Vágólapra másolva!
Szombaton 15 órától Radeszben játsszák az Afrikai Nemzetek Kupája döntőjét: a hazai pályán szereplő, s első aranyérméért küzdő tunéziai labdarúgó-válogatott ellenfele a marokkói együttes lesz. Amennyiben utóbbi győz, másodszor lesz Afrika legjobbja. A bronzérmet Nigéria szerezte meg, miután a helyosztón 2-1-re verte Malit.

A finálé hatalmas küzdelmet ígér, s a vendéglátó együttes szövetségi kapitánya, Roger Lemerre négy év alatt másodszor lehet kontinensgyőztes, 2000-ben a franciák élén az Eb után ünnepelhetett. A kiváló szakember nem titkolja, duplázni szeretne, s játékosainak nagy segítséget jelenthet a hazai pálya előnye.

"Remélem, hogy a közönség olyan hangos lesz, hogy kissé elbizonytalanítja az ellenfelet, főleg a kulcspillanatokban. De csak reménykedhetem ebben, hiszen a riválist számos tapasztalt futballista erősíti, például a csapatkapitány Nureddin Najbet is, aki figyelemre méltó éveket töltött már a spanyol bajnokságban. Rajta kívül is többen szerepelnek Európában, hozzászoktak a nagy meccsekhez" - mondta a szakvezető.

Lemerre hozzátette: azért is lesz szükségük a fanatikus rajongók támogatására, mert a 11-es párbaj után eldőlt Nigéria elleni szerdai elődöntő sokat kivett a tunéziai együttes tagjaiból, akik közül a csapatkapitány Kalid Badra sárga lapjai miatt nem is futballozhat Radeszben. Ráadásul az Ajax Amsterdamban idegenlégióskodó, s Európa számos elitklubjának érdeklődését felkeltő Hatem Trabelszi nem teljesen egészséges, így eddig a vártnál kevesebb szerephez jutott.

Nigériáé a bronzérem
Afrikai Nemzetek Kupája a 3. helyért:
Nigéria - Mali 2-1 (1-0)
Monasztir, 2500 néző
gól: Okocha (17.), Odemwingie (47.), illetve Atouba (70.
Nigéria: Enyeama - Yobo, Enakhire, Abbey (Orjinta, a szünetben), Udeze - Ekong, Ekueme (Lawal, 94.), Okocha, Ikedia (Kanu, 78.), Utaka - Odemwingie
Mali: Sidibe - Diamoutene (Kone, 90.), Diawara, A. Coulibaly, S. Traore - Diarra, D. Sidibe, Sissokho (D. Coulibaly, 92.) - Abouta, Kanoute (M. Sidibe, 65.), D. Traore.


A torna meglepetéscsapatának számító marokkói válogatott a legjobb négy között szinte gálaelőadást tartott a titkos esélyes Malival szemben, időnként leiskolázta a riválist. A korábbi kiváló kapus, az 1986-os világbajnokságon a legjobbak közé tartozó Zaki Badu szövetségi kapitány legénységéből Tunéziában kiemelkedik a villámgyors Juszef Hadzsi (az 1998-as vb-n remeklő, később a Deportivo La Corunát és az Aston Villát is erősítő Musztafa Hadzsi öccse), a szupertechnikás csatár Maruan Sammak, és az elődöntőben duplázó középpályás Juszef Moktari, de a többiek sem követtek el nagyobb hibát. Sőt, a letámadásra épülő védekezéssel szemben eddig egyetlen rivális sem találta meg az ellenszert.

"Még a világ legjobb labdarúgóinak sem ízlik, ha kevés helyük van a támadásra. Ezen a tornán mindig volt olyan marokkói játékos, aki megtámadta a másik csapat tagját, függetlenül attól, hogy a pálya melyik részén tartózkodott. Folyamatosan nyomást gyakoroltunk az ellenfelekre, pedig ez nem könnyű feladat" - mondta Zaki.

A korábbi kiváló hálóőr szerint kifizetődött az a kemény munka, amit a felkészülés során végeztek a marokkóiak. "Fontos volt az állandó kommunikáció, mindig kijavítottuk a hibákat. Folyamatos volt az egyéni és csapat-párbeszéd."

A másfél évvel ezelőtt kinevezett szakvezető a keret összeállítása előtt folyamatosan figyelte az Afrikában vagy Európában szereplő labdarúgókat, s ennek már a kupa selejtezőjében
is meg volt az eredménye, hiszen hat meccsen gólt sem kapott a válogatott. De a szurkolók így is aggódva bocsátották Tunéziába a gárdát, hiszen az átlagéletkor 23 esztendő alatt volt.

"Én magabiztos voltam az indulás előtt, pedig kevesen hittek bennünk. De úgy vélem, hogy kellemes órákat szereztük a marokkói embereknek" - vélekedett Zaki.

A szombati döntőt a szenegáli Falla Ndoye vezeti.