Vágólapra másolva!
Jelenleg vitán felül a spanyol a legerősebb nemzeti tizenegy, amely a világ- és Európa-bajnokságon is címvédőnek számít. A keret gerincét a Real Madrid és az FC Barcelona játékosai alkotják, akik a klubok rivalizálása ellenére is képesek voltak igazi csapatot alkotni - ám a két egyesület közötti feszült hangulatú rangadók gondot okozhatnak a válogatottnál. Spanyol lapértesülések szerint Vicente del Bosque szövetségi kapitány úgy oldhatja meg a nem éppen könnyű helyzetet, hogy a nyári szünet előtti utolsó válogatott meccsre nem hívja meg a Real- és Barca-játékosok többségét.

A múlt héten játszott madridi Bajnokok Ligája-elődöntőn összesen 11 világbajnok lépett pályára: mindannyian a spanyol együttessel nyertek aranyérmet. A játékosok kapcsolatára eddig nem nyomta rá a bélyegét a Real Madrid és az FC Barcelona közötti ősi rivalizálás, azonban az elmúlt időszak történései sokat rontottak az eddigi egységen.

A válogatott eddig menedék volt

A spanyolok aranygenerációjának tagjai eddig híresek voltak arról, hogy rendkívül jó a viszonyuk egymással, a válogatottban félre tudják tenni az esetleges klubérdekekből származó ellentéteket - amelyek szinte nem is léteztek. A madridi védő, Álvaro Arbeloa mindezt korábban így fogalmazta meg. "A válogatott szinte menedéket jelent média által generált állandó cirkusz közepette".

A spanyol sportsajtó megosztottsága a két sztárklub mentén közismert: a Marca és az AS a madridiak irányába elfogult, míg a Sport és az El Mundo Deportivo barcelonai újság, így aztán sokszor érdemes gyököt vonni a lapokban megjelent írások tartalmából. A játékosok számára azonban a Real-Barca ellentét egészen mostanáig nem volt komoly, sokan kifejezetten jó barátnak számítanak. Iker Casillas és Xavi már 1999-ben együtt nyert U20-as világbajnokságot, és azóta is rendkívül jó a kapcsolatuk.

"A spanyol válogatott tagjai közül páran nagyon jó barátaim, elsősorban Ikert emelném ki" - nyilatkozta például Xavi, míg a madridiak kapusa nemrégiben kijelentette a Barca középpályásáról: "Mindig is mondtam, hogy ő a világ legjobb futballistája".

Barcelonai heccelés és madridi agresszivitás

Amikor kiderült, hogy a Real és a Barca pár héten belül négyszer is összecsap egymással, érezni lehetett, hogy a hangulat a szokásosnál is feszültebb lesz, amihez a José Mourinho által választott taktika is alaposan hozzájárult. A portugál elképzelése szerint a Barcelona tökéletes csapatjátékát csak agresszivitással lehet elrontani, játékosai pedig vették a lapot, ami miatt a pályán is egyre nagyobb lett a feszültség.

Igaz, az első lépést állítólag a Barca védője, Gerard Piqué tette meg, aki a két csapat bajnokiját követően (amelyen a katalánok idegenben 1-1-es döntetlent értek el) az öltözőfolyosón kicsit heccelte az ellenfelet. "Nyolc pont, nyolc pont" - utalt a két csapat közötti különbségre, majd így folytatta. "spanyolkáim, már megnyertük a bajnokságotokat, és meg fogjuk nyerni a királyotok kupáját is".

Mindezt a Marca közölte, vagyis mindenképpen illik fenntartásokkal kezelni a dolgot, főleg, hogy Piqué határozottan cáfolta, hogy ilyeneket mondott volna. De hogy valami történt, az egészen biztos, hiszen Casillas például kijelentette: "Tudja ő, hogy mit mondott, de nem akarok ezzel tovább foglalkozni".

Ilyen előzmények után érthető, hogy a kupadöntőn még feszültebb volt a hangulat, és a meccsen már az első félidőben olyan tömegjelenet alakult ki, ami nem éppen békés kapcsolatra utal. Arbeloa kétségtelenül rátaposott David Villa lábára (hogy tudatosan vagy sem, azt nehéz lenne eldönteni), ami után a csatár látványosan fetrengeni kezdett, mire a védő Sergio Ramos segítségével felrángatta - de ekkor már majdnem az összes játékos ott volt.


A nyári szünet mentőöv lehet

A kupadöntőn a lefújást követően kicsit rendeződni látszott a helyzet, a trófea átadását követően Piqué odament a madridiakhoz gratulálni, miközben Casillas az ünneplés közben azért szakított egy kis időt arra, hogy vigasztalja a barcelonaiakat, azonban a BL-elődöntő első felvonása megint nem a futballról szólt. Kevéssel a szünet előtt megint két válogatott került konfliktusba: Arbeloa vállal ütközött Pedróval, aki viszont a fetrengés közben az arcát fogta, és ez megint felkorbácsolta az indulatokat - még Piqué és Sergio Ramos is megszorongatta egy kicsit egymást.


"Aggódom, amiért a játékosaim egymással veszekednek a pályán, s csak remélni tudom, hogy a válogatott öltözőjében nem ezt tapasztalom majd" - nyilatkozta a Marca című lapnak a szakvezető még a BL-elődöntő előtt. A feszültség azóta még nagyobb lett, és a szakvezető maximum abban bízhat, hogy a focisták kölcsönös tisztelete azért megmarad. A spanyolok nagy szerencséjére a válogatott tétmérkőzésen legközelebb csak szeptemberben lép pályára, amikor is Eb-selejtezőn Liechtenstein lesz az ellenfél.

Előtte viszont két barátságos találkozót játszik: június 4-én az Egyesült Államokkal, augusztus 10-én pedig Olaszországgal. Mivel az előbbi találkozóra közvetlenül a szezon végeztével kerül sor, így spanyol lapértesülések szerint előfordulhat, hogy Del Bosque-re a meccsre a Barca, illetve a Real sztárjainak többségét nem hívja meg - így még több idő lesz arra, hogy a focisták elfelejtsék a rangadókon történteket.

www.global-soccer.eu