Vágólapra másolva!
Második csoportmérkőzésén sem tudott nyerni az argentin csapat a hazai rendezésű Copa Américán, Kolumbia ellen csak egy gól nélküli döntetlenre futotta Lionel Messiék erejéből - sőt, ha kapusuk, Sergio Romero nem véd olyan jól, még rosszabbul járhattak volna. Kolumbia ezzel az egy ponttal már biztosan ott van a nyolc között, Argentínának pedig az utolsó találkozón nyernie kell Costa Rica ellen a továbbjutáshoz.

A csoport, 2. forduló:
Argentína - Kolumbia 0-0
Santa Fé, Cementerio de los Elefantes, 47 ezer néző
v.: Sálvio Fagundes (brazil)
Argentína: Romero - Zabaleta, N.Burdisso, G. Milito, J. Zanetti - Banega (Higuaín, 72.), Mascherano, Cambiasso (Gago, 61.) - Lavezzi (Agüero, 61.), Messi, Tévez
Kolumbia: Luis Martínez - Zúniga, Perea, Yepes, Armero - Carlos Sánchez, Guarín, Adrián Ramos (Elkin Soto, 89.), Abel Aguilar, Dayro Moreno (Mosquera, 91.) - Radamel Falcao (Teófilo Gutiérrez, 87.)

Az első meccsen meglepetésre csak ikszelő argentinok ismét a Lavezzi, Messi, Tévez csatársorral kezdtek, azaz a Bolívia ellen gólt szerző Agüero a kispadon maradt. A védelemben azonban történt változás, bekerült a csapatba Pablo Zabaleta, aki Marcos Rojót váltotta, de jobbhátvédként szerepelt - a bal oldalra Javier Zanetti húzódott át. A kolumbiaiaknál is egy helyen változott a kezdő csapat, a középpályán Gustavo Bolívar helyett Carlos Sánchez szerepelt - aki Messi semlegesítését kapta feladatul.

A kolumbiaiak azonban gyorsan megmutatták, hogy nem csak védekezni akarnak, hiszen már az első perctől kezdve kemények letámadták a középpályán a házigazdákat, labdaszerzés után pedig igyekeztek villámgyors kontrákat vezetni. Az argentinok sokszor nem tudták felhozni a labdát a védelemből, és a hátvédeket gyakran hibára késztette a vendégek játéka: a 26. percben Gabriel Milito röviden adott haza, Adrián Ramos lecsapott a labdára, és bár a visszafutó Nicolás Burdisso a szabálytalanság határát súrolva szerelte, a labda Dayro Moreno elé került, aki viszont az üresen tátongó kapu mellé lőtt.

Argentínának mindössze egyetlen ziccere akadt, Messi remekül ugratta ki Lavezzit, akinek lövését azonban Neco Martínez lábbal védte. A félidő hajrájában a hazai kapusnak, Romerónak kétszer is hárítania kellett, nem csoda, hogy a közönség füttyszóval kísérte az öltözőbe az argentinokat.

A meccs összefoglalója:


A szünetben egyik mester sem cserélt, de Batista jól láthatóan előbbre vezérelte Messit, aki az első félidőben gyakran egészen a kezdőkörig visszalépett a labdákért. A taktikai váltásnak köszönhetően Kolumbia nem mert annyira letámadni, és az argentinok többet birtokolták a labdát, de mezőnyfölényük meddő volt.

Egy távoli Mascherano-lövésen, illetve egy lesről elért Lavezzi-kapufán kívül semmi érdemleges nem történt, így Batista a 60. percben kettős cserét hajtott végre: pályára küldte Fernando Gagót, illetve Agüerót. Ez sem hozta meg azonban a várt változást, sőt, Kolumbia ismét bátrabb lett, és előbb a felfutó balhátvéd, Pablo Armero, majd Falcao került ziccerbe - mindkétszer Romero védett.

A hajrára Gonzalo Higuaín is beállt, az argentinok már négy csatárral támadtak, de ez helyzetekben nem nyilvánult meg. Messi mintha a pályán sem lett volna, labdába szinte csak akkor ért, amikor a 80. percben ígéretes helyről, a tizenhatos csücskéről messze a kapu fölé tekert egy szabadrúgást.

Messi pocsék szabadrúgása:


Az utolsó percben még a csereként beállt Teófilo Gutiérrez is betalálhatott volna, de megkönyörült az argentinokon, akik két meccs után továbbra is nyeretlenül állnak. A hazai közönség a meccs végén kifütyülte saját csapatát, és hangosan skandálta: "Diego, Diego" - ami aligha a kispadon ülő Militóra, inkább Maradonára utalt.

"Nem jó a füttykoncertet hallani, de megértjük a szurkolóinkat, ők azért jönnek ki a meccseinkre, hogy győzni lássanak minket" - nyilatkozta a mérkőzés után Sergio Batista szövetségi kapitány. "Nehéz helyzetben vagyunk, de meg kell őriznünk a nyugalmunkat, mert a következő találkozónkon mindent elbukhatunk."

Érthetetlen, hogy a klubcsapatukban meghatározó játékosokból álló argentin válogatott miért szenved ilyen látványosan, Messi sem találja a helyét. A Barca sztárját többször is sokáig mutatta a kamera, ahogy arcát a mezébe temeti, őt is megviselte, hogy nem tudja ugyanazt a teljesítményt nyújtani, amit a klubcsapatában hétről hétre látni tőle (arról, hogy Messit sokan támadják hazájában, itt olvashat bővebben).

www.global-soccer.eu