Vágólapra másolva!
Az FTC Labdarúgó és Sport Részvénytársaság igazgatósága szerint a Magyar Labdarúgó Liga elnökségének azon határozata, amelyben megsemmisítette az MLL Fellebbviteli Bizottságának a május 30-i FTC-DVSC mérkőzésen történtek kapcsán hozott másodfokú határozatot, a sporttörvénybe ütközik, és ezért semmis. A ferencvárosiak az MLSZ-hez fordulnak jogorvoslatért.

Az FTC Rt. a sporttörvényre, illetve az azt végrehajtó, a sportfegyelmi felelősségről szóló 34/2001 (III. 5.) kormányrendelet 11. paragrafusára hivatkozik, mely szerint a másodfokú fegyelmi határozat felülvizsgálatára kizárólag a szakszövetség elnöksége jogosult, tehát a Liga elnöksége nem. Az MLSZ fegyelmi szabályzata a sporttörvény alapján lényegében ugyanezt tartalmazza.

Az Üllői úton ezért változatlanul a fellebbviteli bizottság 2003. július 17-én kihirdetett másodfokú fegyelmi határozatát tekintik érvényesnek, e határozatban foglalt büntetéseket elfogadják és teljesítik. A klub viszont nem írottnak tekinti "a Liga elnöksége törvénysértő határozata nyomán a fegyelmi eljárás alapvető szabályainak megsértésével (így tárgyalás nélkül) hozott 2003. július 25-én hozott új elsőfokú határozatát".

A Fradi az MLSZ elnökségéhez fordul azzal a kéréssel, hogy a Liga elnökségének a klub szerint törvénysértő határozatát semmisítse meg és "a hivatásos bajnokság törvényes rendjét állítsa vissza". Ellenkező esetben az FTC Rt. jogait ügyészségi törvényességi felügyeleti vizsgálat indítványozása, illetve bírósági kártérítési per útján próbája érvényesíti a Ligával szemben.

A fegyelmi bizottság június 10-én eredetileg december 31-ig tiltotta be az Üllői úti stadiont, az FTC-t 4 millió, Szeilert 3 millió forintra büntette. A fellebbviteli bizottság azonban július 17-én úgy határozott, az FTC-nek csak három bajnokit kell otthon nézők nélkül lejátszania, s Szeiler büntetését egymillióra csökkentette. A klubra első fokon kiszabott 4 millió forintos büntetést 5 millióra emelte. A testület az indoklásban arra hivatkozott, hogy a jelenleg érvényben lévő sporttörvény és a Liga fegyelmi szabályzata szerint a 3 mérkőzésre szóló pályabezárás a legsúlyosabb kiszabható büntetés. A fellebbviteli bizottság Szeiler esetében is a jogszabályokkal indokolta a döntést, mivel ezek úgy rendelkeznek, hogy sportvezetőt legfeljebb a havi fizetésének háromszorosára lehet megbüntetni.

Múlt hétfőn az MLL elnöksége rendkívüli ülésén megsemmisítette a fellebbviteli bizottságnak a Ferencvárossal, valamint Szeiler Józseffel szembeni határozatait, s a fegyelmi bizottságot új eljárás lefolytatására kötelezte. Az indok szerint a büntetések nem álltak arányban a rendzavarásokkal. Pénteken a Magyar Labdarúgó Liga fegyelmi bizottsága úgy döntött, hogy az FTC soron következő három hazai találkozóját zárt kapuk mögött köteles lejátszani. Emellett a testület szeptember 14. és december 14. között felfüggesztette a zöld-fehér csapat pályaválasztói jogát. A klubot továbbá 40 millió forintra büntették. Szeiler Józsefnek, az FTC Rt. vezérigazgatójának egymilliót kell fizetnie, és péntektől szeptember 25-ig mindennemű sportvezetői tevékenységtől eltiltották. Az FTC így a 2. (Videoton), a 4. (MTK), és a 6. (Matáv-Sopron) fordulóban hazai pályán zárt kapuk mögött lép pályára, ezt követően pedig idegenben "fogadja" ellenfeleit.