Vágólapra másolva!
Megyeri Balázs a BL-ben is védve az év kapusa lett Görögországban, Hajnal Tamás ontotta a gólpasszokat a Stuttgartban, Vanczák Vilmosból pedig Európa leggólerősebb védője lett Svájcban. Hasonló, de negatív meglepetés, hogy Dzsudzsák Balázsnak egyelőre sem gólja, sem biztos helye nincs a Dinamo Moszkvában, és hogy a Videoton két alapembere is parkolópályára került Törökországban. Összeállításunkban kiválasztottunk öt-öt külföldön focizó magyar játékost, akiknek a legjobban meglódult, illetve váratlanul megtorpant a karrierje a most záruló idényben. 

Akik szívesen gondolhatnak vissza a mostani szezonra:

Németh Krisztián: Az utóbbi évek legnagyobb magyar tehetségének tartott Németh számítása nem jött be az Olimpiakosznál, a távozás mellett döntött, majd a tavaly nyári átigazolási időszakban az utolsó pillanatban hiúsult meg a szerződése a belga Standard Liege-zsel. Hónapokon át tartó üresjárat után végül korábbi klubjánál, az NB II-ben vitézkedő MTK-nál kötött ki, de télen továbbállt, és bár először úgy tűnt, visszatér Görögországba, a végállomás a holland bajnokságban kiesőhelyen álló RKC Waalwijk lett.

Németh egyik győztes gólja:


A választás mindkét fél számára pozitív következményekkel járt, a Waalwijk nagy menekülésbe fogott, ami olyan jól sikerült, hogy végül az Európa Ligáért játszhatott, Németh pedig tizenegyeseket harcolt ki, és háromszor is győztes gólt szerzett. Februárban azt nyilatkozta az [origo]-nak, a legfontosabb az, hogy játsszon, visszatérjen az önbizalma, és jól szerepeljen a csapat, ezek szinte mind teljesültek, úgy tűnik, végre jó helyre került a még mindig csak 23 éves játékos. Igaz, nyáron vissza kell térnie az Olimpiakoszhoz, de nem kizárt, hogy a hollandok marasztalni fogják.

Megyeri Balázs: Némethnek nem, Megyerinek viszont nagyon bevált Görögország, tavaly még csak harmadik számú kapus volt, novemberben azonban már ő védte a BL-résztvevő Olimpiakosz kapuját a Dortmund és a Marseille elleni idegenbeli meccseken, utóbbin bravúrjaival főszerepet játszott a győzelemben. Az Olimpiakosz az utolsó fordulóban az Arsenalt is legyőzte, de a Marseille nagy dortmundi hajrája miatt nem jutott tovább a nyolcaddöntőbe, Megyeri viszont bennragadt a kapuban, és egymás után hozta le a kapott gól nélküli meccseket.

Forrás: AFP

Posztja még akkor sem került veszélybe, amikor az Európa Ligában a Rubin Kazany elleni idegenbeli meccsen kiállították, a korábbi Manchester United-kapus, Roy Carroll csak a magyar kapus eltiltása alatt, illetve a bajnokság végén, már tét nélküli meccsen jutott szerephez. Megyeri a szezon végén bajnok és kupagyőztes lett az Olimpiakosszal, a bajnokságban huszonkét meccsen jutott szóhoz, és ezek közül tizenötöt kapott gól nélkül hozott le, de az is parádés adat, hogy az összes sorozatot tekintve csak tizennégy gólt kapott. Nem is csoda, hogy ő lett az év kapusa Görögországban, bekerült a csehek elleni válogatott keretbe, a Mirror című angol lap pedig azt írta, hogy az Everton 800 ezer fontért (290 millió forint) elvinné, keddre azonban eldőlt, hogy marad az Olimpiakoszban.

Pintér Ádám: A védelemben és a középpályán is bevethető Pintér a második szezonját kezdte a sokak által a világ legerősebb bajokságának tartott Primera Divisiónban, az elsőben kilenc meccsen összesen 368 perc játékidő jutott neki. A Zaragoza Javier Aguirrével kezdte a szezont, aki elsősorban belső védőként számított az MTK-ból érkezett magyarra, igaz, Pintér a mexikói edző irányítása alatt a tizenhét fordulóban mindössze négyszer kapott szerepet, és csapata mindegyik meccset elbukta.

