Vágólapra másolva!
Az FTC Labdarúgó és Sport Részvénytársaság igazgatósága jogi szakvéleményekre hivatkozva úgy véli, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének augusztus 7-i határozata nem felel meg a jogszabályoknak, ezért törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kérte az ügyészségtől. Erről az MLSZ-t is értesítette. Az rt. továbbra is a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) fellebbviteli bizottságának július 17-i döntését fogadja el, annak "büntetési tételeit" kívánja teljesíteni. Ez azonban azt is jelentheti, hogy a klubot kizárhatják az AÁL-ből.

Az MLSZ elnöksége augusztus 7-én úgy döntött a Ferencváros által benyújtott fellebbviteli ügyben, hogy hat pont levonással sújtja az együttest a május 30-ai, a Debreceni VSC-MegaForce elleni Üllői úti találkozó után történt szurkolói rendbontás miatt. A testület rendkívüli ülésén arról is határozott, hogy az FTC-nek ebben az idényben csak három otthoni mérkőzését kell zárt kapuk mögött megrendeznie. Szeiler Józsefet, az FTC Rt. vezérigazgatóját december 31-ig eltiltották a találkozók látogatásától és 1,2 millió forintot kell fizetnie. Az elnökség jóváhagyta az MLL fegyelmi bizottsága által a klubra kiszabott 40 millió forintos pénzbüntetést.

Bozóky Imre MLSZ-elnök így indokolta, hogy megváltoztatták az MLL elnökségének határozatát: "A pályaválasztói jog felcserélése egyes csapatoknak előnyt jelentett volna, hiszen kétszer is otthonukban fogadhatták volna a kupagyőztest, míg a többi klub csak egyszer."

Az MLSZ döntése jogerős. A vezetők úgy fogalmaztak: amennyiben a Ferencváros ezt nem fogadja el - a mostani lépés ezt mutatja -, akár ki is zárhatják az Arany Ászok Ligából. Demján Sándor ligaelnök ugyanezt a szankciót említette arra az esetre, ha a közeljövőben hasonló rendbontásra kerül sor az Üllői úton. Demján Szeiler büntetésével kapcsolatban megjegyezte: ha az FTC Rt. vezérigazgatója továbbra is kijár a Ferencváros mérkőzéseire - mint tette azt a 2. fordulóban a Videoton FCF ellen -, akkor az egyesületet újabb 40 millióra megbírságolhatják.

Az MLL fegyelmi bizottsága június 10-én először december 31-ig tiltotta be az Üllői úti stadiont, az FTC-t 4 millió, Szeilert 3 millió forintra büntette. A fellebbviteli bizottság azonban július 17-én úgy határozott, az FTC-nek csak három bajnokit kell otthon nézők nélkül lejátszania, s Szeiler büntetését egymillióra csökkentette. A klubra első fokon kiszabott 4 millió forintos büntetést 5 millióra emelte.

Ezeket a döntéseket az MLL elnöksége megsemmisítette és új eljárás lefolytatására kötelezte a fegyelmi bizottságot. A július 25-én született határozat szerint az FTC soron következő három hazai találkozóját zárt kapuk mögött köteles lejátszani, emellett szeptember 14. és december 14. között megvonták a csapattól a pályaválasztói jogot. A klubot 40 millió forintra, Szeilert egymillióra büntették, utóbbit szeptember 25-ig mindennemű sportvezetői tevékenységtől eltiltották. Az FTC ezt követően fordult az MLSZ-hez. A szövetség hat pont levonásával sújtotta a csapatot, amely így 3 forduló után mínusz 3 ponttal az utolsó helyen áll.

Bozóky Imre MLSZ-elnök szerint a magyar jogszabályokalapján az FTC Labdarúgó és Sport Részvénytársaság igazgatósága megtehette, hogy jogi szakvéleményekre hivatkozva törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kérte az ügyészségtől. A konkrétabb véleményalkotáshoz ugyanakkor meg kell várni az ügyészség állásfoglalását.

"Úgy vélem azonban, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség a szabályoknak megfelelően határozott, s a cselekmény súlyához mérhető büntetést szabott ki" - mondta az MLSZ elnöke.