Vágólapra másolva!
Az eltervezett négy pontból végül nulla lett, a magyar válogatott világbajnoki selejtezőn Svédország után Portugáliától is kikapott a Puskás-stadionban. A svédek ellen még azért szitkozódtak a drukkerek, mert a hajrában a fél magyar csapat rohant előre, és ezt megbosszulta az ellenfél, a portugálok ellen viszont a korai gól után is maradt a védekező felfogásnál a válogatott, és helyzet nélkül játszotta le a 94 percet.

A magyar válogatott a svédek elleni meccshez hasonlóan Portugália ellen is már az első tíz perc végén hátrányba került egy pontrúgás után szerzett fejesgóllal. Pedig Erwin Koeman ezúttal igazi csatárt is betett a kezdőbe Torghelle Sándor személyében, viszont eggyel kevesebb támadó szellemű játékosnak szavazott bizalmat, mivel a középpályán Hajnal Tamás helyett a védekezőbb felfogású Tóth Balázst szerepeltette.

A védekezéssel nem is volt semmi baj, a portugál sztárok nem fickándoztak, ugyanakkor a mieink sem tudtak kibontakozni, Torghelle csak szenvedett a védők szorításában, a felívelt labdákkal semmit sem tudott kezdeni, ha el is fejelte őket, nem volt társ a közelben, aki odaérhetett volna. Huszti és Dzsudzsák ugyan próbálkozott, de nagyon hiányzott egy olyan ember középről, aki leosztja a labdát a két szélsőnek, és aki felér Torghelle mögé, vagy akár mellé

A Vadócz, Tóth, Dárdai hármas viszont a biztonságra szavazott, maradtak a védelem előtt, és nagyon ritkán léptek be a játékba, ha építkezni kellett volna, így aztán a portugálok kényelmes tempóra váltottak, és várták, hadd jöjjenek a magyarok. Az első félidőben helyzetig sem jutottunk, Dzsudzsáknak ugyan volt egy ígéretes szabadrúgása és egy lecsúszott lövése, de ezeken kívül maradt az óvatoskodás, igaz, a portugálok sem ontották a ziccereket, Babosnak egy Ronaldo-lövést kellett védenie.

Sokan azt várták, hogy a félidőben Koeman beáldoz két középpályást, és Priskin, valamint Hajnal vagy Buzsáky bevetésével felturbózza a támadósorunkat, de a váltás nem történt meg, pedig vesztenivalónk nem volt, és maga a kapitány is azt szajkózta a meccs előtt, hogy az egy pont nem elég.

Hajnal és Priskin végül a 65. percben beszálltak, de a magyar helyzetek velük sem érkeztek meg, Hajnalnak volt ugyan egy mellészálló belsőzése, és Bodnár bivalyerős szabadrúgása is kaput talált, de játékunkat sokkal inkább a kapkodás és az esetlegesség jellemezte, mint a tudatos támadások. A végén még jöttek az ilyenkor szokásos ívelgetések, de ezeket simán elhárította a vendégek légvédelme, Ronaldóék pedig labdatartással és szabadrúgások kiharcolásával okosan ölték az időt.

Meglepetés nem történt, a sokkal erősebb portugálok magabiztosan verték a magyar csapatot, amely elmondhatja magáról, hogy a kötelező meccseket már be tudja húzni, de a nagyok legyűréséhez szükséges plusszal még nem rendelkezik. Ami ennél szomorúbb: az eddigi nyolc meccsből egyszer játszott igazán jól a csapat, tavaly ősszel a svédek ellen, de a szokatlanul bátor játék akkor nem ért pontot. Máltát és Albániát ugyan oda-vissza lenyomtuk, ezekbe a meccsekbe tehát nem lehet belekötni, a csoport három nagycsapata ellen viszont előjöttek a hiányosságok. Mindennél többet elmond, hogy a négy meccsen összesen két gólt szereztünk, abból egyet a 92. percben, 0-2-es állásnál, egyet pedig büntetőből.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ronaldo a bemelegítésnél még trükközött, utána inkább csak hisztizett
(kattintson a képgalériáért)

Az egycsatáros felállás a portugálok ellen csődöt mondott, és ezzel Torghelle Sándor, a selejtezősorozat legeredményesebb magyar játékosa is egyetértett. "Az első félidőben folyamatosan két védővel harcoltam, próbáltam megtartani vagy megjátszani a labdákat, sikerült is párszor megcsúsztatni, de nem volt senki mögöttem. A második félidőben már jobb volt a helyzet, amikor a Priskin Tomi beállt, mentünk előre, próbálkoztunk, de nem volt egyszerű feladatunk" - mondta az Augsburg csatára.

Hajnal Tamás csereként érkezett, az ő beállásával szerette volna Koeman kreatívabbá a középpályát, de kérdésünkre, nem volt-e késői a váltás, a Dortmund légiósa diplomatikusan annyit mondott, a kapitány dolga, hogy mikor nyúl a csapathoz. Hajnal dicsérte a csapat védekezését, de elismerte, támadásban nem voltunk elég bátrak, így csak a pontrúgásokból lehetett esélyünk veszélyes szituációt kialakítani.

