Vágólapra másolva!
A román szövetség örökre eltiltotta a válogatottól Adrian Mutut, ami korántsem jelenti azt, hogy nem fog játszani Magyarország ellen a 2014-es vébé selejtezőjében. Mert a román futballban is bármi megtörténhet.

A román labdarúgás válogatott szinten az elmúlt években nagyon messze került korábbi sikereitől, olyannyira, hogy a nemzeti csapat jelenleg csak 53. a világranglistán. Az elmúlt évtized legjobb román játékosát, Adrian Mutut ráadásul nemrégiben örökre eltiltották a címeres meztől botrányos viselkedése miatt.

A 2014-es világbajnokság selejtezőjének sorsolásán a magyar válogatott a negyedik kalapból a lehető legerősebb ellenfelet, Romániát kapta.

Egyórás késésre örökös eltiltás

A román válogatott augusztus elején San Marino ellen játszott barátságos mérkőzést, kispadján a régi-új szövetségi kapitánnyal, Victor Piturcával. Az egykori remek csatár korábban már kétszer is irányította a nemzeti csapatot, és már akkor is híres volt arról, hogy nagy fegyelmet követel - állítólag a 2000-es Eb előtt éppen ezért fúrták meg Gheorghe Hagi vezérletével.

Úgy tűnik, Piturca semmit sem veszített szigorúságából, mert a találkozó előtti napon Mutut és a West Bromwich Albion védőjét, Gabriel Tamast kizárta a keretből, majd a szövetség vezetőivel közösen úgy döntött, hogy mindkettőjüket örökre eltiltják a válogatottól. A bűnük az volt, hogy nem tartották be a házirendet, hétfő este egy órával később tértek vissza az edzőtáborba, állítólag egy buliban voltak.

Piturcát az sem érdekelte, hogy Mutu személyében a válogatott csapatkapitányát, és legjobb játékosát bünteti. Az Eb-selejtezők során három gólt szerzett a románok nyolc találatából, ő a nemzeti csapat történetének második legeredményesebbje. A 32 éves támadó, aki azt követően kapta meg a karszalagot, hogy Cristian Chivu lemondta a válogatottságot, eddig hetven mérkőzésen 32-szer volt eredményes, és csak három góllal volt lemaradva Hagitól. A jelen állás szerint ezt már nem is fogja behozni.

Pornósztár és autós üldözés

Mutu sokak szerint világklasszis lehetne, azonban állandó botrányai, magánéleti problémái és doppingügyei miatt sohasem tudta megvalósítani azt, amire a tehetsége predesztinálta volna. Alig múlt húsz, amikor az olasz Internazionale szerződtette, de igazából akkor figyeltek fel rá, amikor a Parmában a 2002-2003-as idényben 18 találatig jutott, amivel második lett a góllövőlistán. Ezt követően vette meg a Chelsea 22,4 millió euróért (minden idők legdrágább román focistája lett), és eleinte Londonban is remekül ment neki a játék, de később egyre inkább zűrös magánélete került előtérbe.

Még 2000-ben vette fel feleségül az egyik ismert román műsorvezetőt, Alexandra Dinut, és a párnak hamarosan kisfia is született. Hazájukban óriási sztárként kezelték Adrianékat, David és Victoria Beckhamhez hasonlították őket, alig volt olyan bulvárlap, amelynek ne ők lettek volna a címlapján. Amíg Mutu Olaszországban játszott, addig ez nem volt probléma, ám az angol sajtó is lecsapott a témára, és a focista nem tudta helyén kezelni mindezt. Állandó kicsapongásai miatt megromlott a kapcsolata nejével, aki állítólag szintén csalta őt. 2002-ben is el is váltak, a kisfiút azonban az édesanyjára bízták, és ez nagyon megviselte Mutut. Előbb egy román pornószínésznő teregetett ki szaftos pletykákat róla, majd Bukarestben egy autós üldözésbe keveredett a helyi rendőrsséggel, amelyet követően egy doktor azt javasolta neki, hogy járjon pszichiátriai kezelésre.

Kokain helyett fogyitabletta

Mutu mégsem orvosi segítséggel próbálta megoldani a problémáit: 2004 októberében a Chelsea által elvégzett doppingvizsgálat kokaint mutatott ki a szervezetében. A klub azonnal felbontotta szerződését, és előbb az FA, majd pedig a FIFA is héthónapos eltiltással büntette, amely 2005. május 18-ig volt érvényben. Mutu maga is elismerte, hogy kokaint fogyasztott, bár "csak öt alkalommal", és gyógykezelés céljából bevonult a Tony Adams által alapított, kifejezetten sportolók számára létrehozott rehabilitációs klinikára.

Forrás: AFP

Becsületére legyen mondva, sikerült felállnia a padlóról, és Olaszországban újraindította karrierjét. 2006 nyarán a Fiorentina szerződtette, ahol három és fél éven keresztül csak a remek játékával hívta fel magára a figyelmet, a 2006-2007-es szezonban a La Gazzetta dello Sport osztályzatai alapján ő volt a Serie A legjobb játékosa.

A bőréből azonban nem tudott kibújni: 2010 januárjában megint megbukott a doppingvizsgálaton. Igaz, legalább nem kokainnal, a Lazio elleni kupameccs után szibutramint találtak a szervezetében, ami leginkább különböző fogyasztószerek egyik összetevője. Ezúttal fél évre tiltották el, majd miután októberben megint megkezdte az edzéseket a Fiorentinánál, előbb egy verekedésbe keveredett egy bárban, majd az egyik tréningen úgy összeveszett egy társával, hogy otthagyta a foglalkozást. Másnap már nem kellett mennie edzésre, mert a klub eltiltotta. Miután az átigazolási szezon végéig nem tudták eladni, februárban (miután nyilvánosan bocsánatot kért a viselkedéséért) Mutu visszatérhetett a keretbe, de a nyáron végleg megváltak tőle, aztán a Cesenába igazolt, amely már januárban is szerette volna megszerezni.

Örökös eltiltás ide vagy oda, korántsem lehetünk biztosak abban, hogy Mutu nem lesz ott a román válogatottban a vb-selejtezők idején, hiszen a románoknak nincsen hasonló kvalitású támadójuk, és korábban is volt már arra példa, hogy egy ilyen eltiltás nem tartott sokáig. A legismertebb példa Hriszto Sztoicskové, akit a bolgár szövetség még 1985-ben tiltott el örök életre a futballtól az 1985-ös kupadöntőt követően. Sztoicskov azonban hamarosan visszatérhetett a pályára, egy évvel később bemutatkozott a válogatottban, és egészen kivételes karriert futott be.



www.global-soccer.eu