A ZTE még csak közelíti Európa legnagyobb lúzereit

Maróti Béla (fehér, FTC) és Milan Bogunovic (b. ZTE) ütközik a labdarúgó OTP Bank Liga, 8. fordulójában a Ferencváros-ZTE FC mérkőzésen
Vágólapra másolva!
Az NB I-ben sereghajtó ZTE tíz forduló alatt csupán két pontot szerzett, ám ezzel még mindig nem az övé a leggyengébb szezonkezdet Európában. Luxemburgban és Bulgáriában akad nullapontos csapat is, az éves bajnokságokban pedig találunk olyan együttest, amely sorozatban huszonkétszer veszített, és közel száz kapott gólnál jár.

A Zalaegerszeg tíz forduló után két ponttal áll az utolsó helyen, és szurkolói lassan kezdenek beletörődni, hogy csapatukra hasonló idény vár, mint húsz évvel ezelőtt. A ZTE akkor első tíz mérkőzéséből csak két döntetlent játszott, a többit elveszítette, a gólkülönbsége pedig 5-29 volt - ehhez képest a mostani 6-26 valamivel jobb, bár ennek aligha örülnek Zalában. Mint ahogyan valószínűleg az sem vigasztaló, hogy Európában akad pár hasonlóan rossz vagy még rosszabb mérleggel rendelkező klub.

Pszichés gát a 2010-es bolgár kupagyőztesnél

Bulgáriában például a legutóbbi forduló előtt még két csapat is pont nélkül állt. A hét végi, hetedik fordulóban a Beroe Sztara Zagora ismét vereséget szenvedett, vagyis továbbra is sereghajtó. További párhuzam a zalaiakkal, hogy az egyesület az előző szezonban egyáltalán nem szerepelt rosszul. A csapat 2010-ben megnyerte a Bolgár Kupát, és tavaly az Európa Liga selejtezőjében az osztrák Rapid Wien ellen esett ki, a bajnokságot pedig a hetedik helyen zárta, harminc meccsből tizenhármat nyerve. A nyáron nem is volt túl nagy mozgás a keretben, így szinte érthetetlen a mostani gyalázatos teljesítmény.

A hét vereség közül csak egy volt súlyosabb, a Lokomotiv Szófiától 3-0-ra kapott ki a Beroe, négyszer viszont csak egyetlen gól volt a különbség. A szurkolókra sem lehet panasz: az eddigi három otthoni meccsen átlagban több mint négyezren voltak - az előző idényben mérkőzésenként 3222-en látogattak ki a stadionba, ami a második legmagasabb volt Bulgáriában. A legutóbbi, Lokomotiv Plovdiv elleni vereség után a csapat védője, Janko Valkanov értetlenségének adott hangot. "Minden meccs előtt arról beszélünk, hogy most meglesz a győzelem, de valahogy sosem jön" - mondta a klub honlapjának, míg Sztefan Velev szerint már egy pszichés gát is kialakult bennük. Egyelőre azonban tart a türelem az edzővel, Ilian Ilievvel szemben, aki 2006 óta irányítja a csapatot.

Sztara Zagorában legalább él a remény, a luxemburgi bajnokság újoncánál, az US Hostertnél azonban már senki sem bízik a csodában. Az egyesület története során először szerepel a legjobbak között, de a kaland aligha tart majd tovább egy szezonnál. Hét forduló után a csapat pont nélkül áll, a gólkülönbsége pedig 3-32, ami a mérkőzésenkénti négyes kapott gólátlagnál is rosszabb. A nyitófordulóban a Progrestől még csak 2-0-ra kapott ki, de a folytatásban jött egy 0-5, majd egy 0-4, a Dudelange ellen pedig 1-9 állt az eredményjelzőn. A Jeunesse Esch elleni 1-6 ehhez képest semmiség. Utóbbi két meccsen egyaránt a 41 éves, algériai származású Mouloud Beltitane védett. Ilyen eredmények után az a magyarázat, hogy a jelenleg sérült 38 éves francia középhátvéd, Laurent Pellegrino (aki komoly élvonalbeli rutinnal rendelkezik) nagyon hiányzik, nem túl meggyőző, mint ahogyan a portugál edző, Carlos Teixeira sem tűnt túl lelkesítőnek, amikor azt nyilatkozta: "Tovább kell dolgoznunk, és nem szabad feladnunk a reményt."