Tóth Balázs éppen Hajnal kárára került be a kezdőbe, az egykori fehérvári, jelenleg a belga Genkben játszó középpályás elismerte, hogy a meccs elején kapott gól gyorsan átírta a csapat terveit. "Belül nem éreztem, hogy probléma lenne, igaz, a portugáloknál volt többet a labda, de helyzetig nem jutottak. Aztán jött a gól, és onnantól mennünk kellett volna előre, de a középpályán nagyon jól levédekeztek minket, nem tudtuk megtartani a labdát, pontatlanok voltunk, és ez sok erőt kivett belőlünk. Nekik sem volt sok helyzetük, zárt, taktikus meccs volt, kár, hogy az egy pontot nem tudtuk kiharcolni" - nyilatkozta Tóth, aki szerint olyan kiegyenlített a csoport, hogy akár a magyar válogatott is meglepheti idegenben a portugálokat vagy a dánokat.

Gyepes, Torghelle és Priskin véleménye a meccsről:


Juhász Rolandot
a svédek ellen bordasérülése miatt le kellett cserélni, a magyar védelem vezére azonban a portugálok ellen végig pályán volt, igaz, a meccs előtt és félidőben is 3-3 injekciót kapott, hogy ne érezze a fájdalmat. A belga Anderlecht profija bosszankodott egy sort a kapott gól miatt, mondván, tele volt a csapatunk jól fejelő emberekkel, de úgy látja, védekezésben így is sokat fejlődőtt a válogatott, ez viszont gyakran a támadások rovására megy.

Juhász mellett Gyepes Gábor játszott belső védőt, aki hiba nélkül hozta le a meccset, a saját feladatát tökéletesen ellátta, hiszen a portugál csatárok nem alakították ki egyre-másra a ziccereket, mint a legutóbbi fordulóban Dánia ellen. "Nem volt annyira nehéz meccs, mint a svédek elleni, veszélyesebb portugál csapatra számítottunk, de a védekezésünket nagyon jól megszerveztük, nem találták a rést rajtunk. Sajnos a támadásoknál elfogyott a tudomány, az első félidőben a középpályások nem merték elkérni a labdát, vagy ha igen, akkor kapkodva eladták, Priskin beállítása viszont életet lehelt a támadásainkba. Elkerülhető lett volna a gól, le voltak osztva az emberek, Pepével Vadócz Krisztiánnak kellett volna mennie, de ő talán azért nem ugrott fel, mert Babos Gáborra várt. Mindenesetre ezen a téren fejlődnünk kell, mert a svédek ellen is kaptunk egy hasonló gólt, és még megyünk a dánokhoz, akik szintén nagyon erősek fizikálisan, és jól fejelnek" - értékelt a Cardiff City játékosa.

Aczél Zoltán szavai összecsengtek Gyepesével, a válogatott másodedzője is úgy érezte, a védekezésünkkel minden rendben volt, támadásban azonban sokkal többet kellett volna vállalni. A DVTK edzője természetesen nem boldog, hogy nem kerültek közelebb az álmaikhoz, de szerinte értékelni kell, hogy a válogatott a jóval előrébb rangsorolt svédekkel és portugálokkal is partiban volt.

A kapott gólt a lelátón többen is Babos nyakába varrták, így kíváncsiak voltunk, Petry Zsolt, a válogatott kapusedzője miként látta a szituációt: "Talán jobb megoldás lett volna, ha a vonalon marad, bár el kell ismerni, nagyon jól lőtte középre a labdát Deco. Babos úgy érezte, eléri a labdát, sajnos Pepe megelőzte" - mondta az egykori kiváló kapus, aki jelenleg a Bundesligában szereplő Hoffenheimnél dolgozik.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Halmosi fejelni készül, Dárdai közlekedési rendőrt imitál
(kattintson a képgalériáért)

A portugálok közül több játékos is megjegyezte, hogy meglepte őket a magyarok defenzív játéka, és mindannyian kiemelték, mennyire fontos volt a győzelem, hiszen nem mondtak még le a továbbjutásról. Ricardo Carvalho utoljára jött ki az öltözőből, de készségesen állta a magyar újságírók rohamát: "Jól kezdtünk, a korai gól megynyugtatott minket, onnantól kezdve az irányításunk alatt tartottuk a meccset, a magyarok pedig nem játszottak igazán veszélyesen, csak pontrúgásokból adódtak előttük lehetőségek. Tudunk ennél jobban is játszani, remélhetőleg a magyarok elleni hazai meccsen sikerülni is fog, mert a második helyre oda akarunk érni, a csapat képes rá, még ha elrontottuk is a selejtezősorozat elejét."

Carlos Queiroz a meccs hevében többször is ingerülten utasította játékosait, Koemanhoz hasonlóan zakójától megszabadulva követte a játék minden rezdülését a technikai zónában, de a találkozó után már higgadtan értékelt az [origo] tudósítójának. "Nehéz meccs volt, úgy jöttünk ide, hogy támadni akarunk, de a magyarok felkészültek erre, jól lezárták a területeket, megszállták a középpályát, így nem volt elég helyünk kibontakozni. A gól után igyekeztünk megfontoltan játszani, sokat birtokoltuk a labdát, és vártuk, hogy mit lépnek a magyarok, de sokáig nem vállalt szinte semmi kockázatot az önök csapata. Az utolsó öt percben aztán megindultak, de nagy helyzet nélkül átvészeltük ezt az időszakot is. Ennek ellenére a magyarok még nem szálltak ki a versenyből, továbbra is négy csapat verseng azért, hogy ott legyen a vébén, mindenki számára megvan az esély, mi most talán kicsit jobb helyzetben vagyunk, de hátradőlni nem lehet, Lisszabonban is nyernünk kell Magyarország ellen. Remélem, akkor jobb játékot produkálnak majd a játékosaim."

A csoport állása:

1. Dánia853015-418
2. Svédország84319-315
3. Portugália834110-513
4. Magyarország84139-513
5. Albánia91445-97
6. Málta90180-221