Vágólapra másolva!
Amennyiben a Siófok FC-ből lett Balaton FC úgy dönt, hogy a következő szezonban nem vállalja az élvonalbeli tagságot, akkor a Kispest-Honvéd FC előtt nyílik meg a lehetőség, hogy ismét az NB I-ben induljon. "A szabályok szerint ilyen esetben a legjobb kiesőt illeti a megüresedett hely" - mondta Szieben László, a Magyar Labdarúgó Liga igazgatója.

Sallói István siófoki klubigazgató szerint szinte biztos, hogy a liga által adott három nap haladék nem lesz elég arra, hogy befektetőket találjanak a Siófok FC-ből alakult Balaton FC működési feltételeinek biztosítására, s ezáltal megfeleljenek a nevezési feltételeknek. Az MLL hétfőn délig várja a Balaton-partiak végleges válaszát. "A játékosokkal csütörtök este közöljük, hogy tárgyalhatnak más csapatokkal, hiszen szinte semmilyen garancia nincs arra, hogy az együttes a következő szezonban is az NB I-ben szerepeljen" - mondta Sallói.

Már a bajnokság téli szünetében nyilvánosságra került, hogy a Siófok FC súlyos anyagi gondokkal küzd, a futballisták és Csank János vezetőedző azonban végül úgy döntöttek, hogy becsületből végigjátsszák az idényt. Ez olyannyira jól sikerült, hogy a csapat az ötödik helyen végzett a Borsodi Ligában.

Május végén átszervezték a klubot, s azt tervezték, hogy hosszú távon egy részvénytársaságot hívnak életre a működtetésére. Ennek az rt.-nek a balatoni régió - részben a Siófoki Önkormányzat - lett volna a tulajdonosa, a képviselő-testület azonban úgy döntött: nem kívánja támogatni a nevében megújult csapatot, a Balaton FC-t. Ezután a vezetők minden erőfeszítése ellenére sem sikerült elegendő pénzt szerezni, így a klub irányítói elköszöntek Csanktól, aki csütörtökön már alá is írt a Videoton FCF-hez.

A Kispest-Honvéd FC vállalná az NB I-es szereplést. "Egyfelől sajnálatos dolog, hogy a Siófok ilyen helyzetbe kényszerült, de ha úgy alakul és a szabályok lehetővé teszik, akkor vállaljuk az élvonalat" - mondta Kovács Attila, a kispesti együttes menedzser-tulajdonosa.

"Egyelőre az NB I/B-re készülünk, de ha úgy hozza a sors, akkor biztos vagyok abban, hogy a jelenlegi játékosállomány megfelelő az első osztályra. Akikre nincs szükség, vagy akik nem akartak maradni, azok már elmentek."

A kispesti klub a tizenegyedik helyen végzett a Borsodi Ligában, s - a szezon végén legalábbis úgy tűnt - 87 év után búcsúzott az NB I-től. A szabályok értelmében azonban visszalépés esetén legjobb kiesőként őket illeti a megüresedett hely.