Vágólapra másolva!
Ugyan a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége csupán délután dönt véglegesen a Soproni Liga mérkőzéseinek értékesítése ügyében, Kisteleki István már aláírta a szerződést, amely három évre a Sport TV-nek adta a közvetítési jogot.

Az MLSZ június 25-én elfogadta a Digi TV NB I-es mérkőzésekre vonatkozó közvetítési ajánlatát, a Sport TV azonban július 4-én jelezte: él opciós jogával, és vállalja ugyanazokat a feltételeket. Kisteleki István MLSZ-elnök ezt követően úgy nyilatkozott, hogy már csak a formális döntés van hátra, ám a múlt csütörtöki ülésen klubok tulajdonosai 8:8 arányban szavaztak a két ajánlat mellett, így nem jutottak döntésre. A problémát az okozta, hogy a Digi TV ajánlatában, amelyet elfogadott az MLSZ, Digi előfizetési csomag is szerepelt juttatásként, ezt ajánlatában UPC-s csomagra cserélte a Sport TV. A jogászok összeültek, s úgy tűnik, érvényesnek találták a Sport TV opciós ajánlatát.

Kisteleki István, az MLSZ-elnöke ugyanis a Napkeltében elmondta, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége felhatalmazást adott neki, hogy amennyiben a jogi akadályok elhárulnak, s a Sport TV élhet opciós jogával, akkor szignálhatja a papírokat.

"Forró napunk lesz" - mondta Kisteleki István. "Azt már most bejelenthetem, hogy a magam részéről aláírtam a Chello Central Europe Zrt.-vel a szerződést, ezt viszem az elnökség elé jóváhagyásra. Az opciós jog érvényesítése révén a Sport TV három évig közvetítheti a Soproni Liga mérkőzéseit."

Kisteleki hozzátette, a szerződést kedd délután a MLSZ elnökségének, majd a Magyar Hivatásos Labdarúgó Ligának (MHLL) - mint a Futball Duó Kft. 90 százalékos tulajdonosának - is jóvá kell még hagynia. A szerződés értelmében három év alatt közel hatmilliárd forint folyik be a kasszába, az MLSZ ezt beszedi, s továbbjuttatja a kluboknak.

"A szerződés értelmében évi 700+100 millió forintot fizet a Sport TV-t működtető Chello Central Europe Zrt., a százmilliót kifejezetten a futballakadémiák támogatására. Ezen kívül a csapatonkénti 2000 UPC-előfizetésből 600-at visszavásárolt, ezzel újabb évi 333 millió forint bevételt generálva. Ez a tétel emelkedik az első év után 250, a második év után 500 millió forinttal, s jön hozzá az alapdíj, amit a Duna TV is fizet, ez eredményezi a közel hatmilliárd forintot."

Ennek értelmében első évben 1,2 milliárd forintot kell utalni az MLSZ számlájára, amelynek a szerződés szerint július 15-ig kell megérkeznie.

Kisteleki hozzátette, az új szerződésből az opciós lehetőség már kimaradt, azaz 2012-ben licit alapján dől el a közvetítési harc.