Vágólapra másolva!
A skót Hearts együttese jó úton halad afelé, hogy 14 év után ismét a második helyen végezzen hazája pontvadászatában, és története során először kvalifikálja magát a Bajnokok Ligájára - ám a jelek szerint ez is kevés az egyesület tulajdonosának, a litván Vladimir Romanovnak. Az üzletember ugyanis menesztette a csapat trénerét, Graham Rixet, aki pedig már a második edző volt a kispadon ebben a szezonban.

Az edinburgh-i egyesületnél Romanov az előző szezon második felében került a kispadra, és eleinte úgy tűnt, hogy a dúsgazdag litván üzletember szerepvállalása tökéletesen beválik a klubnál.

A Hearts, amely a legutóbbi pontvadászatot az ötödik pozícióban fejezte be, a nyáron alaposan megerősítette keretét, főleg Kelet-Európából (két litván és három cseh futballista is érkezett), a kispadra pedig George Burley-t szerződtette, aki korábban az Ipswich Townnál ért el sikereket Angliában.

A gárda pedig villámrajtot vett a pontvadászatban, első nyolc mérkőzésén még csak pontot sem veszített, ám a háttérben már nem volt ilyen idilli a helyzet - Romanov ugyanis rendre beleszólt a szakmai munkába, állítólag több futballistát is a tréner megkérdezése nélkül igazolt le. De még így is meglepetést jelentett, amikor pár órával a Dunfermline Athletic elleni bajnoki előtt bejelentették, hogy közös megegyezéssel szerződést bontottak Burleyvel.

Burley úgy hagyta ott a klubot, hogy az az élen állt a pontvadászatban, az új szakemberrel, a szintén angol Graham Rixszel azonban az együttes szép lassan visszaesett a Celtic FC mögé - a második pozíciót viszont biztosan tartotta.

Miközben Rixnek folyamatosan győzködnie kellett az újságírókat és a szurkolókat, hogy igenis ő állítja össze a gárdát, nem pedig Romanov, a téli átigazolási időszakban további 11 (!) futballista érkezett a klubhoz: volt köztük cseh, portugál, bosnyák, skót és természetesen litván is, sőt, pár labdarúgót hivatalosan nem is a Hearts vett meg, hanem Romanov másik egyesülete, az FBK Kaunas, hogy rögtön kölcsön is adja őket az edinburgh-iaknak.

Február 9-én aztán robbant a bomba, ekkor ugyanis a csapat több játékosa is azt állította a BBC-nek, hogy a gárdát nem Rix, hanem Romanov állítja össze, a tulajdonos dönt a kezdő tizenegyről, amit azonban a szakvezető élénken cáfolt. A futballisták mindenesetre a csapatkapitány Steven Pressley vezérletével küldöttséget intéztek Romanovhoz, és a tárgyalás után kijelentették, hogy rendezték az ügyet, de a pletykák szerint a játékoskeret továbbra is rendkívül megosztott volt.

Két nappal később az egyesület kinevezte sportigazgatónak a Skóciában jól ismert szakembert, Jim Duffyt, aki korábban a Hibernian FC és a Dunfermline Athletic trénere is volt, látszólag tehát rendeződött a helyzet - a legutóbbi fordulóban a Rangers ellen elért döntetlen pedig azt jelentette, hogy a gárda előnye hat pont maradt a harmadikkal szemben, és minden esélye megvan arra, hogy megőrizze a második helyet, ráadásul a skót kupában is ott van a legjobb négy között a csapat.

Ilyen előzmények után történt most Rix menesztése, ráadásul a vezetőedzővel együtt az egy hónappal ezelőtt kinevezett sportigazgató, Duffy is távozott. A klub hivatalos honlapján az egyesület elnöke, Roman Romanov (a tulajdonos Vladimir Romanov fia) nyilatkozott, kifejtve, hogy a vezetőség elegédetlen volt a gárda teljesítményével, és a februári események is hozzájárultak a tréner kirúgásához.

A csapat irányítását - egyelőre ideiglenesen - Romanovék honfitársa, az egykori klasszis csatár, Valdas Ivanauskas vette át, aki 2003-ban Németországban szerezte meg az edzői diplomát a híres kölni akadémián, majd hazájában a Vetra Rudiskest irányította, miközben a válogatott pályaedzője is volt. Ezt követően (micsoda meglepetés) az FBK Kaunas szakvezetője volt, és bajnoki címet nyert a csapattal, de tavaly nyáron a gyenge szereplés miatt menesztették.

Remizett a Hearts a Rangersszelhttp://www.origo.hu/sport/focivilag/20060320futball.html?pIdx=1