Vágólapra másolva!
Nyolc fordulóval a spanyol labdarúgó-bajnokság vége előtt kilencpontos előnnyel áll az élen a Barcelona labdarúgócsapata, amely a hétvégén Madridban teszi tiszteletét. Amennyiben nyernek a katalánok a Real ellen, gyakorlatilag zsebben érezhetik az aranyérmet, vereséggel még izgalmas is lehet a Primera División véghajrája. Angliában a WBA elkerülhet a kiesőhelyről, míg a németeknél a Schalke a Stuttgart ellen tarthatja életben aranyálmait.

A hétvégén a 31. fordulóval folytatódik a spanyol labdarúgó-bajnokság, s vasárnap kerül sor a tavasz mérkőzésére, a Real Madrid-FC Barcelona örökrangadóra.

A több évtizedes múltra visszatekintő párharc most akár el is döntheti az aranyérem sorsát, ehhez nyernie kell a vendégcsapatnak. Tavaly ez sikerült a gránátvörös-kékeknek, akkor Solari (54.) találatára Kluivert (58.) és Xavi (86.) válaszolt. Most a holland támadó már nem keserítheti a madridiak életét, viszont a góllövőlistát vezető kameruni Samuel Eto'o még nála is nagyobb veszélyt jelenthet Iker Casillas kapujára.

"Már nem olyan kiváló a Barcelona formája, egyre nehezebben nyeri a mérkőzéseit. Még mindig jól futballoznak, de nem remekelnek. Ez reményt adhat számunkra" - mondta a madridi védelem kulcsembere, Ivan Helguera.

A válogatott hátvéd hozzátette: hazai győzelem esetén a listavezető elbizonytalanodhat. "Akkor még mi is reménykedhetnénk a bajnoki címben" - jegyezte meg Helguera.

Brazil csapattársa, Roberto Carlos hasonlóképpen vélekedik: "Győznünk kell vasárnap, akkor marad esélyünk az aranyéremre. Hat pontra csökkenthetnénk hátrányunkat, ez két meccs alatt ledolgozható".

A katalánok holland balszélsője, Giovanni van Bronckhorst természetesen másként gondolja. "Barcelonai pályafutásom egyik legszebb élménye volt a tavalyi 2-1-es madridi győzelem. Most megismételhetjük a diadalt, én biztos is vagyok ebben" - szögezte le van Bronckhorst.

A szakemberek szerint döntő lehet a két együttes legjobb csatárának formája közötti különbség. A "realista" Ronaldo a brazil válogatott mérkőzéseit is számolva már 14 találkozó óta eredménytelen, míg Eto'o továbbra is remekel.

"Ronaldo hamarosan ismét beindul, újra ontja majd a gólokat. Remélem, hogy már vasárnap eredményes lesz, hiszen nem hiányzik belőle sem a motiváltság, sem az eltökéltség. Bízzunk abban a mondásban, hogy a sztárok igazán a nagy mérkőzéseken villognak" - biztatta honfitársát Vanderlei Luxemburgo, a királyi gárda vezetőedzője.

A katalán szurkolók attól félnek, hogy a madridi drukkerek ellenségesen fogadják majd a volt Real-játékos Eto'o-t. "Szerintem nem lehet őt kizökkenteni. Eto'o bátor futballista" - jegyezte meg Frank Rijkaard, a Barcelona holland trénere.

A két klub csapata eddig összesen 228 - hivatalos és barátságos - mérkőzést játszott egymással, ezek közül 94-et nyert meg a Barcelona, 85-öt pedig a Real Madrid. Gólokban kifejezve hasonló nagyságrendű a különbség, mert a Barcelona 390-jével szemben a Real 370-je áll.

A legutóbbi tíz Real Madrid-Barcelona mérkőzésen négy hazai, két vendégsiker, valamint négy döntetlen született.

(MTI)