Vágólapra másolva!
A napokban fejeződött be Kolumbiában az U20-as világbajnokság, amelyen a brazil csapat szerezte meg az aranyérmet, a döntőben hosszabbításban legyőzve Portugáliát. A tornán több olyan tehetség tűnt fel, akik a nem is távoli jövőben a világ labdarúgásának meghatározó alakjai lehetnek.

Noha korántsem biztos, hogy aki ilyen fiatalon kimagasló teljesítményt nyújt, abból később a világklasszis lesz, de az U20-as vébék legjobbjainak listáján végigtekintve azért megállapítható, hogy aki itt remekel, az csak ritkán tűnik el teljesen a süllyesztőben.

1977 óta a torna legjobb játékosának választották Diego Maradonát, Robert Prosineckit, Seydou Keitát, Javier Saviolát, Lionel Messit vagy Sergio Agüerót, míg a gólkirályi címért járó Aranycipőt többek között Ramón Díaz, Marcel Witeczek, Oleg Szalenko és Joseba Etxeberría is kiérdemelte.

A két trófea győztesei között mindössze négy olyan van, aki felnőttként nem jutott el a válogatottságig: az 1977-es brazil gólkirály, Guina, az 1993-ban a torna legjobbjának megválasztott brazil Adriano (aki nem azonos a később az Interben is megfordult csatárral), az 1997-es gólkirály Adaílton, valamint az 1999-es torna legeredményesebb játékosa, a spanyol Pablo.

Az U20-as vébék eddigi legjobbjai és gólkirályai

1977 Vologyimir Besszonov (Szovjetunió)Guina (Brazília)
1979 Diego Maradona (Argentína) Ramón Díaz (Argentína)
1981 Romulus Gabor (Románia) Mark Koussas (Új-Zéland)
1983 Geovani (Brazília)Geovani (Brazília)
1985 Paulo Silas (Brazília) Losada (Spanyolország)
1987Robert Prosinecki (Jugoszlávia) Marcel Witeczek (Németország)
1989 Bismarck (Brazília) Oleg Szalenko (Szovjetunió)
1991 Emílio Peixe (Portugália) Szergej Serbakov (Szovjetunió)
1993 Adriano (Brazília) Henry Zambrano (Kolumbia)
1995 Caio (Brazília) Joseba Etxeberría (Spanyolország)
1997 Andrés Nicolás Olivera (Uruguay)Adaílton (Brazília)
1999 Seydou Keita (Mali) Pablo (Spanyolország)
2001 Javier Saviola (Argentína) Javier Saviola (Argentína)
2003 Ismail Matar (Arab Emírségek)Eddie Johnson (Egyesült Államok)
2005 Lionel Messi (Argentína) Lionel Messi (Argentína)
2007 Sergio Agüero (Argentína) Sergio Agüero (Argentína)
2009 Dominic Adiyiah (Ghána) Dominic Adiyiah (Ghána)
2011 Henrique (Brazília) Henrique (Brazília)




Az idei viadalon több olyan futballista is szerepelt, aki már letette a névjegyét a sportágban. Az argentin Eric Lamelát a River Plate-ben nyújtott teljesítménye alapján a nyáron az AS Roma vette meg; a kolumbiai James Rodríguez az előző idényben Európa Ligát nyert a Portóval; a spanyol Sergio Canalest még tavaly vette meg a Real Madrid a Racing Santandertől; a brazil Coutinho pedig egy éve az Internazionale légiósa, és többször is pályára lépett a Serie A-ban. A torna azonban mégsem elsősorban róluk szólt, hiszen a hivatalosan a vb legjobb három játékosának megválasztott labdarúgóról előzetesen nem lehetett túl sokat hallani.

A jövő brazil sztárjai

A gólkirályi címet és a torna legjobb játékosának járó trófeát is begyűjtő középcsatár, Henrique Almeida Caixeta Nascentes például egyáltalán nem olyan, amilyennek egy brazil támadót általában el szoktak képzelni. A Sao Paulo focistája természetesen remekül bánik a labdával, de a legfőbb erőssége az, hogy fantasztikusan érzi a kaput, és ha helyzetbe kerül, egyáltalán nem cifrázza: góljai többségét egyetlen labdaérintésből szerzi.


