Vágólapra másolva!
Könnyen lehet, hogy Hollandián múlik majd, eljut-e a pótselejtezőig a magyar fociválogatott. Egervári Sándor csapata jelenleg csoportmásodik, maradt egy-egy meccse Andorra, illetve Hollandia ellen. Nagy szerencséjére az utóbbi már biztos továbbjutó, a maradék két selejtezős meccse pedig egyáltalán nem foglalkoztatja a sajtót, azaz senki nem követel gólparádés győzelmeket.

Ronaldo állhat Guzmicsék útjába - a magyarok esélyei

Alapesetben kár is volna Dzsudzsákék amszterdami esélyein töprengeni, csakhogy Louis van Gaal csapata már biztos vb-résztvevő, és már az utolsó két meccsét sem vette túl komolyan: ikszelt Észtországban, majd egy visszafogott 2-0-val távozott Andorrából, ötven percet elgurigázva a vezető gólig.

Kérdés, hogyan fogadták Hollandiában a langyosabb játékot. A magyarok esélyeit ugyanis jelentősen növelheti, ha a holland közvélemény nem gyakorol nyomást a csapatára, Van Gaal pedig megragadja a lehetőséget, és kipróbál új játékosokat vagy egy olyan formációt, amelyet élesben nem mer.

Első pillantásra biztató, hogy a holland lapokat nem is izgatja különösebben a válogatott. Az andorrai ütközet másnapján a számtalan kiemelt téma közt elvész a narancsmezesek ügye, helyette cikkeznek egy új korcsolyaközpont megépítéséről, Johan Cruijffról - aki az Ajaxnak és a Barcának is drukkolhat a BL aktuális halálcsoportjában -, a 2020-as Eb egyik rendezői helyszínének megpályázásáról, Lionel Messiről, Mario Balotelliről és jéghokiról is.

A Goal.com holland nyelvű kiadása már a 2014-es szállásról ír, a válogatott végig Rióban marad, onnan utazgat majd a meccsek helyszíneire. Az Elfvoetbal.nl a holland drukkerek utazásszervezőjét kereste fel, de több más lap is foglalkozik ezzel a kérdéssel.

A válogatott körüli fő téma az RTL és a szövetségi kapitány szócsatája. A Voetbal International című műsorban "idiótának, hitványnak és veszélyesnek" titulálták Van Gaalt, aki válaszul az 538 rádióban "bántónak és szégyenletesnek" nevezte a kritikát, megjegyezve, hogy a műsornak "vannak nézői, tehát van rá igény. De emiatt nem fogok eret vágni."

A holland válogatott lélekben már a vb-re késztül Forrás: AFP/Bay Ismoyo

Persze azért a sajtó bírálta az észtek és andorraiak elleni nyögvenyelős küzdelmet, de nem túl hevesen. Wesley Sneijder beismerte, hogy "ezt a hetet el kell felejteni", és kijelentette: "ha ilyen ellenfelekkel játszunk, nem sok mindent lehet elemezni." A válogatott volt kapitányától megkérdezték, hogy az Andorra elleni meccsen játszani is ugyanolyan bosszantó volt-e, mint nézni azt, mire elismerte: "Igen. Nem volt könnyű, mert kevés területet hagytak nekünk, de szerencsére a szünet után hamar betaláltunk. Az lett volna baj, ha nyolcvan percig 0-0-ra állunk."

A Telegraaf.nl elemzése kritikus, de nem negatív, mindjárt azzal indul, hogy zsinórban az ötödik világversenyre jutott ki a csapat, a 2002-es japán-koreai vb óta minden kvalifikációt sikerrel vett. Aztán sem az utolsó két, halványan sikerült meccs a téma, hanem Van Gaal személyisége, ami "garantálta, hogy a válogatotton nagyobb lesz a nyomás". A selejtezősorozat végével nem foglalkozik a lap, csak arról értekezik, mi várható majd Brazíliában a csapattól.

Bár a Volkskrant.nl az Andorra elleni első félidőt "borzalmasnak" nevezte, kiemelve, hogy a legutóbbi vb-döntős négy védővel és hat védekező középpályással állt ki a világranglista 206. helyezettje ellen. Bírál néhány egyéni teljesítményt, de a hátra lévő két meccsről szót sem ejt. Mindent egybevetve tehát úgy tűnik, Hollandiában a vb-re való kijutás tényét tartják fontosnak, az utolsó két selejtezőnek épp csak az időpontját közlik, ha mégis előretekintenek, azt már a vb-ig teszik.