Vágólapra másolva!
Az angolok elleni barátságos mérkőzésen elszenvedett vereség azt jelenti, hogy a spanyol válogatott a vébégyőzelem óta a tét nélküli meccseken az összes erős ellenfelétől kikapott. Anglia védekező taktikával tudta legyőzni a világbajnokot, és leginkább ez tűnik nyerő elképzelésnek a spanyolok ellen, akik aligha fognak változtatni játékfilozófiájukon.

A jövő évi Európa-bajnokság első számú favoritja Spanyolország. Az együttes nem csak az Eb címvédője, hanem egyben az aktuális világbajnok is, ráadásul jelenleg is vezeti a FIFA világranglistáját, és az Eb csoportjainak sorsolásakor is az első számú kiemelt lesz. Spanyolország az elmúlt több mint öt évben mindössze két tétmeccset veszített el - az utóbbi időben azonban a barátságos mérkőzéseken rendre kikap, ami aggasztó is lehet a szurkolók számára.

Barátságosan nem megy

Vicente del Bosque csapata a legutóbbi felkészülési mérkőzésen úgy játszott 2-2-es döntetlent Costa Ricával, hogy a közép-amerikaiak már 2-0-ra is vezettek, és a spanyolok csak a hajrában egyenlítettek. Korábban a sztárcsapatokkal szembeni barátságos találkozókon sem remekelt: a 2010-es vb-győzelem óta kikapott Argentínától, Portugáliától, Olaszországtól és Angliától is. Utóbbi mérkőzésen a játék képe alapján hatalmas volt a különbség a két csapat között, de nem az angolok javára. Szinte minden statisztikai adatban a spanyolok voltak a jobbak: 19 alkalommal lőttek kapura, míg az angolok csak háromszor; 844 sikeres passzuk volt, míg az ellenfélnek csak 293. A legfontosabb statisztikában viszont Anglia nyert: sikerült gólt szereznie, míg Spanyolországnak nem.

A meccs után a spanyol sajtó főleg az angolok kritizálásával volt tele, mondván, hazai pályán meg sem próbáltak támadni, letáboroztak saját kapujuk előtt, és pocsékul futballozva nyertek. Csak keveseknek jutott eszébe az, hogy Fabio Capello aligha véletlenül választotta ezt a taktikát: a jelek szerint a spanyolok ellen ezzel van a legnagyobb esély a győzelemre. Amikor Xaviék legutóbb tétmérkőzésen kikaptak, akkor szintén hasonló volt a szituáció: a világbajnokságon a Svájc elleni csoportmérkőzésen az ellenfél szintén tíz emberrel bekkelt, miközben egy kontrából eredményes volt. Ráadásul José Mourinho Intere is ezzel a taktikával tudta kiverni a Barcelonát (amelynek játékstílusa alapvetően ugyanaz, mint a spanyol válogatotté) a BL-ből a 2009-2010-es kiírás elődöntőjében.

Hiányzik a szélsőjáték

A labdabirtokláson és rengeteg rövid passzon alapuló játék, a "tiki-taka" igazából csak akkor működik, ha a játékosok megfelelő intenzitással és iramban művelik. A tétmeccseken ez nem is szokott hiányozni, de a jelek szerint a spanyolok a barátságos mérkőzéseket nem tudják ugyanolyan komolyan venni. A Racing Santander korábbi edzője, Miguel Ángel Portugal (aki dolgozott a Real Madrid B utánpótlásánál is) elsősorban ebben látta a vereség okát. "Anglia ellen nem járatták olyan gyorsan a labdát, mint szokták" - jelentette ki a szakember, míg a Villarreal edzője, Juan Carlos Garrido így nyilatkozott: "A barátságos mérkőzéseken nem lehet ugyanazt a koncentrációt és energiát elvárni a játékosoktól".

A spanyolok stílusában a legtöbb szakértő a szélek kihasználásának hiányát látja hibapontnak. Az angolok elleni felállás tökéletes példája volt ennek: a jobb oldalon David Silva, a balon pedig Andrés Iniesta játszott, azonban mindketten elsősorban befelé húzódtak, még jobban leszűkítve a területet, megkönnyítve ezzel a védekező csapat dolgát. A szélsőhátvédek pedig csak ritkán mentek előre, a spanyoloknak nincsen olyan jobbhátvédjük, mint Daniel Alves, főleg, hogy Sergio Ramos az utóbbi időben rendre középen futballozik. Ugyanez volt a helyzet a vébén is a svájciak ellen, amint ez a kép is jól illusztrálja.

A helyzet akkor sem javult, amikor Del Bosque megcserélte Silvát és Villát, és utóbbi húzódott ki balra, előbbi pedig bement középre, amolyan visszavont centernek.

Nem B, hanem A2 terv

A világbajnokságon a svájciak elleni találkozó után Del Bosque képes volt váltani. Pedro, illetve Jesús Navas szerepeltetésével jobban kihasználta a széleket, Fernando Llorente személyében pedig egy klasszikus középcsatár is a rendelkezésére állt, és egy direktebb játékstílust is bevállalt.

Az Athletic Bilbao támadója az Eb-selejtezők során is jól jött a spanyoloknak Skócia ellen, most viszont kimaradt a keretből, Fernando Torres pedig kevésbé alkalmas erre a feladatra. A szélek kihasználása mellett egyfajta B terv lehet Francesc Fabregas bevetése is, aki a középpályán szintén direktebb játékot képes produkálni: a vébén ez is bevált, hiszen ő adta a döntőben a gólpasszt Andrés Iniestának egy előretörés után. A nyáron az Arsenalból a Barcelonába igazolt klasszis azonban a katalánoknál egyre többször játszik visszavont csatárt, és az angolok ellen a második félidőben szintén ez volt a feladata: vagyis nem a középpályáról lépett fel, hanem a támadósorból lépett vissza a labdákért.

Nem arról van tehát szó, hogy a spanyoloknak gyökeresen változtatni kellene a taktikájukon abban az esetben, ha az ellenfél betömörül, de az alapfilozófián belül mindenképpen szükségük lenne alternatívákra. A Sports Illustrated internetes oldalán megjelent cikkben a spanyol labdarúgással foglalkozó szakíró, Sid Lowe idézte egy meg nem nevezett, spanyol élvonalbeli tréner véleményét. "A cél nem a labdabirtoklás, nem azért játszunk, hogy passzoljunk, hanem azért passzolunk, hogy játszunk. Néha úgy tűnik, hogy spanyol válogatott öncélúan tartogatja a labdát, gyakrabban kellene ritmust váltani, direktebb megoldást választani. A Barcelonával is valami hasonló történik, csak nekik van egy Messijük".

Forrás: AFP

Más spanyol szakemberek viszont nem ennyire kritikusak. "Ha ezt a meccset tízszer lejátszanák, valószínűleg hetet megnyernénk, kétszer pedig döntetlen születne" - mondta az angolok elleni barátságos mérkőzésről a Valencia trénere, Unai Emery. "Azért, mert most elveszítettek egy meccset, nem szabad eldobni mindazt, amit eddig kialakítottak. Ahogy Anglia nem takarhatja el a hibáit a győzelemmel, úgy a spanyolok sem felejthetik el az értékeiket a vereség miatt" - tette hozzá. A Villarrealt irányító Garrido pedig így fogalmazott: "A spanyoloké a helyes stílus, a csapatnak van egy filozófiája, és ennek megfelelően játszott Anglia ellen. Bizonyos dolgokon lehet módosítani, de az alapvető hozzáálláson nem."

www.global-soccer.eu