Vágólapra másolva!

Válságintézkedések az olasz stadionokban

Jelentős mértékben szigorítják az olasz labdarúgó-stadionok rendjét azt követően, hogy szombaton nézőtéri rendbontás nyomán lezuhant a lelátóról, majd hétfőn elhunyt egy fiatalember a végül elhalasztott B ligás Avellino-Napoli bajnoki mérkőzés előtt.

Giuseppe Pisanu belügyminiszter - újabb hadjáratot hirdetve a szurkolói vandalizmus ellen - válságtanácskozásra hívta össze a sportvezetőket és a rendőrség képviselőit, azt követően, hogy a nápolyi szimpatizáns belehalt sérüléseibe.

A 20 éves Sergio Ercolano több száz vendégdrukkerrel együtt, jegy nélkül érkezett Avellinóba. A nápolyiak benyomtak egy kaput, s a felső lelátóra özönlöttek, ahol a tumultusban egyensúlyát vesztő fiatalember lezuhant a 20 méteres magasságból. Kómás állapotban szállították kórházba, s életét már nem tudták megmenteni. A rendbontókat megfékezni igyekvő rendőrök közül harmincan megsebesültek.

A római belügyminisztériumban tartott értekezleten - amelyen egyértelműen a megelőző intézkedések szükségességét emelték ki - rendszabályok születtek az A, a B és a C ligás csapatok tekintetében arról, hogy a jövőben jegy nélkül meg sem lehet majd közelíteni a stadionokat, a mérkőzés napján a vendégszurkolók már nem juthatnak belépőkhöz, azokat csak elővételben szerezhetik be. Minden jegy számozott ülőhelyre szól majd a 10 ezernél több nézőt befogadó pályákon.

Szigorítják a beléptetőrendszert, a stadionon belül nem lehet majd olyan szerkezet, amelyet esetleg szétszerelve "fegyverekhez" juthatnának a vandálok. Zárt láncú tv-kamerákon keresztül figyelik majd a lelátót, továbbá minden szektorban - angol mintára - a nézőket fogadó-irányító rendezők felügyelik majd a rendet, és jelzik a veszélyes helyzeteket.

A pályák biztonságát ezentúl rendszeresen ellenőrzik. Hosszú távú programok keretében a "békés" szurkolókat kedvezményekkel jutalmazzák, ösztönzik a klubok közötti "testvérkapcsolatok" kialakítását és ápolását, s az erőszakcselekmények megelőzésére iskolai felvilágosító programokat szerveznek, valamint ösztöndíjakat is meghirdetnek.