Vágólapra másolva!
Willie McStay visszatért Skóciába, ahol a gödörben lévő Celtic ideiglenesen kinevezett vezetőedzőjét, Neil Lennont segíti tanácsaival. A Scottish Sun című napilapnak nyilatkozva a tréner elmondta: a fogadóirodák kedvező oddsai ellenére nem pályázik Lennon helyére, sokat tanult Újpesten, bár sajnálja, hogy a szerdai, ZTE elleni Magyar Kupa-meccsen már nem ő vezetheti sikerre a budapesti csapatot. Örül, hogy az FTC elleni győzelem után egyből legendának és Fradi-gyilkosnak nevezték az újpesti drukkerek, az viszont bántja, hogy Sándor Györgyöt a megkérdezése nélkül adták el.

William McStay április 4-én bontott szerződést az Újpesttel, a Celtic egykori játékosa és tartalékcsapatának edzője visszatért Glasgow-ba, s máris munkába állt. A 49 éves trénert a zöld-fehér klub szurkolói szívesen látnák a csapat kispadján, a kinevezését a fogadóirodák is esélyesnek tartják, ám egyelőre Neil Lennon segítője lesz, akit március 26-án neveztek ki Tony Mowbray helyére ideiglenesen, miután a Celtic 4-0-ra kikapott a St. Mirrentől. McStay azonban rögtön leszögezte, nem Lennon helyére pályázik, hanem azért tért vissza, hogy minden erejével és tudásával segítse a klubot, ahol rajta kívül két testvére, Paul és Raimond is játszott.

"Beszéltem Neillel, aki azt mondta, 'gyere vissza a klubhoz, mintha el sem mentél volna'. Neilnek megvannak a maga céljai, ez most az ő nagy pillanata, én pedig segítek neki" - mondta a Scottish Sunnak McStay, majd beszélt az Újpesten töltött kilenc hónapjáról is, de a szerződésében foglaltak miatt a szakítás részleteit nem osztotta meg a lap olvasóival.

Szavaiból az derül ki, hogy nem bánta meg a budapesti kalandot: "Magabiztosabb lettem, és sok értékes tapasztalatot gyűjtöttem Magyarországon. Gordon Strachan (korábbi Celtic-legenda - a szerk.) azt mondta nekem, ez egy olyan lehetőség volt, amit meg kellett ragadnom, hogy megtapasztaljam azt a nyomást, illetve azokat az elvárásokat, amelyek egy vezetőedzőre nehezednek egy nagy klubnál. A semmiből jött a lehetőség, megbeszéltem a családommal, majd belevágtam."

A kezdeti nehézségeket az internet segítségével sikerült legyőznie, a magyar nyelvvel azonban meggyűlt a baja. "Mielőtt elutaztam, próbáltam az interneten a lehető legtöbb információt összegyűjteni a klubról és az országról. Gondoltam, majd udvarias leszek, és megpróbáltam megtanulni legalább a 'jó reggelt' és a 'viszontlátásra' kifejezéseket magyarul, de ez a világ ötödik legnehezebb nyelve, így inkább végig egy tolmács volt mellettem, akkor is, amikor az öltözőben hangos szóval kellett rendet tenni".

A Magyarországon töltött időszak legemlékezetesebb momentuma McStay számára a Ferencváros elleni bajnoki rangadó volt, amelyet Rajczi Péter góljával az utolsó percben nyert meg az Újpest 2-1-re, s ami után a szurkolók és a játékosok is azonnal "legendának" nevezték az edzőt - emlékezett vissza a szakember.

"A Ferencváros elleni mérkőzés a legnagyobb rangadó Magyarországon, olyan, mint Skóciában a Celtic-Rangers, ráadásul három év után ez volt az első derbi. 2-1-re nyertünk, és az újpesti szurkolók azóta is ünneplik a sikert, engem pedig elneveztek Fradi-gyilkosnak."

Pocsék a skótok helyesírása

A skót Daily Record napilap internetes oldala szintén hosszú írásban foglalkozik McStay hazatérésével. A cikkbe két hiba is belekerült, az újpesti klubot "Ujpest Dosza" néven emlegeti a szerző, ám ennél is feltűnőbb, hogy a volt FTC-edző Bobby Davisonról szóló részben a sheffieldi szakembert a lap Davidsonnak nevezi.


McStay jó véleménnyel van egykori játékosairól, mint mondja, mindent megtettek, amit kért, és sajnálja, hogy már nem dolgozhat velük. Ugyanakkor nem csak jó emlékei vannak Újpestről. "A csapat legértékesebb játékosát, Sándor Györgyöt a klub a tudtom nélkül adta el a Videotonnak" - nyilatkozta, hozzátéve, hogy az adósságok törlesztése miatt sürgősen szüksége volt a klubnak a játékosért kapott pénzre.

Ennek ellenére sem bánta meg, hogy annak idején elfogadta az Újpest ajánlatát, és továbbra is figyelemmel követi a Megyeri útiak szereplését. "Jobb edző lettem Újpesten. Hálás feladat fiatalokkal dolgozni, de az igazi felelősséget, a nagy elvárásokkal járó nyomást csak egy nagycsapatnál lehet megtalálni. Az Újpest pedig ilyen klub. Szerdán a ZTE ellen játszik a csapat Magyar Kupa-elődöntőt, és sokat gondolok a fiúkra, arra, hogy jó lenne, ha én vezethetném sikerre az Újpestet."