Vágólapra másolva!
Még három válogatott hibátlan Európában a világbajnoki selejtezők során, és ebből a három együttesből kettő (Anglia és Spanyolország) már a negyedik mérkőzését nyerte meg szerdán. Hollandia eddig "csak" három találkozón gyűjtötte be a három pontot, Görögország viszont három diadalt követően a negyedik találkozóján pontot sem szerzett - a 2004-es kontinensbajnok otthon kapott ki Svájctól. A nap meglepetése a magyarok csoportjában született, ahol Portugália otthon nem bírt Albániával.

Pedig a portugál együttes több, mint egy félidőt játszhatott emberelőnyben, miután a vendégek részéről Admir Teli a 42. percben piros lapot kapott (az albán futballista bő negyedóra alatt gyűjtött be két sárgát, hiszen csak a 24. percben állt be Elvin Beqiri helyére).

A hazaiak a várakozásnak megfelelően végigtámadták a találkozót, azonban képtelenek voltak kifogni az ihletett formában védő Arian Beqajon, és a szerencsével is hadilábon álltak, elvégre Hugo Almeida fejese a kapufán csattant. Persze Portugália Fortunára azért nem panaszkodhat, mert a szórványos albán ellentámadások egyikének végén Besart Berisha ziccert hibázott...

Ha az a helyzet bement volna, akkor Carlos Queiroz szövetségi kapitány alighanem fogalmazhatta volna felmondó levelét, de a szakember így sincsen könnyű helyzetben, hiszen csapata eddigi két hazai mérkőzéséből mindössze egyetlen pontot szerzett. Úgy tűnik, az előző trénerrel, Luiz Felipe Scolarival ellentétben Queiroznak nem sikerült játékosaiba plántálni a győztes mentalitást.

""A játékosok, akárcsak én, frusztráltak és nagyon elégedetlenek vagyunk. Sosem gondoltuk volna, hogy hazai pályán csak döntetlenre végzünk Albániával. Pedig a mérkőzés felettébb egyoldalú volt: egykapuztunk, s mindent megtettünk a győzelemért, a végén már öt csatárral támadtunk, de olykor a futball képes ilyenre: igyekezetünk agóniába fulladt" - nyilatkozta a portugál szakvezető.

Ronaldóék döntetlenje mellett a másik váratlan eredmény a görögök hazai veresége volt Svájc ellen - elvégre Gekaszék eddig mindegyik meccsüket megnyerték, és még csak gólt sem kaptak. A svájciak elleni összecsapás a két veterán mester, Otto Rehhagel és Ottmar Hitzfeld párviadalát hozta: a két edző egykoron a Bundesligában számtalan alkalommal összecsapott egymással.

A vendégek szinte tökéletesen alkalmazták a lestaktikát, a hazai támadók csak az első félidőben hatszor futottak lesre, és Svájc megérdemelten szerzett vezetést közvetlenül a szünet előtt, amikor Alexander Frei értékesítette a Tranquillo Barnetta felvágásáért megítélt tizenegyest. A csatárnak ez már a 37. gólja volt a nemzeti csapatban, a győztes találat pedig csatártársa, Blaise N'Kufo nevéhez fűződött, aki eddig mindegyik világbajnoki selejtezőn betalált - most bánhatják csak a svájciak igazán, hogy ő a nyári Eb-ről sérülés miatt hiányzott.

Ami nem sikerült a görögöknek, az összejött Angliának és Spanyolországnak - ez a két gárda a negyedik selejtezőjét is megnyerte, és 100%-os teljesítménnyel áll csoportja élén. A nehezebb dolguk a spanyoloknak volt, akik már a hetedik percben hátrányban kerültek Brüsszelben. Iker Casillas hálója ezt megelőzően utoljára a nyári Európa-bajnokságon, a görögök elleni csoportmeccsen rezdült meg, azóta hét találkozót játszott le úgy a selección, hogy nem kapott gólt.

Spanyol fordítás Brüsszelben:


Most Wesley Sonck mattolta Casillast, a belga csatárnak ez már az ötödik találata volt a selejtezők során - mindegyik találkozón eredményes volt. Tovább nehezítette Spanyolországot helyzetét, hogy Fernando Torrest már a 16. percben le kellett cserélni combsérülés miatt, de Vicente del Bosquénak erre is volt B terve: beállt ugyanis Francesc Fabregas, és mint az Eb-n David Villa kiesésekor, a gárda átállt a 4-5-1-es hadrendre.

