Vágólapra másolva!
Cristiano Ronaldo elképesztő teljesítményt nyújt a jelenlegi idényben. A Real Madrid sztárja tizennyolc forduló alatt huszonkét gólt ért el a spanyol bajnokságban, és ezzel átadta a múltnak Puskás Ferenc rekordját. A topligák elmúlt nyolcvan évében csak egy játékos volt, aki ilyen jól kezdte a szezont: Antonio Angelillo a Serie A-ban az 1958-59-es idényben.

Egyelőre úgy tűnik, hogy ebben a szezonban az európai Aranycipőt senki sem veheti el a Real Madrid klasszisától. Cristiano Ronaldo a hét végi, Villarreal elleni mesterhármasával huszonkét gólnál jár a bajnokságban, néggyel előzi meg a szintén bombaformában futballozó Lionel Messit.

Sőt, a madridi Marca statisztikusai szerint Cristiano Ronaldo még több gólt szerzett, az újság ugyanis a Real Sociedad elleni második madridi gólt is neki adja. Az általa kapura küldött szabadrúgás azonban a sorfalban álló Pepén megpattanva vált védhetetlenné, és a spanyol liga hivatalos jegyzőkönyvében a hátvéd szerepel gólszerzőként.

1:12-től

Hugo Sánchez lehet a következő áldozat

A Real és sztárjai iránt kissé elfogult Marca igyekvése érthető, ráadásul erre a találkozóra a harmadik fordulóban került sor, és Cristiano Ronaldo az első két bajnokin nem volt eredményes. A negyedik játéknapon azonban hivatalosan is megtört a jég, az Espanyol ellen már kétségtelenül ő volt a gólszerző, és azóta csupán öt bajnokin nem szerzett gólt. A huszonkét találatot tehát tíz mérkőzésen szerezte: kétszer is mesterhármast ünnepelt (a Villarreal és az Athletic Bilbao ellen), a Santandernek pedig négyet rúgott. Góljai közül egyébként ötöt szerzett tizenegyesből - Lionel Messi csak egyetlen büntetőt értékesített.

A hét végi mesterhármassal Ronaldo új spanyol rekordot állított fel, hiszen a Primera División történetében még sohasem fordult elő, hogy egy játékos az első tizennyolc fordulóban huszonkét gólt szerezzen. Az előző rekordot szintén Real Madrid-játékos tartotta: az 1960-61-es idényben Puskás Ferenc huszonegy gólig jutott: akkor a 18. fordulóban az Elche ellen egymaga ötöt lőtt. Az Aranycsapat egykori kapitánya akkor a tizennyolcból csak öt mérkőzésen nem volt eredményes, a szezont pedig végül huszonnyolc találattal zárta - vagyis a hátralévő tizenkét meccsén már csak hét gólt ért el. Más kérdés, hogy is ő lett a gólkirály.

Ha Cristiano Ronaldo ebben a tempóban folytatja a gólgyártást, akkor az idény végén egy másik rekordot is megdönthet. Spanyolországban harmincnyolc találat az egy idényben elért csúcs: 1951-ben Telmo Zarra, 1990-ben pedig Hugo Sánchez szerzett ennyi gólt. Az egykori baszk klasszis az Athletic Bilbao színeiben azonban az első tizennyolc fordulóban húsz, míg a madridiak szaltózó mexikói csatára tizenkilenc gólt ért el, vagyis Cristiano Ronaldo egyelőre jobb náluk. Az előző szezonban Lionel Messi végzett a góllövőlista élén (harmincnégy gól), és ebből az első tizennyolc fordulóban tizennégyet ért el, míg az 1996-97-es szezonban szintén harmincnégy találattal gólkirály Ronaldónak tizennyolc játéknapot követően tizenhárom találata volt.

Gerd Müller sem volt jobb

Ronaldo teljesítményét még a Nemzet Bombázójának, azaz Gerd Müllernek sem sikerült felülmúlnia. A Bayern München csatárának négy olyan szezonja is volt, amikor több gólt ért el, mint ahány mérkőzésen szerepelt, és az 1971-72-es bajnokságban alighanem örök rekordot állított fel negyven góljával. Ekkor azonban tizennyolc forduló alatt "csak" tizennyolc gólt ért el, viszont a következő évadban, amikor harminchat találattal lett gólkirály, az első fordulókban fantasztikusan termelt. Rögtön egy mesterhármassal nyitott az Oberhausen ellen, a csúcsot pedig a Hannover elleni mesternégyes jelentette. A tizennyolcadik játéknap után azonban neki is ugyanannyi gólja volt, mint most Cristiano Ronaldónak, azaz huszonkettő.

A topligák történetében mindössze két futballista tudta felülmúlni Cristiano Ronaldo teljesítményét. A Serie A-ban az 1958-59-es idényben az argentin származású, ám az olasz válogatottban is szerepelt Antonino Angelillo harminchárom góllal szerzett gólkirályi címet, és találatainak többségét az idény első felében szerezte. Az Internazionale klasszisa alaposan belekezdett: rögtön az első fordulóban mesterhármast vágott az Udinese ellen, a negyedik játéknapon pedig a Spal 8-0-s legázolásából öt találattal vette ki a részét. Az első tíz mérkőzésből csak egyszer nem volt eredményes, és tizennyolc játéknap után már huszonnégy gól állt a neve mellett.

Az abszolút rekorder az angol William "Dixie" Dean, aki az 1927/28-as idényben az Everton mezében 39 meccsen összesen 60 gólt szerzett, és 18 találkozó után éppen félúton, 30 gólnál tartott.

www.global-soccer.eu