Vágólapra másolva!
Szerdán a Milan és a Barcelona folytatja évek óta tartó küzdelmét, a Galatasaray pedig a januárban igazolt két BL-győztessel a soraiban fogadja a pocsék formában lévő Schalkét a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében.

AC Milan-Barcelona

Ami változott: A milánóiak legfontosabb téli igazolása, Mario Balotelli bombaformában van, három bajnokin négy gólt szerzett, a Barcelona ellen azonban nem léphet pályára, mivel a Manchester Cityvel már játszott ebben a kiírásban. A Milan a szintén januárban szerződtetett Cristian Zaccardót sem nevezte a Bajnokok Ligájára, így a klub gyakorlatilag változatlan kerettel, de megnövekedett önbizalommal vág neki a meccsnek. A katalánoknak nem volt szükségük új játékosra a télen, és Isaac Cuenca kölcsönadása az Ajaxnak sem rázta meg a csapatot.

Aktuális forma: A Barcelona mindössze háromszor kapott ki a szezonban, 12 ponttal vezeti a bajnokságot, és a katalánoknál játszik a világ legjobb futballistája, Lionel Messi, aki a legutóbbi 14 bajnokijának mindegyikén betalált. David Villa ugyan sérülés miatt el sem utazott Milánóba, Xavi viszont ott van a keretben. A Milan idén még veretlen, a Serie A-ban pedig feljött a harmadik hely közelébe, viszont nemcsak Balotelli hiánya jelenthet problémát, miután két középpályás, Mathieu Flaminire és Antonio Nocerino is kidőlt a sorból, valamint Stephan El Shaarawy is sérüléssel bajlódik, de őt talán összedrótozzák a találkozóra.

Közös kupamúlt: A két klub korábban 15-ször találkozott tétmérkőzésen. Volt ezek között BL-döntő (1994-ben Athénben a Milan 4-0-ra nyert), európai Szuperkupa-döntő (1989-ben az olaszok két meccsen 2-1-es összesítéssel bizonyultak jobbnak), csoportmérkőzés és BL-negyeddöntő is. Az elmúlt két évben négyszer csaptak össze, és a Barcelona hét találkozó óta veretlen a Milan ellen. Az előző kiírásban a negyeddöntőben Messiék 3-1-es összesítéssel mentek tovább.

Ők mondták: "A Barcelonának fantasztikus egyéni képességekkel megáldott focistái vannak, csodálatos futballt játszanak. Jobban örültünk volna, ha ebben a fázisban más ellenfelet kapunk, de az biztos, hogy két remek meccsre van kilátás, és mindent megteszünk, hogy meglepjük a Barcelonát" - mondta a Milan francia középpályása, Mathieu Flamini.

"Elfogadjuk, hogy favoritnak számítunk a Bajnokok Ligájában, ami nagy nyomást jelent. Nem lazsálhatunk, a Milan egyáltalán nem öreg csapat. Kemény, jól védekező, tehetséges játékosaik vannak, remek együttest alkotnak" - magyarázta Xavi.

Galatasaray-Schalke 04

Ami változott: Ellentétes utat járt be a két klub a szezon kezdete óta. A németek kiválóan rajtoltak, azonban az év végére eredményeik jelentősen romlottak, ami az edző, Huub Stevens menesztéséhez vezetett, de utódja, Jens Keller egyelőre tanácstalannak tűnik a kispadon. A klub a télen eladta egyik tehetséges fiatal középpályását, Lewis Holtbyt, ugyanakkor megszerezte a volt lyoni Michel Bastost, aki a legutóbbi két bajnokin három gólt ért el. A Galatasaray viszont a gyengébb idénykezdet után kezd formába lendülni, a télen pedig igazolt két korábbi BL-győztest Wesley Sneijder és Didier Drogba személyében. A merészebb isztambuli drukkerek máris a sorozat megnyeréséről álmodnak.

Aktuális forma: A Galatasaraynak hét pont az előnye a török bajnokságban az ősi rivális Fenerbahce előtt, és november óta mindössze egy mérkőzést veszített el. Drogba a legutóbbi meccsen debütált, és csereként beállva gólt szerzett, majd gólpasszt adott, a török drukkerek tehát joggal lehetnek optimisták. A németek viszont borúlátóak: a Schalke legutóbbi 12 tétmeccséből mindössze egyet nyert meg (a bajnokságban 5-4-re verte a Hannovert), és összesen 26 gólt kapott. Kiriakosz Papadopulosz, Ucsida Acuto, Ibrahim Afellay és Ciprian Marica sérült, a többiek pedig pocsék formában vannak.

Közös kupamúlt: Rengeteg török-német párharcot játszottak már az európai kupákban, ám a Galata és a Schalke még sohasem találkozott tétmeccsen. A törökök keretében viszont ott van az a Hamit Altintop, aki Gelsenkirchenben született, és négy éven keresztül volt a Schalke focistája.

Ők mondták: "Egy olyan csapattal játszunk, amelyik azonos szinten van velünk. Két nehéz meccs vár ránk, biztos vagyok benne, hogy nagyon szoros lesz, de képesek vagyunk a továbbjutásra" - nyilatkozta a Schalke sportigazgatója, Horst Heldt.

"A sorsolás könnyebbnek tűnik, mint lehetett volna, de ismerem a német kultúrát, és tudom, hogy az ellenfél nagyon fegyelmezett lesz. Karrierem első BL-meccsét a Schalke színeiben játszottam, jó lesz ismét találkozni a csapattal" - emlékezett Hamit Altintop.

www.globalsoccerapp.com