Vágólapra másolva!
A tavalyi évhez képest eddig kisebb pénzösszegeket költöttek a csapatok új játékosok leigazolására, és ez valószínűleg nem is változik augusztus végéig. A klubok igyekeznek spórolni, és különösen igaz ez az angol sztáregyesületekre, kivéve a Manchester Cityt, amely mélyen a zsebébe nyúlna azért, hogy szerződtesse Fernando Torrest, Mario Balotellit vagy éppen Alekszandr Kolarovot. Kaká és Van der Vaart távozhat a Real Madridtól, Maicon viszont érkezhet, ám az Inter vélhetően csillagászati összeget kérne a jobb oldali védőért.

A hivatalos átigazolási időszak csak augusztus 31-én ér véget, vagyis a kluboknak még másfél hónapjuk van az erősítésekre. Persze a bajnokságok hamarabb elkezdődnek, és az edzők jobban szeretik, ha már a felkészülési időszakban is azzal a kerettel dolgozhatnak, amely majd a szezon során a rendelkezésükre áll, ám idén a világbajnokság miatt a topligák a szokottnál később rajtolnak, így aztán a sztárcsapatoknak nem kell kapkodniuk.

A dél-afrikai torna ráadásul kicsit átrendezte a játékospiacot, hiszen a világbajnokságon kiemelkedően szerepelt futballistáknak megnőtt a piaci értékük, többen most hívták fel magukra a figyelmet - gondoljunk csak Mesut Özilre vagy Sami Khedirára.

A Manchester City továbbra sem sajnálja a pénzt

A tavalyi év egyedi volt, hiszen az öt legdrágább átigazolás közül négyet is a a Real Madrid hajtott végre. Idén nem várható olyan jelentős átigazolás, mint amilyen Cristiano Ronaldóé volt (94 millió euró), de valószínűleg a Kakáért kifizetett 65 millió eurót, illetve a Barcelona által Zlatan Ibrahimovicért az Internek utalt 69 milliót sem fogják felülmúlni. A Barca idén igyekezett már a vébé előtt nyélbe ütni a legfontosabbnak tartott transzfert, így már a torna előtt megegyezett a Valenciával David Villa megszerzéséről - a csatár végül 40 millióért lett a katalánoké.

Egyelőre idén nyáron Villa a legdrágább labdarúgó, és nagyon úgy tűnik, hogy ennél többet csak a Manchester City fizethet majd valakiért. Az arab tulajdonosok miatt szinte kimeríthetetlen bankszámlával rendelkező egyesület máris 70 millió eurót költött új játékosokra, akik közül a Barcelonától megvett középpályás, Yaya Touré volt a legdrágább. Az elefántcsontparti 30 millióba, a Valencia középpályása, David Silva 28,7 millióba került, míg a Hamburg védője, Jerome Boateng 12,5 millióért szerződött Manchesterbe. A City állítólag még egy csatárt mindenképpen akar venni, és a két fő kiszemelt Mario Balotelli az Interből, illetve Fernando Torres a Liverpoolból, valószínűleg egyikük sem lesz olcsó.

Forrás: AFP
A ManCity Fernando Torres iránt is érdeklődik

Előtérben az ingyen megszerezhető játékosok

A Manchester Cityn kívül a többi angol sztárklub viszont feltűnően visszafogott. A Chelsea eddigi legdrágább szerzeménye az a Josszi Benajun, akit hétmillióért vettek meg a Liverpooltól; a Manchester United a fiatal mexikói csatárért, Javier Hernándezért még a vébé előtt fizetett ki tízmilliót (ami remek döntés volt, hiszen a támadó Dél-Afrikában jól szerepelt, és immár jóval drágább lenne), az Arsenal pedig a Lorient francia középhátvédjét, Laurent Koscielnyt szerezte meg 12,5 millióért. Ez utóbbi egyelőre még ott van az idei nyár tíz legdrágább igazolása között, de valószínűleg már nem sokáig.

Egyre gyakoribbak viszont az úgynevezett Bosman-szabály alapján végrehajtott átigazolásiok, vagyis, amikor egy játékos ingyen igazolható szerződése lejárta miatt. A pénzügyi problémákkal küszködő Liverpool így gyűjtötte be Joe Cole-t és Milan Jovanovicot, az Arsenal pedig így szerezte meg Maruan Samakot.

De nem csak Angliában spórolnak, az AC Milan ingyen igazolta le Mário Yepest a Chievóból, az AS Roma Fábio Simplíciót a Palermótól, a Sevilla Mahamadou Dabót a Saint-Etienne-től, a Valencia Ricardo Costát a Lille-től, az Atlético Madrid Fran Méridát az Arsenaltól, hogy csak a legnevesebb egyesületeket említsük.

Forrás: AFP
Vajon lesz-e még Barca-mez Fabregason?

A Real Madrid is visszafogta magát, eddigi legdrágább igazolása a Benfica argentin szélsője, Ángel di María volt, aki 25 millióba került, azonban a madridiak még tovább erősíthetnek. A Realhoz fűződik a nyár egyik fő átigazolási szappanoperája: a spanyolok egyelőre nem tudtak megegyezni az Interrel Maiconról. A másik hasonló hosszúságú ügy Francesc Fabregasé, akit az Arsenal nem akar elengedni a Barcelonához, pedig Puyolék szívesen fogadnák, a spanyol vb-győzelem ünneplésekor a középpályásra ráhúztak egy Barca-mezt, ami ellen nem is tiltakozott annyira.

További átigazolási hírek röviden

Az Arsenal brazil származású horvát válogatott játékosa, Eduardo a Sahtar Donyeckbe tart. A Sunderland a Wigan védőjéért, Titus Brable-ért tett ajánlatot. A Lazio balhátvédje, Alekszandr Kolarov 17 millió fontért lehet a Manchester Cityé. Az angol klub közben tagadta, hogy érdeklődik a chelsea-s Didier Drogba iránt.

Újabb holland játékost igazolhat Louis van Gaal edző a Real Madridtól, a spanyol AS szerint a vb-ezüstérmes Rafael van der Vaart érkezhet Münchenbe, aki Robben és Van Bommel mellett már a harmadik holland játékosa lenne a BL-döntős Bayernnek.

A Sun szerint a Panathinaikosz bejelentkezett az Arsenal-védő William Gallasért. A Manchester United Mesut Özilre hajt. A Daily Mail úgy tudja, hogy a Real Madrid Rafael van der Vaarton kívül Kakát is eladná. Az Inter 34 millió fontban határozta meg Mario Balotelli kivásárlási árát.

A Daily Mirror azt írja, hogy az angol válogatott kapus, David James a Celtichez igazolhat, miután a Portsmouth visszavonta az ajánlatát, és nem akarja őt játékosedzőként alkalmazni.

Fülöp Mártonra szinte biztosan nem számít a Sunderland: a magyar kapust Craig Gordon sérülése ellenére sem vitte el a Premier League-csapat a portugáliai edzőtáborba.

www.global-soccer.eu