Vágólapra másolva!
Furcsa és nehezen értelmezhető képet mutat a görög bajnokság tabellája. A múlt hétvégén már a tizedik fordulót rendezték, de mindössze négy csapat neve mellett szerepel tíz találkozó, két csapat, a Levadiakosz és a Doxa Drama pedig most először lépett pályára. A helyi labdarúgó-szövetségnek ugyanis idáig tartott annak eldöntése, hogy mely csapatok léphetek a nyáron bundázás miatt kizárt két klub helyére.

Már az Olimpiakosz Volosz és a Kavala kizárása sem ment egyszerűen. A két klubot első körben július végén száműzték az élvonalból, mivel bebizonyosodott, hogy vezetőik megpróbálták manipulálni a mérkőzéseket. A fellebbezés után azonban mind a két csapatot visszavették, és megelégedtek azzal, hogy jelentős pontlevonással kezdjék a bajnokságot. Erre azonban nem került sor, mert még a liga rajtja előtt a sportminisztérium illetékes bizottsága úgy döntött, hogy a klubok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy megszakítsák kapcsolatukat a két vétkes sportvezetővel, ezért a Voloszt és a Kavalát a negyedosztályba száműzték.

Az tehát a nyár végére nyilvánvalóvá vált, hogy ez a két csapat nem lesz ott az első osztályban, a kérdés már csak az volt, hogy kivel töltsék fel a mezőnyt. Erre két lehetőség is volt: vagy a bajnoki eredményeik alapján a legjobbak közül kiesett két csapatot, a Larisszát és a Panszerraikoszt vehették volna vissza az elitbe, vagy pedig a másodosztályból a két legjobb nem feljutót, a Levadiakoszt és a Doxa Dramát emelhették volna be az első osztály mezőnyébe. Mindez azonban nem ment egyszerűen: a döntéshez minden egyesület beleegyezésére szükség volt, ami sehogyan sem jött össze. Közben a bajnokság elkezdődött, minden fordulóban két elmaradt mérkőzéssel, miközben ezeknek a meccseknek a résztvevőit sem lehetett tudni.

Erőltetett menet februárig

Októberben már az is felmerült, hogy mind a négy szóban forgó csapatot felvegyék a legjobbak közé, azaz kibővítsék a mezőnyt. A sportminisztérium viszont azt szerette volna, hogy ez az állapot csak két évig tartson, és 2013-tól megint 16 csapat alkossa az élvonalat - ebbe viszont hat klub (OFI Kréta, Ergotelisz, Panatolikosz, Kerkira, Atromitosz és Xanthi) nem ment bele. Patthelyzet állt elő, de október 22-én nagy nehezen sikerült elvágni a gordiuszi csomót: a liga megszavazta, hogy a Levadiakosz és a Doxa Drama szerepeljen a legjobbak között. A voksoláson csak 12 klub vett részt, és mindössze heten fogadták el ezt a verziót (ketten nemet mondtak, hárman pedig tartózkodtak), ám ekkor már nem lehetett tovább húzni az időt. Innentől kezdve már csak egy hónap kellett, hogy a két egyesület valóban megkezdje szereplését, a szövetségnek és a sportminisztériumnak ennyi időbe telt, hogy szentesítse a liga döntését.

A tizedik fordulóban tehát végre nyolc mérkőzést játszottak, de a tabella csak február végén fog kiegyenesedni, a mezőnyhöz novemberben csatlakozó két csapat addig pótolja elmaradt meccseit. A Levadiakosz és a Doxa Drama a következő három hónapban szinte végig szerda-szombat ritmusban játszik majd, ami erősen kétségbe vonja a bajnokság kiegyensúlyozottságát.

Új klub az idény közben

A görög megoldás unikumnak számít a világon, az viszont sokszor előfordult, hogy egy csapatot menet közben zárnak ki a bajnokságból. Ilyenkor az esetek többségében törlik eredményeit, esetleg ha pont az idény felénél hagyják abba a szereplést, akkor nem változtatnak az eredményeken. Magyarországon viszont már arra is volt egy példa, hogy egy csapat menet közben visszalépjen, és egy másik foglalja el a helyét, átvéve eredményeit.

Az 1999-2000-es évadban az agárdi Gázszer FC remekül rajtolt, és 17 forduló után, az őszi szezon végén az ötödik helyen állt. A klub azonban anyagi nehézségek miatt a bajnokság második felét már nem tudta vállalni, a helyére pedig egy huszárvágással az a Pécsi MFC került, amely fél évvel korábban esett ki az élvonalból, és egy fél szezont a másodosztályban töltött. A két egyesület között szinte semmi átfedés nem volt, a Gázszerből csupán három focista maradt a pécsieknél, akik az előd által megszerzett 28 ponthoz az ősszel csak 16-ot tudtak hozzátenni, de a PMFC így is a kilencedik helyen végzett.

De nem csak a résztvevők variálásával lehet jól megkavarni egy bajnokságot. A Franciaországhoz tartozó Réunion szigetén egy meglehetősen szokatlan szabály szerint játszanak: a vesztes együttes sem távozik pont nélkül a stadionból. A rendszer alapján a győzelemért négy, a döntetlenért pedig kettő pont jár, és a vereséget is jutalmazzák eggyel. Hogy ennek mi értelme, azt nem tudni, és valószínűleg a sereghajtót sem vigasztalja, hogy nem 16, hanem 42 ponttal végzett az utolsó helyen.