Vágólapra másolva!
Románia és Magyarország együtt rendezhetné meg a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot - jelentette a hétfői román sajtó. Bukarestben nemcsak a sportsajtó, hanem más tömegtájékoztatási eszközök is felfigyeltek Gyurcsány Ferenc sportminiszter múlt heti megjegyzésére, miszerint Magyarország és Románia közösen rendezhetné meg a 2012-es labdarúgó Eb-t.

Az elmúlt hét végén a Rompres hírügynökség a román közszolgálati rádió Rador nevű hírügynökségét idézve számolt be arról, hogy "a budapesti ifjúsági és sportminisztérium javasolta, hogy egy viszonylag közeli jövőben, esetleg legfeljebb tíz éven belül Románia és Magyarország adhatna otthont a labdarúgó Európa-bajnokságnak".

A román közszolgálati hírügynökség tudósítását hétfői számában közlő Curierul National című politikai napilap arról is beszámolt, hogy mind a magyar, mind pedig a román labdarúgó-szövetség üdvözölte az elképzelést.

Az egyik legnépszerűbb román sportnapilap, a Gazeta Sporturilor hétfői száma pedig így tálalta a javaslatról szóló hírt: "bombahírrel állt elő vasárnap este Mircea Sandu", a román labarúgó szövetség (FRF) elnöke. Sandu szerint már a 2006-os vb-selejtezők frankfurti sorsolása alkalmával azt mondta neki az MLSZ elnöke, nagyon örvendene, ha Magyarország és Románia pályázna a 2012-es labdarúgó Eb rendezésére.

Az FRF elnöke azt is közölte, hogy a román labdarúgó-pályák és a sportág infrastruktúrájának állapotára való tekintettel eredetileg ki akart térni az ajánlat elől, de aztán mégsem utasította el a felvetést. "Most arról van szó, hogy a magyar sportminiszter tárgyaljon román kollegájával, Ovidiu Morariuval" - mondta Mircea Sandu. Szerinte őt, mint a szakszövetség elnökét valószínűleg csak akkor keresik majd meg, ha magasabb szinten már egyeztettek - magyarázta, majd hozzátette: elválik, hogy Románia, pontosabban: a román politikai elit hajlandó-e vállalkozni erre a projektre. "Mert nagyon sokba kerülne, ha elő akarnánk állni öt, nyugati követelményeknek megfelelő stadionnal" - vélekedett Sandu.

A román sportlap szerint a lehetséges közös vállalkozásban Románia vetélytársa lehet Oroszország, amely pályázott a 2004-es és a 2008-es Eb megrendezésére is, és már felvette ebben az ügyben a kapcsolatot Magyarországgal. A lap azt írta, hogy a jelek szerint az UEFA szándékában áll Közép-Kelet-Európának adni a 2012-es Eb-t. Állítólag Ukrajna és Lengyelország, valamint Horvátország és Bosznia-Hercegovina kész a nyolc év múlva sorra kerülő kontinenstorna közös lebonyolítására.

Végül a Gazeta Sporturilor idézte Berzi Sándort, az MLSZ főtitkárát, aki kijelentette, hogy ő támogatná az Eb közös magyar-román megrendezését. "A közös vállalkozás jól szolgálná a kétoldalú viszony javítását" - mondta Berzi Sándor.

Gyurcsány Ferenc múlt csütörtöki évzáró sajtótájékoztatóján ötletszinten merült fel a rendezés lehetősége, amely a sportminiszter szerint a 2002-es kormányváltás óta a két ország között megkezdett megbékélési folyamat szimbolikus megerősítése lenne.

Magyarország a 2004-es Eb-re Ausztriával közösen kandidált, a 2008-asra pedig egyedül - mindkétszer sikertelenül.