"Fájdalmas és szánalmas vereség"

Túl sok sikerélményben a belga St. Trond fanatikusainak sem volt részük, hiszen nyolc forduló alatt mindössze egy pontnak örülhettek. A vezetőség az ötödik forduló után menesztette ugyan Guido Brepoels edzőt, de egyelőre utódjának, Franky van der Elstnek sem sikerült felrázni az együttest - három vereség a mérlege. Pedig a támadórészleggel nincsen probléma, hiszen a St. Trond 12 gólt szerzett, aminél csak hat csapat ért el többet, viszont a 25 kapott gól nagyon sok. Jellemző, hogy a két legutóbbi hazai meccsét egyaránt 4-3-ra veszítette el a csapat, a hét végén a Gent a ráadás perceiben tizenegyesből szerezte a győztes gólt, ami után a védő, Vincent Euvrad azt nyilatkozta a klub honlapjának: "Ez egy fájdalmas és ugyanakkor szánalmas vereség volt."


A cseh Baník Ostravának is csak egy pontja van nyolc forduló után, a csapat az első mérkőzésén szerzett három gól után a következő hét meccsen mindössze egyetlen találatra volt képes, így a pontszerzés is egy 0-0 alkalmával történt. Ennek ellenére a tréner, Karel Marko menesztése még nem merült fel.

A horvát NK Varazdinnál viszont már a hatodik forduló után elküldték Samir Toplakot, ami valamennyire érthető, hiszen a csapat mindössze egy pontot gyűjtött. Más kérdés, hogy az új edzővel, Tomislav Kocijannal sem jobb a mérleg, sőt: vele eddig mind a három bajnokiját elveszítette a csapat, a legutóbb pedig attól a Cibalia Vinkovcitól kapott ki 1-0-ra, amelynek a kispadján a Varazsdról egy hónapja elküldött Toplak ült. Ám mialatt a bajnokságban sorra veszítette el a meccseket a csapat, az Európa Liga selejtezőjében nem szerepelt rosszul: az andorrai Lusitanost oda-vissza verte, majd a moldáv Iskra-Stalt is búcsúztatta, és a Dinamo Bucuresti ellen is csak 4-3-as összesítéssel búcsúzott.

22 vereség sorozatban

A ZTE, illetve a fent említett csapatok még mindig bíztathatják magukat azzal, hogy az idény nagy része még hátra van, és akár el is kaphatják a fonalat. Az éves lebonyolítású bajnokságokban azonban akad néhány gárda, amely már ebben sem reménykedhet.

Írországban például a Galway United öt fordulóval a zárás előtt mindössze hat ponttal áll - és nem valószínű, hogy a hátralévő öt meccsen sokat javítana. Pedig az év elején a csapat még viszonylag jól állt, hat forduló után öt pontja volt, azóta viszont egyetlen árva döntetlennek örülhetett. Ez sorozatban 22 vereséget jelentett április 15. és szeptember 9. között - a jég végül a Dundalk elleni 2-2-vel tört meg. A csapat 92 kapott gólnál jár (a Sligo Roverstől otthon kapott ki 8-0-ra, idegenben pedig a Dundalktől, a Derry Citytől és a St. Patrick's Athletictől is hatot kapott), tehát vészesen közeleg a századik.

A lett Olimpsnak ehhez már csak három gól hiányzik: a rigaiak eddig 27 mérkőzésen összesen 97-et kaptak, és mindössze öt pontot gyűjtöttek. Mind az ötöt a bajnokság második leggyengébb csapata, az FK Jurmala ellen: májusban kétszer is ikszeltek vele, majd augusztus végén 2-1-re nyerni tudtak. Ugyanakkor a Ventspilstől 8-0-ra, a Skontótól 7-0-ra és 6-0-ra, a Metalurgs Liejapától 7-1-re, a Daugava Daugavpilstől pedig 6-0-ra kaptak ki. Mindez persze nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a klub gyakorlatilag a rigai futball-akadémia csapata, és a keretben egy 28 és egy 30 évesen kívül csupa tinédzser, illetve a húszas éveinek elején járó futballista szerepel.

www.global-soccer.eu