Vágólapra másolva!
A papírforma alapján pár csoportban már szerdán eldőlhet a továbbjutás kérdése a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezősorozatban. Az első csoportban a franciáknak egy pont szükséges az üdvösséghez, a 3. csoportban a cseh-holland meccs győztese is hátradőlhet, míg a nyolcadik csoportban a horvátokat fogadó belgák kaparhatják ki a gesztenyét az Andorrában túrázó bolgároknak.

Carew verekedett, Inzaghi álmodozik

Az 1. csoportban a franciák matematikailag is bebiztosíthatják első helyüket, ehhez Szlovéniában kell pontot szereznie Zidane-éknak. A címvédő jelenleg megállíthatatlannak tűnik, százszázalékosan, 24-2-es gólkülönbséggel állnak a csoport élén. "Nem kérdés, megszerezzük az egy pontot Szlovéniában. Az első mérkőzésen otthon 5-0-ra nyertünk ellenük, s bár van egy-két jó játékosuk, nekünk egy egész csapatra való akad" - nyilatkozta a csapat kapitánya, Marcel Desailly.

Amennyiben a franciák nyernek, s Izrael legyőzi otthon Máltát, az utolsó, októberi fordulóban matematikailag még marad esélye Avraham Grant együttesének a csoportmásodik helye megszerzésére.

A 2. csoportban Románia utolsó csoportmérkőzését vívja, s csupán akkor juthat tovább, ha nyer Koppenhágában. Nincs könnyű dolga Munteanuéknek, hiszen győzelem esetén is három pont előnyük lesz csupán a dánokkal szemben, akik Boszniában még begyűjthetik a maradékot. Pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény számít, ebben pedig egyelőre a dánok a jobbak, hiszen márciusban 5-2-re nyertek Bukarestben.

"A hét végi eredmények következtében ha Románia vagy Bosznia döntetlent ér el ellenünk, akkor már nehéz helyzetbe kerülünk. De mi okosabbak leszünk, s már szerdán, a Parken-stadionban megoldjuk a helyzetet" - mondta Morten Olsen szövetségi kapitány, akinek Bögelund játékáról már le kellett mondania, de úgy tűnik, Wieghorst térde sem javul a kellő mértékben.

A meglepetés az lenne, ha a nagy rivalizálást Bosznia használná ki: Salihamidzicék ha legyőzik Luxemburgot idegenben, akkor októberben kőkemény ki-ki mérkőzést vívnak a skandinávokkal.

A forduló rangadóját a 3. csoportban játsszák, ahol Prágában Hollandia vendégszerepel. Ugyan az utolsó, októberi körben még mindkét válogatott érdekelt lesz, az igazi harakiri szerdán várható. A márciusi derbin a csehek idegenben 1-1-et értek el, ha most nyernek, már pontelőnyük van, s gyakorlatilag is csoportelsők, hiszen egymás elleni eredmény tekintetében jobbak lesznek vetélytársuknál.

"Azt hiszem, hagy tűzerőre lesz szükségünk a győzelemhez. Ha több gólt szerzünk Prágában, nem lehet gondunk. Persze, nincs könnyű helyzetünk, de Ausztria ellen már bizonyítottuk, készen állunk arra, hogy csoportelsőként jussunk ki a kontinensviadalra" - vélte Patrick Kluivert, a Barcelona csatára. A hollandoknál Davids játéka kérdéses.

A 4. csoportban egyszerű a helyzet: a magyar válogatottnak kétszer nyernie kell (elsőként szerdán Lettország ellen), s akkor biztosan az első két hely valamelyikén végez. Matematikailag persze akár két döntetlen is elegendő lenne, de Gellei Imre együttese nem valószínű, hogy az Eb-re jutás infarktusos módját választaná.

Az 5. csoportban Berti Vogts a nemzet árulójává válhat, ha az általa dirigált skót válogatott nyer, vagy esetleg pontot szerez a dortmundi Westfalen-stadionban. A németek rendkívül csalódottak, hiszen szombaton csupán gólnélküli döntetlenre futotta erejükből Izlandon, ráadásul továbbra sem jó előjelekkel várják az újabb fontos csatát. Rudi Völler kapitány nem számíthat a Bayern München fiatal középpályására, Sebastian Deislerre, aki izomhúzódást szenvedett az egyik edzésen, sérült Jens Jeremies, ráadásul kétséges Carsten Ramelow, valamint Oliver Neuville játéka is.

A skótoknál Don Hutchison marad ki, a West Ham United csatárának a lába fáj, míg a Dunfermline támadója, Stevie Crawford eltiltását tölti. Nem szerepelhet a Wolverhampton Wanderers labdarúgója, Kenny Miller, így James McFadden mellett minden bizonnyal a Rangers támadója, Steven Thompson kap lehetőséget Vogtstól.

Hogy jó hír is érje a skót rajongókat, várhatóan ismét vállalja a játékot a csapatkapitány, Paul Lambert, akinek fájós bokája szépen gyógyul, s ott lesz a csapatban az eltiltását letöltő két meghatározó védő, Steven Pressley, illetve Christian Dailly is.