Vágólapra másolva!

1965: a Maracanában ikszelt a szbornaja

Focirégész nevű új sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt november 21-én!

1925-ben ezen a napon született José Carlos Bauer, az 1950-ben világbajnoki ezüstérmet nyert brazil válogatott fedezete. A svájci felmenővel is rendelkező labdarúgó a Sao Paulo FC-ben nevelkedett, és ott lett válogatott futballista. Több állami bajnoki cím és több mint 400 mérkőzés után hagyta el klubját, később játszott a Portuguesában és a Botafogóban is. 1949-ben Copa América-győztes, 1950-ben és 1954-ben vb-résztvevő volt.

1965-ben ezen a napon játszotta dél-amerikai túrája során első mérkőzését a Szovjetunió, a házigazda a világbajnoki címvédő Brazília volt. (A szbornaja négy esztendővel korábbi, első latin-amerikai vendégszereplésének eseményeit rovatunk november 18-i részében taglaltuk - a szerk.) A riói Maracana stadionban 123 000 néző előtt kezdődött a találkozó, kezdjük mi is egy rövid névsorolvasással:
Brazília: Manga - Djalma Santos, Bellini, Orlando, Rildo, Dudu, Gérson, Jairzinho, Flávio, Pelé, Paraná.
Szovjetunió: Jasin - Ponomarjov, Seszternyev, Danilov, Voronyin, Afonyin, Metreveli, Szabo, Banyisevszkij, Malofejev, Kopajev.

Nem volt akkoriban sem egy álom a Maracanában pályára lépni, a szovjeteket megelőzően ott járt négy európai válogatott nem sok sikerélménnyel távozott: Anglia 1-5, Portugália 1-4, Belgium 0-5, NSZK 0-2. A szbornajának az európaiak becsületén túl is volt miért visszavágnia, hiszen az év júliusában a brazilok Moszkvában, a Lenin-stadionban leckéztették meg a szovjeteket (0-3).

A reváns csak részben sikerült, a kiharcolt 2-2-es döntetlennel (gólszerzők Gérson, Pelé, illetve Banyisevszkij, Metreveli) mind a két fél elégedett volt. A vendégek elégedettsége tíz nappal később sem csökkent, akkor Buenos Airesben játszottak 1-1-es döntetlent Argentínával, majd Uruguayban nyertek 3-1-re, így a második dél-amerikai körútjukon sem kaptak ki. A mérkőzéssorozat hőse Anatolij Banyisevszkij volt, aki mindhárom ellenfél kapuját bevette.