Vágólapra másolva!
Babos Gábor vasárnap ünnepelte harmincadik születésnapját, méghozzá úgy, hogy megőrizte kapott gól nélkül csapata, a Feyenoord hálóját az RKC elleni, 4-0-ra megnyert holland bajnoki mérkőzésen. Most vasárnap Alkmaarban az AZ 67 elleni rangadó, majd jövő csütörtökön az Üllői úton a Ferencváros elleni UEFA-kupa-csoportmeccs következik a 17-szeres magyar válogatott kapusnak. Ez utóbbi találkozót "harangozta be" a hatalmas termetű kapuvédő.

"Kilenc forduló elteltével vezetjük a tabellát, persze ha a PSV Eindhoven megkapja a félbeszakadt találkozójára a három pontot - ami papírforma -, akkor három ponttal megelőznek bennünket a Philips-gyáriak. Ettől függetlenül pályafutásom talán legszebb idénye lehet a mostani, ha úgy folytatódik, ahogy elkezdődött" - mondta Babos Gábor az [origo]-nak.

- Ugye mondhatjuk, hogy fix helye van a csapatban?
- Igen, ugyanis valamennyi bajnokin én védtem, az első perctől az utolsóig. Azt hiszem, a kilenc fordulóban kapott nyolc gól nem rossz teljesítményt takar.

- Hogyan jellemezné a mai Feyenoordot?
- Harcos, fiatal erőkből álló csapat, amely gólra törő futballt játszik. Az eddigi kilenc fordulóban lőtt 28 gól is ezt bizonyítja, ennyit egyetlen csapat sem szerzett az élvonalban - rajtunk kívül.

- Csapata erősebb a Ferencvárosnál?
- Erre a kérdésre hadd ne válaszoljak, nem lenne etikus egy hollandiai magyar légiós szájából. Tény, hogy soknemzetiségű csapat vagyunk, és a légiósaink szinte valamennyien ott vannak hazájuk válogatottjában. Házi gólkirályunk, Dirk Kuijt pedig most már biztos tagja Van Basten holland válogatottjának. Ő most 11, a másik csatárunk, az elefántcsontparti Salomon Kalou 9 gólnál tart, ők vezetik a holland góllövőlistát. Kalou egyébként még csak 19 éves.

- Idehaza rémregényeket mesélnek a Feyenoord szurkolótáboráról. Ebből mennyi az igazság?
- Nem sok. Ami kétségtelen: a Feyenoord a holland Fradi, vagy megfordítva - ahogy az itteni sajtó írja -, a Fradi a magyar Feyenoord. Azaz: a nép csapata. Ebből következően, nekünk a legnépesebb a szurkolótáborunk, s ami vitathatatlan, hogy fanatikusak a Feyenoord-drukkerek. De amióta, három és fél hónapja itt vagyok Rotterdamban, semmiféle rendbontásnak nem voltam a szemtanúja.

- Na de mi lesz, ha a hollandiai meccsekről kitiltott bajkeverők eljönnek a Puskás Ferenc-stadionba botrányt okozni?
- Az lehetetlen. Ugyanis információim szerint a Feyenoord beléptetőrendszerét fogják alkalmazni Budapesten, és az ugyanúgy kiszűri a kitiltott holland renitenseket, mintha Rotterdamban lenne az összecsapás.

- Milyen emlékei vannak egyébként a Fradi elleni mérkőzésekről, még magyarországi múltjából?
- Az MTK-val nem sűrűn kaptunk ki a zöld-fehérektől, talán egyetlen ilyen esetre emlékszem.

- Mit tippel csütörtökre?
- Mindent elkövetek a Feyenoord-győzelemért, de azt kívánom, hogy mindkét csapat jusson tovább.

- És mit vár a Feyenoordtól a holland bajnokságban?
- Célunk az aranyérem. A vasárnapi, alkmaari rangadó megnyerése sokat segíthet, utána pedig Bredába utazunk, a NAC otthonába. Egyik sem lesz könnyű mérkőzés.

Ch. Gáll András