focistábol világsztár?http://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=26844Vajon mitől jobbak ANNYIRA a külföldi focisták?http://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=46504

Az angolok elleni másik gól szerzője, Vancso Trajanov is Bulgáriában légióskodik, a Lokomotiv Plovdiv futballistája, és rá a Manchester City mestere, Kevin Keegan vetett szemet. A manchesteri klub meg is tette ajánlatát a plovdiviaknak, akik azonban az első körben 750 ezer fontot kértek a focistáért, amit viszont az angolok kissé sokaltak. Úgy tűnik azonban, hogy a bolgárok rájöttek: ennél kevesebb pénzért is megéri nekik Trajanov eladása, így az egyesület elnöke, Emil Nakov kijelentette, hogy hajlandó lejjebb vinni a középpályás vételárát.

"Ha valóban komoly ajánlat érkezik a Citytől, akkor a hátamra veszem Trajanovot, átúszom vele a La Manche csatornát, és személyesen viszem el Keegannek" - mondta kissé ironikusan Nakov, könnyen lehet, hogy a britek a szaván fogják.