Vágólapra másolva!
Welton Silva, az MTK brazil centere egyéves Hungária körúti tartózkodása legeredményesebb meccsét tudhatja maga mögött: szerdán két gólt lőtt a HJK Helsinki elleni, 3-1-es hazai győzelemmel végződött Bajnokok Ligája-selejtezőn. A dél-amerikai csatár korábban sohasem szerzett még két gólt az MTK színeiben, nem csoda, hogy még csütörtök délután is alig bírt örömével.

- Minek köszönhető szerdai kiváló játéka?
- A rengeteg edzésnek. Egervári Sándor edző vezetésével alaposan felkészültünk az új évadra, de persze némi szerencse is kellett a két találathoz.

- Hogyan emlékszik vissza góljaira?
- Az első életem talán legnagyobb gólja volt, húsz méterről bombáztam a jobb sarokba. Ettől annyira megjött az önbizalmam, hogy folyton ott tébláboltam a vendégek kapuja előtt, s már-már törvényszerű volt, hogy belebotoljak egy lecsorgó labdába. Pontosan egy ilyenből szereztem a másodikat, Torghelle fejese után pattant elém a Babócsy által kiütött labda.

- Két ennyire különböző gól talán nem is létezik...
- De igen: az első volt életem legnagyobb, a második legmázlisabb gólja.

- Behallatszik a telefonba valakinek a hangja, ki az?
- Halmai Gábor barátom, itt áll mellettem. A valóságban és átvitt értelemben is.

- Hát persze, korábban együtt játszottak a Hapoel Tel-Avivban, tulajdonképpen az ő ösztönzésére igazolt az MTK-ba.
- Ez így van. S ha már itt tartunk: Pisont Istvánnal is együtt fociztunk Izraelben, a Hapoel csapatában, azaz összeállt a régi, jól bevált Halmai-Welton-Pisont tengely.

- A két rutinos középpályással javult a csapat játéka?
- De még mennyit! Mindketten igazi spílerek, főleg Pisont, jó helyen van náluk a labda, hatalmas rutinjuk rengeteget számít. Mindketten az úgynevezett nyerő típusú labdarúgó kategóriájába tartoznak. S ha végre Illés Béla is felépül, akkor nincs kétségem afelől, hogy eljuthatunk a Bajnokok Ligája csoportküzdelméiig.

- És a bajnokságban?
- Ott az aranyérmünk megvédése a cél, legalábbis nekem.

- Kik maradtak meg abból a régi MTK-ból, amelyet három évvel ezelőtt itthagyott? - kérdeztükHalmai Gábort, aki három hónapos sérüléséből lábadozik, ezért csak a második félidőben jutott szóhoz.
- Illés, Komlósi, Molnár. A többiek mind új fiúk. És persze itt van Welton, akivel a Hapoelben játszottam együtt, no meg Pisont Pista. Ő még korábban, a Kispest-Honvédban is klubtársam volt. Az élet néha produkál furcsa dolgokat.

- Mi várható a visszavágón, Helsinkiben?
- Eddig is mi voltunk az esélyesek, szerintem tíz meccsből legalább nyolcat megnyernénk a HJK ellen semleges pályán. A két gól jelentős előny. Arra kell figyelnünk, hogy a magas centerüket, Kottilát ne tudják megjátszani, s akkor nem lehet baj a visszavágón.

Ch. Gáll András