Vágólapra másolva!
Szerdán 18 órakor az Üllői úton a Vasas és az FC Fehérvár találkozik egymással a labdarúgó Magyar Kupa döntőjében. 

A fehérváriak eddig kétszer jutottak el a fináléig (1982, 2001), de nyerniük még nem sikerült, öt évvel ezelőtt szintén a Ferencváros pályáján találkoztak a Debrecennel, de 5-2-re kikaptak.

A Vasas is elvesztette legutóbbi kupadöntőjét, 2000-ben az MTK 3-1-re bizonyult jobbnak az angyalföldieknél. A fővárosiak 20 évvel ezelőtt a Ferencváros ellen ünnepelhettek utoljára kupagyőzelmet, miután a döntőben gólnélküli döntetlent követően 11-esekkel nyertek. A piros-kékek eddig négyszer (1955, 1973, 1981, 1986) emelhették magasba a serleget.

Külön érdekessége az összecsapásnak, hogy esetleges Vasas-győzelemmel Pintér Attila, az angyalföldiek mestere zsinórban harmadszor vezetné aktuális csapatát kupagyőzelemre. Márpedig a világ labdarúgásának történetében is nehezen lehetne példát találni arra, hogy egy szakvezető három év alatt három különböző csapattal érjen a csúcsra.

A Vasas vezetőedzője szerint csapatának önmagát kell legyőznie: "Szeretnénk a gyengébb bajnoki szereplésért kupagyőzelemmel kárpótolni szurkolóinkat" - mondta Pintér, aki két évvel ezelőtt a Ferencváros, tavaly pedig az FC Sopron szakvezetőjeként hódította el a serleget. "Eddigi meccseinken általában magunkat vertük meg a rengeteg kihagyott helyzettel. Ha kihasználjuk a lehetőségeinket, akkor a Fehérvárt is le tudjuk győzni."

A finálét megelőző keddi sajtótájékoztatón Csertői Aurél, a székesfehérváriak trénere úgy vélte, a meccsen bármi előfordulhat.

"A kupadöntő minden csapat életében nagyon fontos állomás. Nem szabad, hogy megtévesszen minket ellenfelünk bajnoki helyezése, a magyar futballban minden mérkőzés háromesélyes."

A finálé győztese öt, vesztese két és fél millió forinttal lesz gazdagabb. A 18 órakor kezdődő Üllői úti találkozót Megyebíró János vezeti. Döntetlen esetén kétszer tizenöt perces hosszabbítás következik, ha ez sem dönt, akkor jönnek a tizenegyesek.

Margitai Zoltán, a Magyar Labdarúgó Liga szervezési igazgatója elmondta, hogy a székesfehérvári klub 3600, az angyalföldi 2570 jegyet kapott. Mindkét együttes szurkolói rendőri kísérettel érkeznek a stadionhoz. Az angyalföldiek a Fáy utcai pályától, a rivális együttes rajongói a pályaudvartól kapnak kíséretet. A két klub utánpótláskorú játékosai, illetve az árvízi mentésben részt vett önkéntesek közül ezren ingyen tekinthetik meg az összecsapást.

Az MK-döntő előtt kerül sor a Sport TV-kupa fináléjára, amelyet a két, a sorozatban a legtovább jutott amatőr együttes vív meg. E két klub az idén a Lindab-Törökbálint LSZ és a Felsőpakony-Ergofer SK, az összecsapás 15.30-kor kezdődik.

A két csapat útja a döntőig
FC Fehérvár:
2. forduló: Kozármisleny (NB III) - FC Fehérvár 2-3
3. forduló: Baktalórántháza (NB II) - FC Fehérvár 0-2
nyolcaddöntő: FC Fehérvár - MTK Budapest 1-1, 2-1
negyeddöntő: Kaposvári Rákóczi - FC Fehérvár 1-2, 1-3
elődöntő: DVSC-AVE Ásványvíz - FC Fehérvár 0-1, 2-2

Vasas:
2. forduló: Dunakeszi (NB III) - Vasas 1-2
3. forduló: Kazincbarcika (NB II) - Vasas 1-2
nyolcaddöntő: Vasas - Lombard FC Pápa 3-3, 2-1
negyeddöntő: Pécsi MFC - Vasas 0-1, 0-1
elődöntő: Budapest Honvéd-Vasas 1-3, 1-0.

[origo] / (MTI)