Vágólapra másolva!
Az UEFA fellebbviteli bizottsága mérsékelte a Győri ETO FC büntetését, így a magyar csapatot az eddigi három helyett két évre, maximum egy részvételre zárta ki az európai kupasorozatokból. A győriek szerint nem vették figyelembe az általuk benyújtott anyagokat, ezért a Lausanne-i Sportdöntőbírósághoz fordulnak.

Az eredeti büntetés szerint az egy év kizárás akkor lépett volna életbe, ha a következő három év valamelyikében a Győr nemzetközi kupaszereplést harcol ki. A legfeljebb egy szezonra szóló eltiltás érvényben maradt, de három helyett csak két éven keresztül fenyegeti a klubot.

Könnyen lehet, hogy a gyakorlatban mindez nem jelent majd enyhítést, hiszen győriek az őszi szezon után a bajnokságban a második helyen állnak négy ponttal a DVSC mögött, a kupában bejutottak a nyolcaddöntőbe, így várhatóan nemzetközi szereplést érő eredménnyel zárják az idényt.

Az UEFA ugyanakkor helybenhagyta a júniusi döntéskor kiszabott 50 ezer eurós pénzbírságot, valamint a Magyar Labdarúgó Szövetséget sújtó 100 ezer eurós büntetést is, melynek felét két évre felfüggesztette.

"Az enyhébb ítélet ellenére úgy látom, hogy az általunk benyújtott dokumentumokat nem vette figyelembe a testület, ezért a Lausanne-i Sportdöntőbírósághoz fordulunk" - nyilatkozta a klub honlapján Klement Tibor ügyvezető igazgató.

A fegyelmi bizottság szerint a magyar együttes tavaly úgy játszott az Európa Liga selejtezőjének 1., 2., 3. és utolsó, 4. fordulójában, hogy nem felelt meg mindenben az UEFA licenckövetelményeinek. A testület úgy vélte, a 2009. december 31-én lejárt tartozási kötelezettségének a Győri ETO FC nem tett eleget.

A klub álláspontja viszont az, hogy észt játékosa, Jarmo Ahjupera vételárának maradékát, 50 000 eurót addig nem fizethette ki, amíg a futballista korábbi egyesülete nem állított ki számlát róla. Klement korábban azt mondta az MTI-nek, hogy a számla 2010. augusztus 16-án érkezett meg Győrbe, és az után ki is egyenlítették a tartozást.