Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt február 13-án!

1989-ben ezen a napon az afrikai kontinensre látogatott az NDK válogatottja, a keletnémetek Egyiptommal mérkőztek. A vb-selejtezők folytatására készülő európai tizenegy a szokásoknak megfelelően melegebb éghajlaton edzőtáborozott, a nyolcvanas években az esztendő ezen szakaszában Brazília (kétszer is), Irak, Tunézia, Uruguay, Ecuador, Bolívia, Ecuador, Algéria, Mexikó és Marokkó volt a célpont.

Az NDK nemzeti csapata az 1974-es világbajnokságot követően egyetlen nagy nemzetközi tornára sem jutott ki, pedig tizenöt évvel ezelőtt is remek erőkből állt. A kairói mérkőzésen szerepeltek között ott volt Thomas Doll, Olaf Marschall, Matthias Sammer, Ulf Kirsten és Andreas Thom, akik később az egyesülés után valamennyien a Bundesliga csillagai lettek. A két csatár azon az estén is kitett magáért, az NDK Kirsten és Thom dupláinak köszönhetően 4-0-ra győzött.

1994-ben ezen a napon a 23. fordulót játszották a spanyol bajnokságban. A játéknap legérdekesebb mérkőzésének az éllovas Real Madridot négy ponttal követő FC Barcelona vendégjátéka ígérkezett, a gránátvörös-kékek a tizedik helyen álló Real Zaragoza otthonába látogattak.

Sokáig nem örülhettek a méltó fogadtatásnak, mert a hazai kék-fehérek (Cedrún - Belsué, Solana, Cáceres, Gay, Aguado, Pardeza, Aragón, Esnáider, Higuera, Poyet) a szezon előtt szerződtetett argentin védő, Fernando Cáceres góljával (ez volt a hátvéd első találata Spanyolországban) az ötödik percben vezetést szereztek, majd az első negyedóra végén Gay révén növelték előnyüket.

A lassan ébredő, álmosan kezdett katalánok (Zubizarreta - Ferrer, Guardiola, R. Koeman, Sergi, Juan Carlos, Bakero, Iván Iglesias, Amor, M. Laudrup, Romário) a brazil csodacsatár találatával a 31. percben szépítettek, de az első játékrészt két újabb hazai gól (Esnáider 39. és 44.) zárta.

A fiatal argentin támadó a Real Madridtól volt kikölcsönözve Zaragozába, így érthető, hogy miért csipkedte magát az örök rivális ellen. A második játékrész elején Laudrup (47.) gólja még felcsillantotta a felzárkózás lehetőségét a vendégek előtt, de Higuera (65.), majd az uruguayi Poyet (74.) újabb találatai súlyos fiaskó képét vetítették elő, amelyet csak némiképp csillapított Romário (76.) gólja. A Real Zaragoza tehát 6-3-ra nyert, az FC Barcelona pedig 1961 után ismét hat gólt kapott egy mérkőzésen.