Vágólapra másolva!
A spanyol ligában egyetlen olyan klub szerepel, amely az előző három idényben egyaránt a dobogón végzett, és ez nem az FC Barcelona, a Real Madrid vagy a Valencia CF, hanem a Deportivo. A galíciaiak jelenleg is a második helyen állnak, és az Eb-selejtezők miatti szünet talán nekik jött a legjobban: a klub háza táján ugyanis a Real Madrid elleni vereséget, illetve a tréner és az egyik játékos közötti vita miatt nem a legjobb hangulat uralkodott.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

A galíciai együttes az elmúlt években rendkívül kiegyensúlyozottan teljesített, három év alatt egy aranyat, két ezüstöt, valamint egy spanyol kupát nyert, ráadásul úgy, hogy nem költött milliókat sztárigazolásokra, mint a Real Madrid vagy az FC Barcelona. Javier Irureta mester ehelyett inkább egy olyan játékoskeretet alakított ki, amelyben majd minden posztra van két, szinte teljesen hasonló képességű futballista, és így nem okozott problémát, ha valaki sérülés miatt kidőlt a sorból.

A szakembernek a rotációs szisztéma híveként nincs állandó kezdő csapata, és ez a mostani pontvadászatban sem változott, a tréner időről időre más focistákat vetett be ugyanazon a poszton. Nem csoda, hogy a bajnokságban lejátszott 28 forduló alatt mindössze négy olyan mezőnyjátékos volt, aki húsznál többször szerepelt volna a kezdőben: a védő Romero, a középpályás Mauro Silva és Sergio, valamint a csatár Roy Makaay.

A Deportivo üldözőbe vette a Real Madridot/sport/focivilag/20030406adeportivo.html

Utóbbi egyébként az egyetlen futballista, aki mindegyik találkozón kezdőként futhatott ki a pályára, és a holland támadóra nem is lehet panasz, a maga húsz találatával vezeti a góllövőlistát a Primera Divisiónban, ám mindez (azzal együtt, hogy Irureta az esetek többségében az egycsatáros felállást választotta) azt jelentette, hogy az előző szezonban remeklő Diego Tristán kevesebb lehetőséget kapott.

A legutóbbi idény spanyol gólkirálya ugyan 22 mérkőzésen lépett pályára, de egyetlen alkalommal sem játszotta végig a kilencven percet: vagy le-, vagy becserélték, és mindezt nem viselte valami jól. Több alkalommal is meglehetősen morcosan jött le a pályáról, és a hírek szerint nem a legjobb a viszonya a szakvezetővel. Mindezt állítólag az FC Barcelonánál szeretnék kihasználni, a katalánok a nyáron szeretnék elcsábítani a támadót a Deportól.

A Primera División állása/sport/focivilag/20030406aprimera.html

Egy másik focista, aki nehezen viseli, hogy nincsen bérelt helye a kezdő csapatban, a jobb oldali középpályás Víctor. Ő 17 alkalommal szerepelt a kezdő tizenegyben, ezenkívül további három alkalommal cserélték be. A múlt héten aztán az egyik edzést követően konfliktusuk tettekben is megnyilvánult, és a spanyol lapok meglehetősen hosszasan számoltak be arról, hogy a felek milyen válogatott sértéseket vagdostak egymás fejéhez. Sokan azt gondolták, hogy mindez Irureta tevékenységének végét jelentheti, de úgy tűnik, hogy éppen fordított a helyzet: a klub elnöke, Augusto Lendoiro ugyanis kijelentette, hogy továbbra is Iruretával képzeli el a jövőt.

Könnyen elképzelhető tehát, hogy Víctortól a nyáron megválik a klub (amikor tavaly a brazil Djalminha hasonló módon összeszólalkozott a mesterrel, ő is kikerült a keretből, és kölcsönadták az osztrák FK Austria Wiennek), ami már csak azért is valószínű, mert a hírek szerint a galíciaiak kiszemeltjei a következő szezonra éppen a középpályán vethetők be. A Depor a Málaga CF-ben futballozó holland Kiki Musampát, az RCD Mallorcában játszó Albert Rierát, illetve az Internazionaléban szereplő portugál Sérgio Conceicaót nézte ki.

Molina legyőzte a rákot/sport/focivilag/20030111molina.html

Irureta egyébként egy poszton nem a rotációs szisztéma miatt, hanem kényszerű okokból volt kénytelen változtatni, első számú kapusa, Francisco Molina ugyanis súlyosan megbetegedett. A portást már korábban is kezelték hererákkal, ám úgy tűnt, hogy a 2001 nyarán történt műtéti beavatkozás végleg megszüntette a kórt. Az idény elején azonban kiderült, hogy a futballista további kemoterápiás kezelésre szorul, és az október 6-i, Racing Santander elleni találkozót követően hosszú pihenőre kényszerült.

Összesen húsz alkalommal esett át beavatkozáson a valenciai onkológiai intézetben: minden egyes alkalommal közel négy órán keresztül kellett a kórházi ágyon feküdnie. A kezelések között speciális gyógytornát végzett, majd januárban megkezdhette a könnyített edzéseket. Ekkor már csapattársaival együtt mozgott, és úgy tűnik, hogy tökéletesen sikerült felgyógyulnia. Az elkövetkező években persze havonta kell ellenőrzésre mennie, de mindez már nem akadályozza abban, hogy folytassa pályafutását. A legutóbbi három bajnokin már ő állt az RC Deportivo kapujában: élete legnagyobb mérkőzését sikerült megnyernie.