Vágólapra másolva!
A Partizan Beograd nem kis szenzációt okozott tavaly decemberben azzal, hogy Lothar Matthäust nevezte ki vezetőedzőnek: korábban ugyanis sohasem dolgozott nyugat-európai szakember Szerbiában, ráadásul Matthäus eddig nem nagyon bizonyította szakmai hozzáértését. Jelenleg úgy tűnik, hogy a belgrádiak döntése helyes volt, hiszen a csapat a német szakember keze alatt eddig minden meccsét megnyerte, de az igazi próbatétel majd a nemzetközi porond lesz a tréner számára.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

A Partizan a téli szünetben kilencpontos előnnyel állt a tabella élén Szerbiában, így már az is hatalmas meglepetés volt, hogy az egyesület decemberben menesztette trénerét, Ljubisa Tumbakovicot. Mindez már csak azért is szenzáció volt, mert a szerb szakember neve valósággal összeforrott a Partizánéval, hiszen régóta irányította a csapatot, amelyet csak az 1999-2000-es szezonban hagyott ott az AEK Athén kedvéért. Vezetése alatt a klub hat bajnoki címet szerzett, és 406 mérkőzéséből 300-at megnyert, ám a nemzetközi porondon nem tudott jelentős eredményeket elérni. Tumbakovic menesztésének persze nem ez volt a közvetlen oka (bár ez is közrejátszott benne), hanem az, hogy a Slavia Praha elleni UEFA-kupa mérkőzést követően a sajtótájékoztatón inzultált egy újságírót. A klub vezetősége rögtön Tumbakovic távozása után jelezte, hogy egy nemzetközileg is ismert szakembert szeretne a kispadra, ám az, hogy ez végül Matthäus lett, nagy meglepetést okozott.

Az egykori német világklasszis szakvezetőként ugyanis eddig nem tudott bizonyítani: korábban csak a Rapid Wiennél dolgozott, ahonnan azonban nyolc hónap után menesztették. A Partizannal azonban úgy vélték, hogy egy ilyen ismert szakember jelenléte csak jót tesz a klubnak, hiszen a nemzetközi médiákban sokkal jobban figyelnek majd a csapatra, és ebben végül igazuk is lett. Matthäus egyébként másfél éves szerződést kötött, és a hírek szerint évi félmillió fontot keres majd. A germán tréner asszisztense az egykori Partizan-legenda, Zvonko Varga lett, aki játékospályafutása során 415 bajnokin szerepelt a klubban, edzőként pedig az OFK-nál és a Radnál dolgozott, de Matthäus munkáját segíti az a Misa Radakovic is, aki egykoron Svájcban is profiskodott, és tökéletesen beszél németül. Matthäuson kívül az is növelte a Partizan nemzetközi ismertségét, hogy a klub januárban leigazolta a nigériai Taribo Westet, akinek kapcsán szintén rengeteget cikkeztek a klubról.

Egyelőre mind a tréner, mind az egyesület rendkívül elégedett együttműködésükkel: a csapat Matthäus keze alatt eddig az összes bajnokiját megnyerte, és a féltávnál meglévő kilencpontos előnyt 17 egységnyire növelte. Az aranyérem megszerzése tehát szinte teljesen biztos, ám a Partizannal ez szinte megszokottnak számít, és a szakítópróba majd csak nyáron, a BL-selejtezőkben jön majd el: jugoszláv együttes ugyanis utoljára a kilencvenes évek elején szerepelt a Bajnokok Ligájában. Matthäusnak jelenleg mindenesetre hatalmas a respektje Jugoszláviában, de ez elsősorban játékospályafutásának köszönhető: a szerbek valószínűleg jól emlékeznek arra a két gólra, amit a német válogatott színeiben az 1990-as világbajnokságon rúgott nekik. Jellemző a belgrádiak lelkesedésére, hogy az első hazai mérkőzést megelőzően az egyik helyi lapban a következőként jellemezték Matthäust: német útlevél, nemzetközi klasszis, szerb temperamentum.