Vágólapra másolva!
Ki ne látott már volna az Üllői úton embernagyságú zöld sast, ki nem nevetett még a Köln labdarúgóinak mániákus kecskesimogatásán? A kabalafigurák a sport, főleg a labdarúgás világának elengedhetetlen kellékeivé váltak, egyrészt a babonák ősi megtestesülése, másrészt az ajándéktárgyak eladásának - szép idegen szóval a merchandising - fellendítése miatt. Lássunk néhány érdekes példát eme mesevilágból: francia operettszerzőtől a labdarúgó-világbajnokságig, akár ez is lehetne összeállításunk rövid rezüméje.

Kis túlzással az is mondhatnánk, a kabala fogalma egészen az emberei civilizáció kezdetére nyúlik vissza. Úgy, ahogy az ősember a természeti elemeket tisztelte, ahogy a görögök, a rómaiak hittek a mitológiában, vagy ahogy az indiánok politeizmusa áthatotta egész életüket, úgy ez az életfilozófia a maga letisztult valóságában a 20-21. századra tárgyiasult formában mutatkozott meg.

Angolszász nyelvterületen a "mascot" szó terjed el, ki hinné, hogy mindezt egy francia operettszerzőnek, Edmond Audrannak köszönheti a világ. A 19. században tevékenykedő zeneszerző egyik darabja (amelynek címe La Mascotte, angolul The Mascot) egy lányról szól, aki szerencsét hoz annak, akivel kapcsolatba kerül. A fogalom hamar tárgyiasult, s minden területen - így a sport világában is - meghonosodott.

A kabalafigurák ugyanúgy hozzátartoznak egy-egy mérkőzés hangulatához, mint a labda, vagy a szurkolók. Vannak, ahol kitalált alakok öltenek jelmezt, ilyen az Arsenal Gunnersaurusa, a Costa Rica-i Deportivo Sapirissa Morado nevű szörnye vagy az ausztrál Brisbane Strikers villámokat szóró istensége, Thor.

Akadnak azonban aranyos plüssállatok, mint a Lyon kövér sárga oroszlánja, Andre, vagy a Wolfsburg farkasa, Wolfi vagy éppen a Ferencváros zöld sasfigurája. A legérdekesebb azonban az élőállat: a tradicionális kölni kecskesétáltatás, vagy a Benfica hatalmas sasmadara.

Hennes, a dinasztiaalapító

Németországban minden gyerek ismeri a Köln labdarúgócsapatának kecskéjét, főleg azért, mert a Bundesliga történetében a Hennes-család volt az első, amely generációkon keresztül élőállatként jelent meg a pályán. A kecskeőrület 1951-ben kezdődött, amikor egy cirkuszi sátrat a csapat Aachener Strassén lévő stadionjában állítottak fel, s fő attrakcióként egy lámpalázas kecske levizelte az akkori edző, Hennes Weisweiler ingét.

A kecske azonnal megkapta a közel 2000 nézőtől a Hennes nevet, teljes őrület lett úrrá a játékosokon, így 1953-ban Franz Kremer klubelnök hivatalosan is a klub jelképévé avatta a kecskebakot.

Forrás: Getty Images

Kölni játékosként Lukas Podolski is hitt a csodában
Nézzen még több kabalafigurát!

1953 óta a Hennes-dinasztia már a nyolcadik tagjánál tart, a legifjabb trónörökös idén júliusban lépett hivatalába. A 16 hónapos bak VII. Hennest váltja, akit egészségügyi okokból "nyugdíjazott" a klub. Júniusban az egyesületi tagok négy utódjelölt közül választhattak, és a Bergisch Gladbachból származó jószág a mintegy nyolcezer szavazat 70 százalékát besöpörve fölényesen nyert.

Érdekesség: VII. Hennes regnálása során a Köln háromszor kiesett (1998, 2002, 2004), de háromszor vissza is jutott (2000, 2003, 2005), s még azt is el kellett szenvednie, hogy a 2001-ben Európát érintő száj- és körömfájásjárvány miatt két meccset ki kellett hagynia.

