Vágólapra másolva!
Az előző három idényben egyaránt a Valencia végzett a harmadik helyen a spanyol bajnokságban az FC Barcelona és a Real Madrid mögött, ám szurkolói mégsem voltak elégedettek, mert azt szerették volna, ha a csapatuk a két naggyal is versenybe száll. A klub új edzővel vágott neki az idénynek, és megpróbál magasabbra törni.

Furcsa képet mutat jelenleg a spanyol bajnoki tabella. Abban semmi meglepő nincsen, hogy az FC Barcelona eddig mindkét mérkőzését megnyerte, ám a másik bajnokesélyes, a Real Madrid egyelőre nyeretlen és csak egy pontja van.

A madridiak az első fordulóban hazai pályán játszottak döntetlent a Valenciával, amely az előző három évben mindig harmadik volt, de egyre jobban lemaradt a két sztárklubtól - a mostani szezon egyik nagy kérdése, hogy most komolyan versenybe szállhat-e az aranyéremért.

A harmadik hely nem volt elég

A Primera Divisiónban utoljára 2004-ben fordult elő, hogy nem a Real Madrid vagy az FC Barcelona lett a bajnok. Akkor a Valencia nyerte meg az aranyérmet, és a klub az elmúlt években is kiemelkedett a mezőnyből - leszámítva a két megaklubot. A Valencia sorozatban háromszor végzett a harmadik helyen, annak ellenére, hogy anyagi helyzete nem túl jó, évről évre kénytelen eladni legjobbjait.

Forrás: AFP/Alexander Stupnikov
Emery nem volt a Valencia-drukkerek kedvence

Unai Emery azonban rendre dobogóra vitte a csapatot, ám a szurkolók mégsem voltak elégedettek - szerintük ugyanis a klubnak legalább meg kellett volna próbálnia versenyre kelni a két naggyal. A tréner viszont sokkal reálisabban gondolkodott, és ezt nem is titkolta, ami miatt nem volt túl népszerű a drukkerek körében.

Tavaly ősszel az egyik szurkolói csoport nyílt levelet is írt, amelyben kifogásolta Emery hozzáállását. A Valencia ugyanis a mérkőzéseken általában a vezetés megszerzését követően nem rohamozott tovább, hanem megpróbált visszaállni és őrizni az eredményt, ami az esetek többségében működött is - viszont ha nem jött be, akkor a szakembert rögtön gyávasággal vádolták. Ráadásul Emerynek a két sztárklub ellen nem nagyon ment, négy év alatt 16 bajnokiból csak egyszer tudott nyerni a Real vagy a Barca ellen - négy döntetlen mellett.

Kockázat nélkül nincs siker?

Ennek megfelelően, amikor a klub nem hosszabbította meg a szakember nyáron lejáró szerződését, a drukkerek nem voltak különösebben elkeseredve, a vezetőség pedig kilépve a megszokott komfortzónából meglepőt húzott: olyan trénert szerződtetett, akinek semmilyen tapasztalata nem volt vezetőedzőként. Az argentin Mauricio Pellegrino játékosként 1999 és 2005 között 140 bajnokin szerepelt a Valenciában, majd visszavonulását követően előbb a Valencia utánpótlásnál dolgozott, majd az egykori sikeredző, Rafa Benítez segítője volt Liverpoolban, illetve az Internazionalénál.

A kispadra tehát új ember került, de a játékospiac a megszokott módon alakult a klub számára, hiszen a Valencia megint eladta legértékesebbnek tartott tagját, a balhátvéd Jordi Albát - a vevő a Barcelona volt. De rajta kívül távozott még Mehmet Topal, Aritz Aduriz, Ángel Dealbert és Hedwiges Maduro is.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace
Az Eb nagy felfedezettje, Jordi Alba (balra) a Barcelonában kötött ki

Az értük kapott pénzt ugyanakkor maradéktalanul el is költötték, megszerezték Andrés Guardadót, Joao Pereirát, Fernando Gagót és Nelson Haedo-Valdezt, ráadásul a nyitófordulóra majdnem teljes is lett a keret - már csak egy balhátvéd hiányzott, mivel az AC Milan spanyol focistája, Dídac Vila megbukott az orvosi vizsgálaton. Erre a posztra végül a francia Aly Cissokho érkezett, aki azonban még nem mutatkozhatott be a csapatban.

Mernek nagyok lenni

Az edzőcserével járó változást azonban legjobban a régi játékosok nyilatkozataiból lehet leszűrni. A portugál középhátvéd, Ricardo Costa például kijelentette: "Pellegrino olyan edző, aki jó futballt vár el tőlünk. A célunk az, hogy a lehető legjobb helyen végezzünk a tabellán, legutóbb pedig harmadikok lettünk. Tudjuk, hogy nehéz arra a szintre eljutni, mint a Real vagy a Barcelona, de a szurkolók azt várják tőlünk, hogy sikeresek legyünk."

A brazil támadó, Jonás még tovább ment. "Azért dolgozunk, hogy előrébb végezzünk, mint az előző szezonban" - mondta a dél-amerikai csatár, míg a csapat spanyol középhátvédje, Víctor Ruíz nem kertelt: "A realitások alapján a Barcelona és a Real egy lépéssel a többi csapat előtt jár, de meg kell próbálnunk minél közelebb kerülni hozzájuk, komolyan versenyezni velük".

Az új Valencia gyorsan kipróbálhatta, hogy mennyire sikerült közel kerülnie a két sztárklub valamelyikéhez, mert rögtön az első fordulóban a Real Madrid vendége volt. A csapat pedig bizonyított: a Bernabéu-stadionban úgy ért el 1-1-es döntetlent, hogy a győzelemtől sem állt messze - Roberto Soldado gólját les címén érvénytelenítették, de a lassítás alapján egyáltalán nem biztos, hogy a találat szabálytalan volt.

A Real ellen szerzett egy pont remek kiindulási alap volt, ám a következő körben a drukkerek visszatértek a földre: a Deportivo ellen hiába vezetett 3-1-re a gárda hazai pályán, a végeredmény 3-3 lett. Az Emery-féle időkben mindez aligha fordulhatott elő - ha nagy ritkán a csapat három gólt ért el, akkor utána biztos beállt bekkelni.

www.globalsoccerapp.com