Aguirrét aztán Manolo Jiménez váltotta, aki egy sorral feljebb játszatta Pintért, akiről igen jó véleménnyel volt. "Nagyon sokat várok tőle, még nagyobb területet kellene bejátszania, és időnként a kapu elé is odaérhetne. Mindkét lábbal jól lő, remek testfelépítésű, agilis, és a fizikumához képest gyors is. Ha így fejlődik, akkor nagyon fontos játékosa lesz a Real Zaragozának" - nyilatkozta az edző az AS-nek. Pintérnek tehát kedvezett az edzőcsere, januártól számítva tizenhárom bajnokin lépett pályára, és a korábban biztos kiesőnek tartott Zaragoza az utolsó nyolc meccsén tizenhat pontot szerezve végül bennmaradt az élvonalban.

Hajnal Tamás: Remek szezont zárt a Stuttgart középpályása, aki mindössze egy bajnokin nem lépett pályára, és csapatával a hatodik helyen végzett, így ősszel indulhat az Európa Ligában. "Valóban elmondhatom, hogy nagyon jó teljesítményt nyújtottunk, másfél éve vagyok Stuttgartban, és azóta folyamatosan fölfelé tart a csapat. Én is sokat fejlődtem, azt vallom, hogy egy játékos sosem hagyja abba a tanulást, minden egyes apróság sokat számít edzésen, és minden edzőnek más a filozófiája. A mostani edzőmnél, Bruni Labbadiánál a labdával történő mozgásokban és az ellenfélről elmozgásban fejlődtem, de az alapgyakorlatokat, a labdaátvételt, passzokat, indításokat is mindig lehet tökéletesíteni" - mondta az [origo]-nak a válogatott játékos.

Forrás: MTI/EPA/Peter Steffen

Hajnalnak egyedül amiatt volt hiányérzete, hogy csak egy gólig jutott, gólpasszokból viszont volt bőven, összesen tízzel zárt, amivel a Bundesliga élmezőnyében végzett, és a statisztika alapján az ő pontrúgásai után esett a legtöbb gól. Hajnal nem csak a támadásból, a védekezésből is kiveszi a részét, ő indítja a letámadást az ellenfél védővonalában, és azt mondja, élvezi ezt a szerepet, amely az egész csapatnak megkönnyíti a munkáját.

"Ha megnézik a futómennyiséget összesítő statisztikát, akkor kiderül, hogy szinte mindig én futom a legtöbbet a csapatból, úgyhogy már nem lehet klasszikus irányító posztról beszélni. Ez egy nagyon összetett feladat, támadásban kötetlenebb, de ott kell lenni a befejezéseknél, néha második csatár vagyok, máskor harmadik középpályás" - beszélt saját szerepéről Hajnal, akivel edzője is elégedett volt.

Vanczák Vilmos: Nem indult jól az idény a válogatott védő számára, hiszen csapata, a Sion hiába ejtette ki a Celticet az Európa Liga csoportköréért vívott meccsen, az UEFA később kizárta a svájciakat, mert egy 2009-es, ám csak idén januárban hatályba lépett ítélete alapján egy évig nem igazolhatott volna játékost, ezzel szemben mégis hat új labdarúgó érkezett a klubhoz.

Később még rosszabb helyzetbe került a Sion, mert a FIFA kilátásba helyezte, hogy kizárja a sváci csapatokat a nemzetközi kupákból, ha az ország szövetsége nem bünteti meg a Siont, aminek az lett a vége, hogy harminchat pontot levontak a csapattól, amely így a harmadikról az utolsó helyre zuhant, és mínusz öt pontról folytatta a bajnokságot. Vanczák alapember volt csapatában, az eddigi 32 meccs közül csak egyet hagyott ki, ráadásul védő létére kilenc gólt szerzett, amivel vezeti a házi góllövőlistát, és az egész bajnokságból is csak ketten előzik meg, Európában pedig nincs nála gólerősebb hátvéd.

