Vágólapra másolva!
December 14-én múlt 55 éves a Santiago Bernabéu-stadion, a Real Madrid otthona, a földkerekség egyik leghíresebb futballpályája, úgyhogy eljött az ideje a felújításnak. A renoválást a napokban kezdték meg - közben azért tovább üzemel a stadion -, és októberre fejezik be, összköltsége 100 millió euró, mintegy 24-25 milliárd forint.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

A tatarozás befejeztével ötcsillagos létesítmény lesz a stadionból, s alkalmas akár egy Bajnokok Ligája-döntőre is - szinte hihetetlen, hogy a pálya jelenlegi állapotában az UEFA nem engedélyezné egy ilyen rendezvény lebonyolítását. Az etalon a nagy rivális, a Manchester United "ékszerdoboza", az Old Trafford, a "Theatre of Dreams", az Álmok Színpada. Ennek megfelelően a felújított Real Madrid-stadionnak az lesz a neve, hogy "El Bernabéu de los Suenos", vagyis az "Álmok Bernabéuja".

A felújítás lényege: az Avenida de la Castellana, azaz Madrid legfőbb sugárútja felé eső főtribünről átkerülnek a sajtóülések a Calle Padre Damián felőli oldalra, közvetlenül az öltözők mellé, s ezáltal egy pillanat alatt megközelíthető lesz a sajtóértekezlet színhelye. Befedik ezt a szektort, ezzel valamennyi ülés fedett lesz, senki sem fog megázni a stadionban - természetesen a játékosokat leszámítva.

Rendelje meg a Fókusz Online akciós árú sikerkönyveit, a 20% kedvezmény mellé 500 Ft-os vásárlási utalványt kap ajándékba! Az ajánlat 2003. március 31-ig érvényes.
Részletek>>>


Az 1947. december 14-i felavatás óta három alkalommal renoválták a stadiont, melynek neve kezdetben - a városrész után - Nuevo Chamartín, vagyis az Új Chamartín volt. Kezdetben egyszintes volt a nézőtér, és 75 000 szurkolót fogadott be, ám 1954-ben megépítették a Padre Damián utca felőli fronton a nézőtér második és harmadik szintjét, amit ezentúl a köznyelv - szemléletes hasonlattal - csak "csirkeólnak" (el gallinero) nevezett. Ekkor már 125 000 nézőt tudott befogadni az immár Santiago Bernabéu nevét viselő létesítmény, de például 1957-ben a Manchester United elleni Európa-kupaelődöntőt 134 000-en látták!

Az 1982-es világbajnokságra befedték a lelátó háromnegyed részét, és jórészt csak ülőhelyek - 90 000 - maradtak.

Most megépítik a négy sarkon a négy menekülőtornyot, a milánói San Siro-stadiont másolva, továbbá teljesen megszüntetik az állóhelyeket, és 22 000 luxusülést alakítanak ki, melynek következtében a komfortfokozat jelentősen megnő.

Ch. Gáll András