Vágólapra másolva!
Angliában az edzőknek sokkal összetettebb a feladatuk, mint Európa más részein: a briteknél meghonosodott szisztéma szerint a szakvezető nemcsak az első csapat irányításáért felel, hanem menedzserként is tevékenykedik, vagyis ő intézi az átigazolásokat, és ő tárgyal az esetleges befektetőkkel is. A Tottenham Hotspurnél most szakítanak ezzel a hagyománnyal, és a kontinentális stílustól várják, hogy a csapat végre tradícióinak megfelelően szerepeljen.

Az elmúlt években a Tottenham Hotspur volt a várakozásoknak legkevésbé megfelelő klub az angol élvonalban. A londoniak szezonról szezonra azzal a céllal vágtak neki a pontvadászatnak, hogy végre kitörnek a középszerűségből, ám hiába igazoltak akár nemzetközi szinten is sztárnak nevezhető focistákat, hiába cserélgették az edzőket, a várt siker mindig elmaradt.

A Premier League-ben a Sarkantyúsok egyszer sem tudtak a hetedik pozíciónál előrébb végezni, sőt, az esetek többségében a tabella második felében zárták a pontvadászatot. A jelenlegi szezon még a szokásosnál is rosszabbul sikerült: a Spurs vezetése a nyáron hiába költött 12 millió fontot új játékosokra, az eredmények elmaradtak, és a korábban valósággal megváltóként kezelt edzőt, Glenn Hoddle-t már a hatodik fordulót követően elküldték. Utódja a klubigazgató David Pleat lett, aki hiába kapott a téli szünetben újabb labdarúgókat Michael Brown és Jermaine Defoe személyében, a Spurs így is csupán 14. lett.

A szakvezető szerződése csak az idény végéig szólt, így várható volt, hogy a White Hart Lane-re új tréner érkezik majd, de legtöbben azt gondolták, hogy Pleat azért továbbra is marad a klubnál korábbi pozíciójában, sportigazgatóként. Azonban nem így történt; az egyesület vezetősége úgy döntött, hogy nemcsak a kispadra szerződtet új embert, hanem a teljes szakmai struktúrát átgondolja, és áttér a kontinentális rendszerű irányításra. Angliában ugyanis az edzőnek nemcsak az első csapat összeállításával kell foglalkoznia, hanem szinte minden az ő feladata, ami a gárdával kapcsolatos: ő tárgyal az esetleges új szerzeményekkel, a lehetséges befektetőkkel, figyel a különböző korosztályos gárdákra stb. Egy jellemző példa: amikor a Manchester United leigazolta Mickael Silvestre-t az FC Internazionalétől, a focistát a repülőtéren személyesen Ferguson várta...

A Tottenhamnél most ezzel a tradícióval akarnak szakítani, és áttérni az európai stílusra, vagyis hogy a legfontosabb feladatokat két fő lássa el: egy szakmai igazgató, aki az első csapat összeállításán kívül mindenért felel, illetve egy edző, akinek viszont csak a gárdával kell foglalkoznia. Ráadásul az elnökség a kettő közül az előbbi pozíciót találta fontosabbnak, hiszen ezt töltötte be előbb: a Spurs új szakmai igazgatója a dán Frank Arnesen lett. Az egykori kiváló labdarúgó, aki pályafutása során 52 alkalommal szerepelt hazája válogatottjában, az elmúlt évtizedben a PSV Eindhovennél dolgozott hasonló szerepkörben, és a Sarkantyúsok vele kötöttek hároméves szerződést. Az eset pikantériája, hogy Arnesennek pont azért kellett távoznia a Philips-gyáriaktól, mert Eindhovenben éppen az angol stílust követnék, ahogyan egy bennfentes nyilatkozott: azt szeretnék, hogy Guus Hiddink legyen a holland Sir Alex Ferguson.

Arnesen szakmai múltja kiváló: a PSV-nél olyan trénerekkel dolgozott együtt, mint Dick Advocaat, Sir Bobby Robson és Hiddink, négy nyelven beszél folyékonyan, és ami talán a legfontosabb, rendkívül kiterjedt kapcsolatrendszerrel dicsekedhet. Ő állt a hátterében annak, hogy az eindhoveniek az elmúlt években képesek voltak olyan focistákat igazolni, mint a fiatal Ronaldo, Mateja Kezsman, Ruud van Nistelrooy, Jaap Stam, Philip Cocu vagy Boudewijn Zenden, akik mind a PSV-nél lettek nemzetközi sztárok, és akiket egytől egyig hatalmas haszonnal tudott továbbadni a klub.

Az új szakmai igazgató már meg is hozta első döntéseit: a klub nem hosszabbította meg a szerződését három veterán focistájának, Darren Andertonnak, Gustavo Poyet-nek és Christian Ziegének, ugyanakkor az elmúlt szezonban szintén nem a legjobban teljesítő és rendkívül sokat sérült Jamie Redknapp kapott még egy lehetőséget, vele új kontraktust kötöttek. Az első új szerzemény is megérkezett a Leeds United válogatott kapusa, Paul Robinson személyében, de a legnagyobb kérdés az volt: ki lesz a Spurs trénere?

Az előzmények alapján szinte bizonyos volt, hogy nem brit szakember szerződtetése várható, hanem egy csatornán túlról érkezőé, aki már hozzászokott a fenti munkamegosztáshoz. A pletykák szerint a holland Martin Jol volt a legesélyesebb a posztra, aki egykoron játékosként szerepelt Angliában (a West Bromwich Albionban és a Coventry Cityben), edzőként pedig az ADO Den Haagnál, a Roda JC-nél és az RKC Waalwijknál tevékenykedett, ám végül nem kis meglepetésre a jelenlegi francia szövetségi kapitánnyal, Jacques Santinivel kötöttek szerződést.