Egy látványos Vanczák-fejesgól:


Vanczák az év játékosa díjra is esélyes, ebben a kategóriában éppen az Alexander Frei, Marco Streller duóval versenyez, amely megelőzi a góllövőlistán. Mivel a Neuchatel Xamaxot kizárták, így a Sion első körben megúszta a kizárást, és osztályozón vívhatja majd ki a bennmaradást.

Akiknek nem úgy sikerült a szezon, ahogy eltervezték:

Stieber Zoltán: A másodosztályú Aachenben húzóember volt a fürge szélső, aki nagy reményekkel vágott bele a Bundesliga-kalandba a Mainznál, amelyben az első négy fordulóban háromszor is kezdő volt, mindannyiszor lecserélték, de a Schalke ellen gólpasszt is adott. Stieber a következő két meccsen is játszott, de egyik alkalommal be-, a másikon lecserélték, majd hosszú szünet következett, legközelebb csak decemberben, a Köln elleni találkozón jutott szóhoz, de a Kickertől a legrosszabbnak számító ötös osztályzatot kapta.

Stieber 2012 januárjában a Vas népének adott interjúban elárulta, mivel nem jöttek az eredmények, az edző taktikát váltott, amiben a klasszikus szélsőknek nem jutott szerep, így kénytelen volt hozzászokni a mellőzéshez. Az átigazolási szezon végén felmerült, hogy kölcsönadják a 23 éves játékost, de végül maradt, ám tavasszal csak egy meccsen, a Hertha elleni vereség alkalmával lépett pályára - igaz, egy ideig sérüléssel bajlódott -, akkor is csereként. Az idény végeztével ismét a kölcsönadásról cikkeznek a német lapok, a lehetséges csapatok között emlegetik a most feljutó Greuther Fürthöt, a nagy hajrával bennmaradó Augsburgot, valamint a kieső Kaiserslauternt.

Tőzsér Dániel: Első látásra talán furcsának hat, hogy Tőzsért beválasztottuk, hiszen a középpályás az ősszel a Bajnokok Ligájában szerepelt a Genkkel, és André Villas-Boas, a Chelsea akkori edzője például fantasztikus játékosnak nevezte a Stamford Bridge-en sorra került találkozó után. Az is örömteli lehetett Tőzsér számára, hogy visszatért a válogatottba az utolsó két tavalyi meccsre, és Liechtenstein, valamint Lengyelország ellen is kezdett, bár egyik alkalommal sem volt végig a pályán.

Forrás: AFP/Yorick Jansen

A fordulat akkor következett be, amikor kiderült, Tőzsér szerződést kötött az olasz Genoával, és mivel a nyáron lejár a szerződése a Genknél, ingyen távozhat, innentől kezdve az addig csapatkapitányként stabil kezdőnek számító Tőzsér a kispadon találta magát. "Úgy beszélt velem, mintha juniorkorú lennék. Csak azt sajnálom, hogy idáig jutottunk, hogy már nincs meg a kölcsönös tisztelet" - mondta Tőzsér arról, mi volt Mario Been reakciója, amikor arról érdeklődött nála, miért lett száműzve. Két hónapos mellőzés után a belga bajnokság rájátszásban Tőzsér ismét bevetésre került, de közben azért izgulhatott, hogy a Genoa bennmaradjon a Serie A-ban, ez végül összejött, és mivel a Genk odaért a harmadik helyre, így bronzéremmel búcsúzhat.

Lázár Pál: Bajnokcsapatot hagyott ott a jobbhátvéd, aki az átigazolásokban jólértesült www.transfermarkt.de oldal szerint 600 ezer euróért igazolt Fehérvárról igazolt a török Samsunsporhoz. Nem is indult rosszul a törökországi karrierje, hiszen az első három bajnokin végig a pályán volt, igaz, a harmadik meccs hajrájában kiállították, amikor összeszedte a második sárgáját. Legközelebb három fordulóval később léphetett pályára, majd az őszi szezonban még további három alkalommal, de nem ígért sok jót, hogy konfliktusba keveredett edzőjével.

