Vágólapra másolva!
A magyar és a lengyel labdarúgás modernkori történetét sokszor szokták összehasonlítani, és úgy tűnik, hogy a lengyeleknél ismét akadt egy olyan eset, ami párhuzamban állítható a magyarországi eseményekkel. Lengyelroszágban ugyanis, akárcsak nálunk, a 2000-es esztendő bajnoka csődközeli helyzetbe került, és ezért kénytelen volt ingyen elengedni legjobb játékosainak többségét, ami miatt a tavasszal minden bizonnyal a kiesés ellen küzd majd.

Két és fél esztendővel ezelőtt Magyarországon a Dunaferr, Lengyelországban pedig a Polonia Warszawa nyerte meg a bajnoki címet, és a két klubban közös volt, hogy mindkét egyesület fennállása során először szerzett aranyérmet (ráadáasul mindkét gárdában akadt egy nigériai származású, ám honosított labdarúgó: a Dunaferrben Sowunmi Thomas, a Poloniában pedig Emmanuel Oliszadebe). A bajnoki címet követő idényben mindkét klub az élcsoportban maradt, a Dunaferr ezüstérmes lett, a varsói gárda pedig negyedik, ráadásul megnyerte a lengyel kupát, a legutóbbi pontvadászatot pedig mindkét együttes a negyedik helyen fejezte be.

A Polonia már a jelenlegi bajnokság megkezdése előtt is anyagi problémákkal küszködött, és csak az utolsó pillanatban kapta meg az induláshoz szükséges licencet, de amint megkezdődött a szezon, úgy tűnt, hogy a fővárosiak megint ott lehetnek az élcsoportban. A gárda első két bajnokiját megnyerte, ám a következő öt mérkőzésből csak egyen tudott diadalmasodni, ráadásul az UEFA-kupában súlyos, 6-0-s verést kapott az FC Portótól. A vezetőség ezt követően rendkívüli közgyűlést hívott össze, és sokan biztosak voltak benne, hogy menesztik a trénert, Janusz Bialeket, ám nem ez történt. A szakmai stábban azonban változás történt, hiszen az egykori sikeredzőt, Jerzy Engelt, aki 2000-ben bajnokságot nyert a csapattal, majd szövetségi kapitányként kijutatta a válogatottat a világbajnokságra, technikai igazgatónak nevezték ki. Az eredmények azonban így sem javultak, és miután november elején a gárda előbb a Legia Warszawától kapott ki 4-1-re, majd a Wisla Krakówtól hazai pályán 4-0-ra, Bialekkel közös megegyezéssel szerződést bontottak.

Dunaferr-zakó a kispesti idénynyitón/sport/magyarfoci/20030307bunrossz.html

Jelzésértékű volt, hogy az új szakvezető az a Krzysztof Chrobak lett, aki korábban a klub tartalékcsapatának volt a mestere: sejteni lehetett, hogy az ifisták a jövőben a kelleténél nagyobb szerepet kapnak majd. Ekkor ugyanis már köztudott volt, hogy a klubnak jelentős anyagi nehézségei vannak, és a focisták hónapok óta nem kaptak fizetést. A vezetőség végül úgy döntött, hogy azokat a focistákat, akikkel a télen nem tudnak megegyezni a folytatást illetően, ingyen elengedi, és ennek köszönhetően a holtszezonban összesen 13-an távoztak a Poloniától, többségükben olyan futballisták, akik meghatározó emebrek voltak. A válogatott középpályás Arkadiusz Bak az Amica Wronkihoz írt alá, akárcsak Mateusz Bartczak és Piotr Dziewicki, az ugyancsak válogatott Pawel Kaczorowski a Lech Poznanba szerződött Arkadiusz Kaliszannal együtt, Maciej Bykowski a Garbarnia Jaworzno játékosa lett, a nigériai Emmanuel Ekwueme a Wisla Plockhoz, Andrzej Krzysztalowicz a Zaglebie Lubinhoz, Mariusz Malinowski a KSZO Ostrowiechez, Maciej Scherfchen pedig a Widzew Lódzhoz igazolt, Jacek Dabrowski a görög Kalllithea ajánlatát fogadta el. Ami az erősítéseket illeti, érkeztek ugyan új játékosok a klubhoz, ám szinte mindegyikük az alacsonyabb osztályokban vagy a Polonia B csapatában futballozott korábban.