Vágólapra másolva!
Miután Kevin McCabe megvette a ferencvárosi futballcsapatot, a Fradit ellepték az angol tulajdonos érdekeltségébe tartozó, többnyire alsóbb osztályból érkező légiósok, míg McCabe első számú klubjába, a Sheffield Unitedbe csak egy magyar igazolt. Gárdos András szerint a városban a Sheffield kiesése ellenére sem elégedetlenek McCabe-bel, a klub pedig büszke a Ferencvárossal való kapcsolatára.

2010. május 18-án a Ferencváros-Pápa mérkőzést nagy médiaérdeklődést kísérte, mivel Lipcsei Péter, a Fradi ikonja ezen a találkozón játszotta 647. találkozóját a klub színeiben, ezzel megdöntötte Sárosi György csúcsát. A találkozó 72. percében Anthony Elding helyére az első élvonalbeli meccsén pályára lépő Gárdos András állt be, aki négy perccel később látványos gólt lőtt Szűcs Lajosnak, beállítva a 2-0-s végeredményt.

"Nem szállt el velem a ló, arra gondoltam, hogy ez egy jó lehetőség volt, amivel élni tudtam" - emlékezett vissza ferencvárosi debütálására Gárdos.

Az akkor 19 éves labdarúgót Craig Short, a Ferencváros angol vezetőedzője szúrta ki az NB III-as csapatban, és hívta fel a felnőttek közé. "A nyarat már Prukner László keze alatt kezdtem el, de nem sokat tudtam az első csapattal dolgozni, mert Vass Mátéval együtt kiutazhattunk az angol testvércsapathoz, a Championshipben szereplő Sheffield Unitedhez."

Gárdos látványos mozdulattal lőtt a bal felső sarokba (1.45-től)


Születésnapi ajándék volt az angliai szerződés

A mesés NB I-es bemutatkozás után a szurkolók és Gárdos is többet várt magától az ősszel, amelyet jobbára a másodosztályú csapatban, vagy az első csapat kispadján töltött. A sheffieldi próbajátéka viszont jól sikerülhetett, hiszen pár hónappal később a Kevin McCabe-korszak első - egyben utolsó - magyar játékosaként a Ferencvárosból a Unitedbe szerződött. "Az őszi szezon után az első csapat felkészülési programját kaptam meg, de a 20. születésnapom előtt szóltak, hogy megyek Sheffieldbe, mert elégedettek voltak az angolok a nyáron látottakkal. Beszéltem Prukner Lászlóval is, aki azt mondta, hogy hamarosan helyem lett volna az NB I-ben, de nem akar akadályt állítani elém."

Gárdos a felnőttcsapatban nem kapott lehetőséget, négy hónapot töltött a United tartalékegyüttesében, amellyel a Sheffield környéki csoport második helyén végzett. "Februárban érkeztem a csapathoz, akkor már csak négy tétmeccs volt hátra a szezonból. Kétszer kezdtem, egyszer csere voltam, és szereztem egy gólt, ezzel a bajnokság véget is ért. De utána sok edzőmérkőzést játszottunk, ezek nagyon hasznosak voltak, hiszen több felnőttcsapattal is megmérkőztünk."

Forrás: Sheffield United/Gárdos András

Három tétmeccsen egy gólt szerzett a Sheffield United tartalékcsapatában


Magyarul köszönnek a Sheffield öltözőjében

más csapatok mögül is kihátrált

Forrás: Sheffield United/Gárdos András

Gárdos hozzáerősödött az angol focihoz

Gárdos szerint az angol klubnál nemcsak a Ferencváros jelentette a magyar labdarúgást. "A csapatok közül a Fradi mellett a Debrecen BL-eredményeiről is hallottak, a játékosok közül pedig Puskás Ferenc mellett Gera Zoltánról és Priskin Tamásról is tudják, hogy magyar, de még a Barnsley-ban kimagasló teljesítményt nyújtó Ferenczi Istvánra is emlékeznek, az egyik csapattársam pedig csupa jót mesélt Rósa Dénesről, akivel Skóciában focizott együtt."

Gárdosnak lejárt a szerződése a Sheffieldnél, és egyelőre nem tudja, hogy alakul a jövője. "Szívesen visszamennék, mert van még lehetőség a fejlődésre. A felnőttcsapat kiesett a harmadosztályba, ahol várhatóan már lehetőséget kaphatnék. Ebben az osztályban sokkal keményebbek a meccsek, de fél év alatt rám pakoltak hét kiló izmot, és gyorsultam is Sheffieldben, így felkészülten várnám az ütközeteket. A mérkőzések hangulata is visszavonz, a kiesésről döntő találkozón is 20 ezer ember buzdította a csapatot. A várost is megszerettem a sok parkjával, ráadásul sok fiatal él itt az egyetemek miatt."

Gárdos esélyeit növelheti, hogy a Sheffield kispadjára jó eséllyel pályázik korábbi edzője, Craig Short.