A télen felmerült, hogy a Samsunspor kölcsönadná, mert a vezetőség nem volt elégedett vele, végül maradt, de sérülés is hátráltatta, és a tavasszal mindössze az utolsó három meccsen játszott, akkor is kétszer csak az utolsó percekre beszállva. A Samsunspor kiesett a török első osztályból, és jelen állás szerint úgy tűnik, a válogatott keretből a kevés lehetőség miatt kiszorult Lázár új csapatot kereshet magának.

Dzsudzsák Balázs: Egy ország vitatkozott azon, hogy Dzsudzsák Balázs jó döntést hozott-e akkor, amikor tavaly nyáron a PSV-t elhagyta a dagesztáni Anzsi Mahacskala kedvéért. A 14 milliós vételár, valamint Roberto Carlos és Samuel Eto'o neve jelezte, az Anzsinak komolyak a szándékai, és augusztus végén elszenvedett kulcscsonttöréséig Dzsudzsáknak stabil helye volt a kezdőben, de felépülése után nehezen verekedte vissza magát a csapatba, háromszor csereként szállt be, végül utolsó mahacskalai meccsén, a CSZKA ellen ismét kezdő lett.

Az edző állítólag a klubon belül jelezte, hogy Dzsudzsák posztján a Chelsea-től hazatért Jurij Zsirkovot részesíti előnyben, így ennek is köze lehetett ahhoz, hogy a magyar szélső igent mondott a Dinamo Moszkva megkeresésére, amely 19 millió euróért vette meg, ezzel ő lett a téli átigazolási szezon legdrágább játékosa. A moszkvaiaknál hol több, hol kevesebb szerepet kapott, gólpasszai ugyan voltak, de a gól nem jött össze neki, és a BL-szereplésre pályázó klubnak be kell érni az Európa Ligával, mivel lecsúszott a dobogóról a rájátszás során.

Egy pazar Dzsudzsák-gólpassz:


A csalódás után az orosz kupában vigasztalódhatott volna a Dinamo, de 1-0-ra elvesztette a Rubin Kazany elleni döntőt, amelyen a magyar szélső végig játszott. Az orosz Gazeta internetes kiadása a Dinamóról szóló értékelésében azt írta, Dzsudzsák nem tudott meghatározó ember lenni új csapatában, és nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Elek Ákos: A bajnokságot nyert Videotonban alapember volt az Egervári Sándor válogatottjában is számításba vett középpályás, aki Paulo Sousa érkezése után parkolópályára került, így nem volt meglepetés, hogy a télen váltott, és meg sem állt a török Eskisehirsporig, amely fél évre vette kölcsön. Az alapszakaszt az ötödik helyen záró, végül a rájátszás után a hatodik helyen végzett Eskisehirsporban Elek nem tudott érdemben hozzájárulni az előkelő helyezéshez, mivel három meccsen mindössze harmincegy percnyi lehetőség jutott neki.

A Nemzeti Sportnak adott interjúban Elek arról panaszkodott, hiába szakadt meg az edzéseken, már az is meglepetésszámba ment, ha a keretbe jelölte az edző, pedig nem érezte úgy, hogy a többiek jobbak, képzettebb és minőségibb labdarúgók. A mellőzés miatt Elek a válogatottból is kikerült, és egyelőre nem tudni, mi lesz vele, az Eskisehirspornak ugyan opciós lehetősége van a megvásárlásra, de a törökök egyelőre nem reagáltak a Videoton által elküldött ajánlatra.

Több magyar focista is épp hogy csak kiszorult az ötös listából. Juhász Roland például ismét bajnok lett az Anderlechttel, ám ez nem számít nagy szenzációnak, hiszen a brüsszeliek minden évben esélyesként vágnak neki a bajnokságnak, így a régóta megbízhatóan teljesítő védő sem tornászta lényegesen feljebb a piaci értékét. Sokat írtunk az elmúlt hónapokban Bogdán Ádám angliai sikereiről is, a Bolton kapusa mégsem lehet teljesen elégedett, hiszen csapata kiesése miatt jövőre alighanem be kell érnie a másodosztállyal. A másik oldalon a Vasasnál nagy kedvenc Lázok Jánost lehetne még megemlíteni, az itthon az elismertebb játékosok közé tartozó támadó tavaly ősszel igazolt a Bundesliga 2-es Duisburghoz, ott azonban alig lehetett találkozni a nevével az összeállításokban.