Öt góljából négy 1-0-s vezetést jelentett a braziloknak, vagyis lélektani szempontból rendre a legjobbkor talált be, de a spanyolok ellen gólpasszt is adott. Lehet, hogy ő jelenti majd a megoldást Mano Menezes számára a nagyválogatottban a középcsatár posztján.

A braziloknál Henriquén kívül rengeteg kiváló egyéni teljesítmény volt, elég, ha csak a fináléban mesterhármast szerző középpályása, Oscarra gondolunk, ám a szakértők szerint a legfényesebb jövő Danilo előtt állhat. Az idén a Santosszal Libertadores-kupát nyert futballista a torna elején még (jobblábas létére) balhátvédként szerepelt, később azonban egy sorral előrébb lépett a középpályára, és ott sem lehetett rá panasz. Klubjában is mind a két pozícióban játszik, ám az európai sztárcsapatok már lemaradtak róla, hiszen az FC Porto szerezte meg 13 millió euróért. Nem lennénk meglepődve, ha pár év múlva a portugálok ennél sokkal nagyobb összegért adnák tovább.


Középpontban a védekező középpályások

Persze nem csak a braziloknál akadtak remek játékosok. Az ezüstérmes portugáloknál elsősorban a négygólos, és a vébé második legjobbjának megválasztott csatár, Nélson Oliveira (a videón) nyújtott kiemelkedő teljesítményt, de Portugália leginkább a védelmének köszönhetően jutott ilyen messzire - a csapat a döntőig egyetlen gólt sem kapott.


A hátvédsor mellett ebben a legnagyobb szerepe a védekező középpályás Danilo Pereirának (képünkön, balra) volt, aki az elődöntőben gólt is fejelt a franciák ellen, és stílusát főleg Patrick Vieirához hasonlították.

Forrás: AFP

De a bronzérmes mexikóiak legjobbja is egy védekező középpályás: a Chatón becenévre hallgató Jorge Enriquez csapatkapitányként igazi vezéregyéniség volt, közvetlenül a védelem előtt futballozva rengeteg labdát szerzett, ő kapta a torna harmadik legjobbjának járó Bronzlabdát.

A nagy esélyesnek tartott, és végül a brazilok ellen tizenegyesekkel elbukó spanyolok már ezen a szinten is ugyanazt a lapos passzokon és labdabirtokláson alapuló játékot mutatták, amivel a felnőttek között mindent megnyertek. Egyénileg közülük elsősorban az ötgólos támadót, Álvaro Vázquezt lehet kiemelni, aki barcelonai ugyan, de nem a BL-győztesnél nevelkedett, hanem a városi rivális Espanyolnál, és az előző idényben az élvonalban már négyszer is betalált. Rendszerint a bal oldalról indulva tört a kapura, akárcsak David Villa a Barcában és a válogatottban.

Henriquéhez és Vázquezhez hasonlóan a francia Alexandre Lacazette is öt góllal fejezte be a vébét: ő az Olympique Lyon játékosa, és a szezon során várhatóan több szerepet kap majd klubjában, mint eddigi, lévén az OL új koncepciója a saját nevelésű fiatalokról szól.

Végezetül szólni kell az argentinok legnagyobb reménységéről, Juan Manuel Iturbéról is, aki ugyan egyetlen gólt sem szerzett, de játékstílusa alapján máris az új Messinek nevezik. A paraguayi származású, és egy barátságos mérkőzésen már a paraguayi nagyválogatottban is bemutatkozott csatár annak ellenére Argentínát választotta, hogy itt valószínűleg sokkal nehezebb lesz bekerülnie a nemzeti csapatba. Ideje azonban még van, hiszen csak 18 éves, vagyis akár még a következő U20-as vébén is pályára léphet - 2013-ban Törökországban rendezik majd a tornát.

www.global-soccer.eu