Vágólapra másolva!
Várhidi Péter, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint csapata a norvégok otthonában szerdán 4-0-ra elvesztett Európa-bajnoki selejtezőn jobb teljesítményt nyújtott, mint négy nappal korábban a görögországi 2-0-s kudarc során. Hozzátette: két-három év múlva egy ilyen találkozót már nem veszít el az együttes. A norvég csapat játékosai és a csapat szövetségi kapitánya igen boldogan nyilatkozott a találkozó után, az északiak képesnek tartják magukat a továbbjutás kivívására.

"Játékban és hozzáállásban is javultunk a norvégiai találkozóra, 60 percig gyakorlatilag egyenrangú ellenfelei voltunk a házigazdáknak, több veszélyes támadást is vezettünk és mezőnyben sem múlt felül bennünket az ellenfél" - mondta a szakember. "A második gólt akkor kaptuk, amikor mi irányítottunk, a norvég térfélen volt többet a labda, sőt egyenlítési lehetőségeink is akadtak. Sajnos a második találat megtört minket, utána már nem volt esélyünk a szépítésre."

Várhidi szerint ezúttal is a párharcok elvesztése okozta a legtöbb gondot. "Gyakorlatilag minden fejpárbajt elvesztettünk, ezzel a norvégok nyomás alatt tartottak bennünket, ezenkívül ott volt Carew, akinek a kikapcsolását nem sikerült megoldani. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy fiatal csapatunk még nagyon kevés ilyen jellegű találkozót játszott, ezért mondom mindig, hogy nemzetközi rutint is kell szereznünk, amihez ezekre a meccsekre van szükség. Hiszek benne, hogy két-három év múlva egy ilyen találkozót már nem veszítünk el."

A kapitány úgy véli, hogy a csapatrészek közül a középpályán van a legkevesebb és a legtöbb gond. "Az előrejátékot a görögök és a norvégok ellen is megvalósították az itt szereplők, viszont a védekező feladatot nem tudták megfelelően ellátni. A mai modern futballban a középpályán 50-50 százalékban kell támadni és védekezni, nálunk ez az arány 70-30 a támadások javára."

Várhidi a két meccsen Hajnal Tamás és Gera Zoltán teljesítményével volt elégedett. "Ők ketten azt nyújtották, ami elvárható tőlük, rajtuk kívül Vanczák Vilmosnak voltak hosszabb jó periódusai, a többieknek legfeljebb egy-egy jó pillanata akadt. A fiataloknak még hozzá kell szokniuk az ilyen iramú és hőfokú mérkőzésekhez."

A szakember úgy érzi, a közvélemény és a szövetség vezetői értékelik a munkáját és az erőfeszítéseit, a médiától viszont nem kapja meg a kellő támogatást. "Amikor kineveztek, elmondtam, hogy két-három évre van legalább szükség egy ütőképes csapat kialakításához. Az első évben az a feladatom, hogy megtaláljam az új válogatott gerincét, ebben az időszakban az eredmény másodlagos. Ezt elfogadta az MLSZ elnöksége, tudják ezt a játékosok is, a média sajnos ezt nem veszi tudomásul, de az útról a folyamatos támadások sem térítenek el és biztos vagyok benne, hogy akik kineveztek, azok is türelmesek a csapattal és velem szemben. Változatlanul hiszek abban, hogy ez a válogatott három év múlva ott lesz a FIFA világranglistáján a 30. hely közelében. Világbajnokok természetesen nem leszünk, de lesz egy nemzetközi szinten jónak mondható válogatottunk."

(MTI)