Vágólapra másolva!
A korábbi évekhez hasonlóan újra tűz alá vették a Zenit vezetőit a klub szurkolói azt követelve, hogy csak fehér és heteroszexuális focisták játsszanak a csapatban. A 2018-as vb egyik helyszínének számító Szentpétervár szurkolóira korábban Dick Advocaat és a Kirilja Szovjetov egyik kolumbiai focistája is panaszkodott.

"Nem vagyunk rasszisták, csak fontosnak tartjuk a Zenitnek azt a hagyományát, mely mellőzi a fekete játékosokat" - áll az egyik befolyásos szurkolói csoport, a Landscrona közleményében.

Az ultráknál a brazil Hulk nyári szerződtetése verte ki a biztosítékot. Hazai, szláv, balti vagy skandináv focisták alkalmazását szorgalmazzák, mentális, történelmi és kulturális okok miatt. Emellett tiltakoznak a kezdőcsapatba kerülő "szexuális kisebbségek" miatt.

A drukkerek korábban Dick Advocaatot, a Zenit akkori trénerét is nyomás alá helyezték, aki bevallotta, hogy a heves ellenállás miatt nem tudott bizonyos focistákat a klubhoz vinni. "Csak színes bőrű játékosokkal tudtunk volna erősebbé válni, de számunkra ez lehetetlen volt. Őszintén szólva, fel nem foghatom, hogy tudnak ekkora feneket keríteni a bőrszínnek" - nyilatkozta a holland szakember.

A Zenit korábbi orosz válogatottja, Alekszander Panov keményebben fogalmazott. "Mindenhol a világon vannak színes bőrű focisták, ha a Zenitnél nincsenek, az a Zenit baja. Nem hiszem, hogy a szurkolók dolga lenne kikövetelni, hogy valakit megvegyünk vagy ne vegyünk. Ahhoz van joguk, hogy kimenjenek a stadionba vagy otthon maradjanak."

Korábban a Kirilja Szovjetovot erősítő kolumbiai focista, Serge Branco is panaszkodott a Zenit közönségére: "Akárhányszor Szentpéterváron focizok, rasszista támadások érnek a lelátóról."