Vágólapra másolva!
A Bundesliga rajtja előtt a német szakírók többsége azt jósolta, hogy a Bayern München simán nyeri majd a bajnokságot, ám féltávnál a bajorok csak jobb gólkülönbségüknek köszönhetően vezetnek a tabellán. A Werder Bremen, amelyet a gyengébb bajnoki rajt miatt sokan leírtak, ugyanannyi pontot szerzett, mint a bajorok, és a klub optimistán várhatja a tavaszt - a csapat jövője szempontjából azonban már januárban nagyon fontos döntések születhetnek.

A 2003-as bajnoki cím óta a brémaiak minden esztendőben a dobogón végeztek, azonban a mostani pontvadászat elején úgy tűnt, hogy a gárda ezúttal képtelen lesz megismételni a korábbi évek kiegyensúlyozott teljesítményét.

A csapat ugyanis hét forduló után csak a nyolcadik helyen állt a tabellán, köszönhetően részben az együttest sújtó sérüléshullámnak, ami miatt olyan kulcsemberek estek ki hosszabb-rövidebb időre a sorból, mint Torsten Frings, Tim Borowski, Clemens Fritz vagy Pierre Nlend Womé. További problémát jelentett még a nyári sztárigazolás, a brazil Carlos Alberto csődje: a támadó csak a második fordulóban lépett pályára a Bundesligában, akkor is mindössze 29 perc erejéig, és elsősorban pszichés problémái miatt nem állt az együttes rendelkezésére.

Brémában azonban nem estek kétségbe, ami bizonyos szempontból magától értetődőnek számított, hiszen az utóbbi években a klubvezetés híres volt a szakvezetővel szembeni türelméről, és ez alighanem nagyban hozzájárult az együttes sikereihez. Most is megérte várni, hiszen az őszi idény második felében a csapat magára talált, és a még mindig rengeteg hiányzó ellenére is egyre feljebb lépdelt a tabellán.

A tizedik játéknapon már a második pozíciót foglalta el a gárda, igaz, a Bayernnel szembeni hátránya akkor még mindig hat pont volt. Ez a differencia azonban az utolsó 2007-es játéknapot követően teljesen eltűnt, a Werder pontszámban utolérte a listavezetőt. Az egyetlen hibapontot csak a Bajnokok Ligájából való kiesés jelentette, hiszen a zöld-fehérek csupán harmadik helyen végeztek csoportjukban.

Ugyan előzetesen ez volt a minimális célkitűzés az együttes számára, hiszen a kvartettben két másik topligás gárda, a Real Madrid és a Lazio is szerepelt, de mivel nem a rómaiak, hanem a görög Olimpiakosz ütötte el a továbbjutástól a csapatot, így azért maradt hiányérzet az egyesület híveiben.

Forrás: EPA

Összességében azonban a brémai drukkerek elégedettek voltak az őszi teljesítménnyel, ráadásul szinte biztosak lehettek abban, hogy a csapat mérkőzéseire kilátogatva jól szórakoznak, hiszen a Werder összecsapásain továbbra is rengeteg gól született. Az együttes 17 bajnoki találkozón 42 alkalommal volt eredményes, ami azt jelenti, hogy a topligák legeredményesebb csapatáról van szó!

Ugyanakkor az ellenfelek is meglehetősen gyakran szereztek gólt a Werder ellen, a 24 kapott találat bizony soknak számít - a két mutató összesítéséből pedig könnyen ki lehet számolni, hogy az ősszel a Bremen bajnoki összecsapásain átlagban majdnem négy gól született!

Pedig a Thomas Schaaf által preferált taktikában semmi különleges nincsen: a Werder 4-4-2-ben játszik, a középpályán rombusszal, ahol a brazil Diego a karmester. Az ő személye meghatározó a csapatjáték szempontjából, márpedig a brazil leigazolása óta, immár másfél éve bombaformában futballozik: az ősszel egyetlen bajnokit sem hagyott ki, kilenc gólja mellett hét gólpasszt is adott, és a Kicker osztályzatai alapján nem csak a Werder erőssége volt, hanem a Bundesliga harmadik legjobb mezőnyjátékosa is.

A problémát a védekező középpályás szerepköre jelentette, hiszen a korábban itt alapembernek számító Frings az őszi idény nagy részét kénytelen volt kihagyni. Schaaf ezen a poszton szerepeltette Frank Baumannt és Jurica Vranjest is, de a legmeggyőzőbb teljesítményt Daniel Jensen nyújtotta, aki azért többnyire a középpálya jobb oldalán kapott lehetőséget.

A dán focista remek őszi szezonjával kiváló tárgyalópozícióba hozta magát, hiszen szerződése a nyáron lejár a brémaiaknál. A klub természetesen szeretné őt megtartani, és a hírek szerint januárban kedvezőbb feltételekkel új kontraktust is kínál neki - azonban Jensen többször is elmondta, hogy szívesen kipróbálná magát Spanyolországban, így egyáltalán nem biztos, hogy rábólint a brémaiak ajánlatára, amit alighanem a klub sportigazgatója, Klaus Allofs tesz majd meg. A menedzser jövője ugyanakkor szintén kérdéses, mert az utóbbi időben felmerült az ő távozásának lehetősége is.

Az egykori válogatott futballista 1999-ben Schaaffal együtt került a Werderhez, és a klub felemelkedése kettejük közös munkájának eredménye. Nem csoda, hogy az egyesület szeretne szerződést hosszabbítani Allofsszal, akinek kontraktusa 2009-ben jár le, és a hírek szerint a Bayern Münchennél benne látják Uli Hoeness utódját.

A brémai sportigazgató cáfolta, hogy felvette volna a kapcsolatot a bajorokkal, bár elismerte, hogy vannak ajánlatai más egyesületektől, ugyanakkor azt is elmondta, hogy elsőként a Bremennel tárgyal majd. A kiszivárgott információk szerint brémaiak vezetés a december végi ülésén úgy döntött, hogy akár 400 ezer eurós fizetésemelést is hajlandó megadni Allofsnak. A tárgyalások várhatóan a klub törökországi edzőtáborázását követően kezdődnek el, január közepén: a Werder híveire tehát izgalmas időszak vár.

www.infosport-focivilag.hu