A Wolfsburg és az Unterhaching ellen az élő állat helyét egy életnagyságú kartonkecske vette át, ám ez nem hozta meg a kellő hatást, a csapat az ominózus két meccsen csak két döntetlenre volt képes, így a játékosok alig várták, hogy visszatérjen.

Gunnersaurus Rex

Az angol Arsenalnál legendaként tisztelnek egy lovat, mégis egy mitikus, de barátságos szörny lett a csapat jelképe. 1932-ben egy munkás lova, amely a Highbury építése közben balesetben pusztult el a stadion North Bank nevű lelátórésze alá lett eltemetve, szelleme a hiedelem szerint azóta is segíti az Ágyúsokat.

Forrás: Getty Images

Nézzen még több kabalafigurát!

Az emblematikus teremtmény azonban 1993-ban született, a zöld dinoszaurusz a Gunnersaurus Rex nevet kapta, s bár debütálásakor, 1993. augusztus 14-én a csapat 3-0-s vereséget szenvedett a Coventry Citytől, minden valamirevaló Arsenal-oldal hirdeti a nagy sikereket. "Gunner" megjelenése óta ugyanis a csapat KEK-et (1994), háromszor bajnoki aranyérmet (1998, 2002, 2004), négyszer FA-kupát (1998, 2002, 2003, 2005) és Charity/Community Shieldet (1998, 1999, 2002, 2004) nyert.

A klub a sikerek és a babona miatt többször Bajnokok Ligája-mérkőzésre is elutaztatja, így őskori barátunk megjárta már Lens és Kijev városát is, sőt az ukrán Csernyigov speciális gyerekközpontjában helyi rajongókat is szerzett magának.

Jake és H'Angus sikere

Angliában amúgy is túlzott jelentőséget tulajdonítanak a babonának, tavaly például Jake, a terrier okozott felfordulást az alacsonyabb osztályokban. A labdazsonglőr kutya az eldobott laszti után ered, majd amikor utoléri, fejjel alányúl, és 20-30 alkalommal dekázik vele az orrán.

"Erre még David Beckham sem képes" - nyilatkozott büszkén az állat gazdája, Tony Slark, aki Barkhamnek becézi az ebet. Hogy hol itt a babona? Nos, amelyik csapat otthonában Jake bemutatta tudományát, ott a hazai együttes nyert. Így a Reading FC, majd a negyedosztályú Yeovil Town után a League One-ban szereplő Torquay is "szerződtette" egy kis bemutatóra, s láss csodát, győzött is az addig bukdácsoló gárda.

Ennél még aranyosabb H'Angus története, a Hartlepool kis majma a harmadosztályú csapat talán legnépszerűbb tagja. Ezt bizonyítandó a klub vezetői 2002-ben viccből a város polgármesterének jelölték (jelszava az "Ingyen banánt az iskolásoknak!" volt), a drukkerek pedig olyan komolyan vették mindezt, hogy a szavazásra jogosultak 52,1 százaléka rá voksolt! Nagy változás ez ahhoz képest, hogy a riválisok által csak "majomakasztóknak" (Monkey Hangers) becézett hartpooliak a történelem szerint valóban felakasztottak egy majmot a napóleoni háborúkban, mert azt hitték róla, kém.

GOLEO VI volt a vébé sztárja

1966-ban az angolok találták ki először, hogy kabalaállattal lepjék meg a labdarúgó-világbajnokság résztvevőit. Willie, az oroszlán meg is tette hatását, Anglia világbajnoki aranyérmet nyert, s új trendet valósított meg. Ezt követően Juanito (1970), Tip és Tap (1974), Gauchito (1978), Naranjito (1982), Pique (1986), Ciao (1990), Striker (1994), Footix (1998) és a Kaz, Nik, Ato trió (2002) következett.

Forrás: Getty Images

Nézzen még több kabalafigurát!

Két éve GOLEO VI, az oroszlán volt a sztár, akitől a közvélemény azt várta, ötvözze magában előde, Willie illetve a már német hőssé váló Tip és Tap erényeit, s vezesse a dobogóra a Nationalelfet. Sikerült...