Fabregas gólpasszt adott Andrés Iniestának, a belga helyzetek kimaradtak (hol Casillas védett, hol a védők mentettek a gólvonalról), a slusszpoént pedig Villa adta meg, aki két perccel a rendes játékidő letelte előtt a kapuba fejelt. A csatárnak Sonckhoz hasonlóan ez volt az ötödik gólja a kvalifikációs sorozatban, ő is betalált minden meccsen, és összesen már 23-szor volt eredményes a címeres mezben, amivel a spanyol örökranglistán utolérte Alfredo di Stéfanót, és feljött az ötödik helyre.

Wayne Rooney ettől még messzire van, de az angol csatár a maga két találatával nagyon sokat tett azért, hogy Anglia nyerni tudjon Minszkben. A háromoroszlánosok Fabio Capello vezérletével a negyedik tétmérkőzésüket is megnyerték, márpedig korábban sohasem volt példa arra, hogy egy kvalifikációs sorozatot négy győzelemmel kezdjenek.

A fehérorosz válogatott az első félidőben még tartani tudta a tempót az angolokkal, de a szünet után érvényesült az angolok rutinja, és az a tény, hogy a vendégcsapat egyénileg képzettebb futballistákból áll. Emile Heskey ugyan nem tudta góllal ünnepelni 50. válogatottságát, és így immár 17 mérkőzés óta nem volt eredményes a címeres mezben (azért egy gólpasszt adott Rooneynak), David Beckham viszont megint beállt a hajrában, és így immár 107. alkalommal volt válogatott, megelőzve az örökranglistán Sir Bobby Charltont.

Az angolokhoz és a spanyolokhoz hasonlóan Hollandia is tökéletesen áll, igaz, az oranje "csak" három mérkőzést játszott eddig. A norvégok elleni diadal ugyanakkor kis túlzással duplán számít, hiszen az egyik fő rivális otthonából sikerült elvinni a három pontot, köszönhetően Marc van Bommel bombagóljának: a Bayern München középpályása nem hagyta cserben apósát, aki nem más, mint a holland szakvezető, Bert van Marwijk.

A Liverpool FC hívei viszont aligha örültek a meccsről érkező hírnek, miszerint Ryan Babel megsérült: a Vörösök valószínűleg pokolba kívánják a vb-selejtezőket, elvégre két támadójuk is kidőlt a sorból - és az aligha vigasztalja őket, hogy három különböző nemzetiségű focistájuk is betalált a nap során (Steven Gerrard, Robbie Keane és Jossi Benajun).

A nagyágyúk közül Németország és Olaszország sem botlott, mind a két gárda egy góllal nyerte meg aktuális találkozóját, mégpedig hazai pályán. A Nationalelf Walest győzte le Piotr Trochowski rendkívül látványos bombagóljával, a squadra azzurra hőse pedig Alberto Aquilani volt, hiszen az AS Roma középpályása duplázni tudott Montenegró ellen - amely egyébként nem futballozott rosszul, és a helyzetek alapján a pontszerzést mindenképpen megérdemelte volna.

Trochowski bombagólja három pontot hozott a németek konyhájára:


Az olasz szakvezető, Marcello Lippi immár 30 mérkőzés óta veretlen a válogatott kispadján, és ezzel beállította a legendás Vittorio Pozzo rekordját, Olaszország pedig közel tíz éve nem kapott ki tétmeccsen hazai pályán: a válogatott utoljára 1999 szeptemberében szenvedett vereséget otthon, akkor Dánia nyert ellene Eb-selejtezőt.

A nap vesztese címre Artur Boruc pályázhat, aki valamin nagyon meglepődhetett a szlovák-lengyel meccs 85. percében. Történt, hogy egy hazai bedobás után középen többen is belecsúsztattak a labdába, ami könnyen a lengyel kapusé lehetett volna, ő azonban elfelejthette, hogy kézzel is játékbe avatkozhat, így a bőrgolyó a lábára pattant, a szemfüles Stanislav Sestak pedig megköszönte az ajándékot, és egyenlített.

Boruc óriási hibája:


Sőt, egy perccel később Sestak második góljával megnyerte a meccset a szlovákoknak, ekkor már nem lehetett Borucot hibáztatni, a Bochum támadójának első, megpattanó lövése még a kapufán csattant, azonban ő ért oda elsőként a kipattanóra, és közelről nem hibázott.

www.infosport-focivilag.hu